Havebrug og selvforsyning

Køkkenhaveplan 2017

I år er femte (5.!) sæson i kolonihaven, og jeg har efterhånden afprøvet en hel del forskellige placeringer, udformninger og – ikke mindst – ambitionsniveauer for køkkenhaven.

Nem og anvendelig køkkenhave

I år skal køkkenhaven være nem: Ingen for- og efterafgrøder, da vi alligevel kun bor i haven om sommeren. Ingen tidskrævende overdækning af sarte spirer eller opbinding af klatreplanter. Ingen lærerige men mislykkede forsøg på at gøre tingene på en helt ny måde. (Næsten) Ingen forspiring med logistisk kaos og overfyldte vindueskarme til følge.*

Alt er sået om foråret i pæne lige rækker og for langt, langt det mestes vedkommende, direkte på viksestedet.

Køkkenhaven skal desuden være anvendelig. Så ingen underlige bønnesorter eller bolchebeder vi ikke gider spise, eller linser der kun giver mening i meget større skala.

Årets køkkenhaveplan

I stedet står den på kartofler og gulerødder, persille som vi bruger i rå mængder, bladbeder til at dække behovet for bladgrønt, squash der bare altid lykkes og kan fylde op i både kager og gryderetter – og knoldselleri som årets eneste lille eksperiment.

Sædskifte

Bed 1 – Kartofler

Kartofler rager alle mulige sygdomme til sig, som gemmer sig i jorden. Derfor skal der gå flere år i mellem der vokser kartofler eller andre natskygger på et stykke jord. Hos mig rykker kartoffelbedet en tand med uret hvert år – ligemeget hvor meget jeg ellers eksperimenterer.

Kommer jeg til at købe en frilandstomat, skal den bo sammen med kartoflerne.

Bed 2 – Bladbeder

Bladbederne fylder ikke hele bedet, så de deler pladsen ned lidt persille fra sidste år, der er på vej til at gå i blomst, og lidt blomster.

Bed 3 – Gulerødder, Persille og Knoldselleri

Gulerødder, persille og selleri er alle skærmplanter, der stiller nogle af de samme krav til tilværelsen og rammes af nogle af de samme sygdomme. Derfor deler de bed.

Bed 4 – Squash

Squashbedet er også roteret en gang med uret i forhold til sidste år.

Kommer jeg til at købe en græskarplante, skal den bo sammen med squashplanterne.

Spirer af gulerødder

Små nye gulerødder

1 Comment

Leave a Reply