Forhavens begrædelige tilstand
Vores dejlige lille hus er placeret således på grunden, at 90 procent af haven ligger badet i sol og er behageligt skjult bag en hæk. Tænk grønt græs, frodige bede, endeløse eftermiddage på terrassen …
De sidste ti procent (sådan cirka) udgøres af en noller lille nordvendt strimmel forhave. Oprindelig var her perlegrus (og spildevandsnedsivning), men i forbindelse med kloakering blev stykket gravet sønder og sammen, så der nu gror noget tjavset noget, der minder om græs, på den ene halvdel og ligger grus (ikke perle-, bare grus) på den anden. Denne del af haven er til gengæld fuldt synlig fra stien.
Græs vs grus
Noget må gøres, men hvad? Min kæreste vil af med det græs. Jeg vil af med det grus. Han henholder sig til naboernes dømmende blikke og praktiske problemer med at slå det tjavsede, tottede græs. Jeg holder fast ved drømmen om frodigt grønt hele vejen rundt om huset og retten til at være i proces. Konflikten ligger latent, med en opblussen sådan cirka hver gang vi (altså han) slår græs.
Indtil min kæreste huggede den gordiske knude over: Vi planter sgu buske. Ja vi gør så! Nu skal vi bare have fundet nogle, der kan gro i skygge og ikke stiller de store krav til jordbunden …
4 Comments
anne
1. maj 2015 at 5:53Hva med bærbuske? ribs og solbær er ret nøjsomme mht jord og halvskygge.
Plantesmilet
1. maj 2015 at 21:20Ikke nogen dårlig ide … Jeg er jo ret glad for planter der kan spises …
Anders
2. maj 2015 at 20:43Jeg kan anbefale Laurbærkirsebær, de kan gro næsten alle steder, og er til salg flere steder lige nu til ca 60 kr pr stk. Supermarkeds planter gro lige så godt som dyre planteskoleplanter, de må blot ikke være udtørrede. Og er meget billigere.
Nu er der her meget ler ikke ret langt nede, jeg har god erfaring med, før der plantes buske mv, først at grave ned til leret og så bruge et pælebor og lave et hul ca 80 cm dybt, og smide leret på genbrugspladsen.
Så fyldes den opgravede jord ned i bunden og resten fyldes op med god kompost eller fra en plantesæk.
Og til køkkenhaven har jeg i efteråret spredt ca 5 cm grus på jorden, regnorme og frost gjorde meget og så fræset det her i foråret. Nu er der en rigtig god jord til grønsager og ikke den klæge lerjord.
Plantesmilet
3. maj 2015 at 21:58Hej Anders, mange tak for tipsene. Den ler kan sørme være lidt af en udfordring!