Haven

Kompostkværn med rugbrødsmotor

Jeg er igang med den helt store beskæring af hækken, og det betyder haveaffald, haveaffald og mere haveaffald, der i den perfekte verden skal forvandles til dejlig kompost. Og som jeg skrev her, er jeg før kommet langt med at klippe kviste og grene i småstykker med en almindelig beskærersaks. Meeen, det kan altså blive for langsommeligt. Og når jeg kigger på den færdige kompost, kan jeg også godt se, at jeg er løbet tør for ork og smidt nogle ret store grene i i tidens løb, som så ikke er blevet ordentligt omsat.

Haveaffald til komposten

Haveaffaldet har hobet sig op, mens jeg har ventet på at kunne omstikke komposten.

Kompostering på Slottet

Tidligere på sommeren besøgte jeg Jens Juhl og Sølva Falgrens fantastiske Slottet i Smørmosen. De er komposteksperter, og jeg bad om gode råd. I det store hele mente de, at jeg var på rette vej, og at der intet var i vejen for at kompostere hækmateriale – de fik selv hækafklip fra en halv kolonihaveforening, og det bliver fint omsat.

Hemmeligheden var at findele kviste og grene på en rugbrødsmaskine! Ja, sådan en støbejernsdjævel fra Raadvad.

Byens Bazar var leveringsdygtig – faktisk så jeg fire eller fem til under hundrede kroner.

Manuel kompostkværn

Den originale brødmaskine-kompostkværn på Lottet i Smørmosen.

Rugbrødsmaskine som kompostkværn

I weekenden indviede jeg min nye rugbrødsdrevne kompostkværn – og den virker!

Rugbrødsmaskinen:

  • skal stå på et fast underlag, gerne et bord
  • skulle, optimalt set, skrues fast
  • skal holdes langt, langt væk fra barnefingre!!!
  • kan klare grene op til knap en centimeter i diameter
  • kan klare en lille håndfuld staudestængler ad gangen
  • er genial til de der helt små kviste, der i den perfekte verden skal findeles, men normalt aldrig bliver det, fordi man ikke gider
  • gør hele processen med at fylde komposten op cirka dobbelt så hurtig
  • kan give en gevaldig vabel på højre hånds pegefingerkno!

Jeg glæder mig til at kværne endnu mere tør hæk gennem rugbrødsmaskinen, og skal nok melde tilbage, om næste års kompost bliver mindre grenet.

Rugbrødsmaskine som kompostkværn

Min egen nyanskaffede kompost-killer!

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply