Havebrug og selvforsyning

Komposter din hæk

Kompost

Det er sæson for at klippe hæk, og de bistre ældre mænd med grønne kasketter og ansvar for den rette fyldning af kolonihaveforeningens containere ser efterhånden decideret sammenbidte ud, mens de herser med den lange kø af højtbelæssede trillebører.

Efterhånden har jeg dog fundet en måde at kompostere hækafklippet i haven i stedet for at aflevere det som haveaffald, hvilket er en god ide i en økohave, hvor kompost altid er en mangelvare.

Jorddække

En overgang brugte jeg simpelthen hækafklippet direkte i køkkenhaven som jorddække. Og det ville sikkert også fungere fint, hvis der var tale om et par spæde kviste nippet af en blød og dejlig ligusterhæk – og måske efterfølgende kørt over med en plæneklipper. Men vores hæk er en tør og grenet snebærting, der hver gang skal reduceres med både ti og tyve centimeter, og vores Gudenaa-cylinderklipper ville ikke have en chance.

Nyklippet snebærhæk

Findeling

I stedet for at smide grene og kviste direkte på jorden har jeg derfor de sidste par år komposteret dem. Det foregår i den almindelige kompostbeholder, og hemmeligheden er at findele materialet så meget som muligt.

Jeg klipper simpelthen grenene i så små stykker jeg orker, med en beskærersaks. Jo mindre, jo mere effektiv kompostering. Undervejs hakker jeg hårdt ned i kompostbeholderen med en spade for at komprimere materialet og få knækket grene og kviste i endnu mindre stykker. Denne del af opgaven er også god mod uforløste aggressioner … Jeg gentager behandlingen med spaden efter et par uger, når kvistene begynder at blive sprøde.

Nogle vil nok mene, at livet er for kort til al denne findeling …Men jeg synes egentlig det er en af den slags opgaver der kan være helt zen-agtigt, hvis man bare indstiller sig på fra starten at det tager lang tid. det. Og det haster jo ikke som sådan! Men som nævnt ville en kraftigere plæneklipper og en mindre kraftig hæk også kunne reducere arbejdet, og ellers findes der jo kværne. Jeg ved også at nogle har monteret sådan gammeldags rugbrødsskærer på kanten af deres kompostbeholder.

Hækafklip til kompostering

Brunt og grønt

En af hemmelighederne bag perfekt kompostering er den helt rette fordeling af kulstof (som der er meget af i brunt, træagtige haveaffald) og kvælstof (som der er meget af i det grønt, saftigt have- og køkkenaffald). Jeg er ikke supernørd på området, men kan bare konstatere at vores hækafklip ligger til den brune side og skal have et skud grønt for at processen ikke går for langsomt. I år plukkede jeg simpelthen en bunke skvalderkål der groede nok så praktisk ved siden af komposten, og var desuden så heldig at en nabo kom forbi med en sæk græsafklip

Ventetid

Det tager cirka et år før kvistene er blevet komposteret og i løbet af den tid bliver de suppleret med andet  haveaffald, kaffefiltre, lidt pap og hvad der ellers ryger i kompostbeholderen. Jeg plejer at omstikke en enkelt gang ved at læsse komposten ud på en trillebør og tilbage igen i løbet af efteråret. På den måde får jeg blandet det hele yderligere, hakket eventuelle sejlivede smågrene i stykker, taget livet af snegleæg og vandet, hvis blandingen er for tør.

Og til næste år er den kæmpe bunke hækafklip svundet ind til en smule sort kompost, til glæde for min sultne kækkenhave.

No Comments

    Leave a Reply