Havebrug og selvforsyning

Kulsukker in da house!

I går modtog jeg en pjusket potteplante fra fru Plum. Og aldrig er jeg da blevet så glad for så ynkeligt udseende en vækst. Der er nemlig tale om en lægekulsukker, og sådan har jeg været på jagt efter længe!

Hvad kan kulsukker?

Menøh, spørger I måske nu, hvad skal hun dog med den?! Jo, svarer jeg, jeg er glad for at I spørger: For det første er det en livskraftig fætter, der kan konkurrere med senegræs (‘kvikgræs’ hedder der vist her i Østdanmark) og skvalderkål, og det kan godt være nødvendigt rundt omkring i krogene af vores kolonihave.

For det andet er bladene vildt næringsrige, ikke for mennesker men som gødning. De kan både sætte fut i en kompost, lægges direkte på jorden eller opløses (læs: ligge og rådne) i vand ligesom brændenældeblade. Genialt, når man som jeg har afsværget kunstgødning og aldrig for alvor fundet en alternativ løsning …

Alt dette har jeg sådan set vidst i et par. Udfordringen har været at finde en stikling eller nogle frø.

At finde kulsukker

Jeg har gennemtrawlet netbutikker kun for at finde døde links og ‘midlertigt udsolgt’. Jeg har skaffet frø hjem gennem Frøsamlerne, kun for at konstatere at de var blevet pulveriseret i fragten, bobleplast und alles. Jeg har trukket min stakkels kæreste op og ned langs hylderne i et økohavecenter i Camden på jagt efter comfrey og registreret mig hos en velassorteret tysk nethandel i min søgning efter Beinwell.

De andre økohoveder i Praktisk Økologis facebookgruppe har været fulde af sympati og tilbudt mig stiklinger i Nordjylland og Vestsjælland, men som ikke-billist kunne det jo lige så godt have været på månen (næsten!) ligesom Naturplanteskolen mellem Hedehusene og Taastrup også altid har dem på lager – hvis man er frisk på en cykeltur …

Men alt det er fortid, Fuglebjerggaard havde den pludseligt på lager, og nu nyder den solen på altanen. Folk må bare sige til, hvis de vil have en stikling om et par år!

Kulsukker og frø fra Fuglebjerggaard

2 Comments

 • Reply
  Annette
  16. marts 2016 at 17:32

  Hvor sjovt, jeg “fandt” en stikling forrige år som jeg plantede i min have og som jeg har nydt pga de flotte blomster, men sidste år begyndte den at brede sig og overtog hele krydderurtebedet, så nu er jeg i gang med at prøve at udrydde den. Så pas på 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   17. marts 2016 at 9:56

   Åh! Ja der har vi så muligvis næste problem!

Leave a Reply