Bæredygtig hverdag

Kunsten at donere gamle ting – sådan slipper jeg af med mit ragelse og gør andre glade imens

RodeskuffeHvordan bærer man sig ad med at donere gamle ting, man ikke længere skal bruge? Det er noget vi efterhånden har en del erfaring med.

Hovedsageligt fordi vi gerne vil af med ting, vi ikke længere skal bruge uden at skulle ud og låne en bil. Sekundært fordi vi rigtig gerne glæde andre og skåne miljøet.

En løsning der fungerer for mange, er at sælge i stedet for at donere gamle ting. Det gør vi da også også en gang imellem. Men for at være helt ærlig, er der ikke ret meget af vores gamle skrammel der er særligt meget værd. Og hvor man kan blive helt varm inden i ved at forære sine gamle børnebøger til Læs for Livet, sætte et læs udlæste krimier i haveforeningens bytterum eller lade en veninde overtage en bunke strikkebøger – så er det bare lidt smånederen at forsøge at sælge de samme bøger på nettet til 3 for 50,- (porto 39,-).

Her kommer nogle af de kanaler jeg bruger til at donere gamle ting:

Møbler og andet stort

 • Byttegrupper på Facebook: Jeg har erfaring med Gratis ting København og Free Your Stuff, men der findes flere, også nogle med et decideret socialt sigte. De nævnte er nogenlunde velmodererede (Så vidt som det kan lade sig gøre …). Og vær advaret med det samme, det er en hæsblæsende oplevelse at deltage! Aftagerne byder ind lynhurtigt, og springer fra næsten lige så hurtigt, folk prøver at omgå reglerne, dit oplsag ryger for langt ned på siden, og alt er atter stilhed. Men i langt de fleste tilfælde lykkes det at få en glad modtager til at hente ens dims. Desuden er det meget rart at folk optræder på Facebook med deres fulde navn og billede, så man nogelunde ved hvem man lukker ind i sit hjem.
 • Dba-til-en-krone: Lidt mere specielle ting (en flagstang, et gammelt køleskab) har jeg haft held til at “sælge” på dba.dk for et symbolsk beløb. Der er et stort publikum, et udmærket søgesystem, så man ikke glider helt så hurtigt ned i glemslen som på Facebook. Og så har jeg en teori om at der er en overvægt af handymen og krejlertyper med næse for et godt tilbud.
 • Freemie: Freemie er en app hvis hovedformål er foræring af ting. Helt ærligt synes jeg den er tung, lidt ulogisk bygget op og så nægter den at give mig notifikationer (det sidste kan være en indstilling, jeg ikke kan finde ud af at ændre). Til gengæld er oplevelsen noget mere zen end Facebook. Du lægger ét billede op af den ting, du vil af med. Husker at tjekke app’en dagen efter (qua det med notifikationerne). Ser at der er interesse og skriver en besked. Dagen efter tjekker du igen og læser svaret eller går videre i køen. Jeg savner dog lidt flere oplysninger på modtagerne end et fornavn #øksemorderallert
 • Lad for guds skyld være med: At dumpe tingene uanmeldt hos familie og venner der er ved at indrette sig. Blomster og chokolade er eksempler på gode indflyttergaver, lænestole og reolsystemer er ikke (Og ja, jeg har modtaget begge dele uanmeldt)

Børneting

 • Rotationsgrupper: Der er grupper på Facebook, hvor man kan give babyting gratis videre til andre familier. Søg på ‘rotation’ kombineret med dit bynavn/lokalområde.
 • Lad for guds skyld være med: At gøre det til en konkurrence i, hvem der er mest værdigt trængende. Bare lav en kø og hold den. Det andet er smagløst.

Bøger (og andre medier)

 • Bytteskabe: Nogle steder er der bytteskabe ved biblioteker, på havne, i sommerhusområder … Husk at der er størst afsætning på lettilgængeligt stof som krimier, tegneserier, strikkehæfter osv. Og husk at bare fordi prædikensamlinger er væk næste gang du kommer forbi, er det ikke det samme som at de har fundet nye hjem: Det er sikkert bare biblioteksbetjenten (bestyrelsesformanden, den frivillige) der har kylet dem ud, mens han mumlede lavmælt om ungdommen nu om dage.
 • Genbrug: Nogle genbrugsbutikker tager bøger. Andre gør ikke. Man kan jo altid spørge.
  (Genbrug)
 • Venne-bunken:  Vi får rigtig mange bøger og tegneserier ind ad døren derhjemme fordi vi begge anmelder, og har også mange film og CD’er som der er en vis udskiftning i. Dem vi ved vi vil af med, plejer vi at lægge frem i en bunke når vi har gæster, og så må folk tage. Det er ret hyggeligt.
 • Læs for Livet: Læs for livet (www.laesforlivet.dk) er en ret fantastisk organisation der opretter små biblioteker på børnehjem og krisecentre. De modtager pæne og hele bøger til målgruppen 0-23 år. Man kan aflevere bøgerne hos dem selv eller på en række biblioteker – tjek deres hjemmeside for at se hvilke.
 • Lad for guds skyld være med: At tro hver en bog skal finde et nyt kærligt hjem. Gamle paperbacks er og bliver i lav kurs …

Tøj

 • Genbrugsbutikker: De fleste genbrugsbutikker tager glade imod pænt, rent og helt tøj. Og som Maria og Janne skriver nedenfor, sender de rent men laset tøj til genanvendelse.
 • H&M: H&M indsamler gammelt tøj til genanvendelse i alle deres butikker. Også tøj, man ikke har købt hos dem. Og jeg ved ikke hvordan de gør eller hvad fibrene bliver brugt til (karklude?) eller om det hele er et stort green washing-hoax (det er det jo nok …). Men hey, måske kommer der noget godt ud af det.
 • Lad for guds skyld være med: At aflevere beskidt og ulækkert tøj til genbrug. Heller ikke i de der containere. Røde Kors-frivillige har også næser.

Dimserier

 • Bytterum: Måske er der et bytterum i din gård, hvis du bor i byen? Det er der både i vores gamle baggård på Nørrebro og i kolonihaveforeningen. Vi har brugt dem begge meget, både til at skaffe os af med småting, vi ikke skulle bruge længere, og til selv at snuse ‘om der var noget godt’. Bare husk, at det fungerer bedre at fodre bytterummet stille og roligt over længere tid end at overlæsse det totalt. Og (vigtigt!) at man selv skal fjerne sine ting igen, hvis ikke de er hentet efter et stykke tid.
 • Genbrug: Pæne, hele ting, ja tak!
 • Lad for guds skyld være med: At tro det er simpelt. Skrækhistorie via linket.

Jordens grøde

 • Deljorden.dk: Praktisk Økologi administrerer Deljorden.dk, hvor man kan udbyde og efterspørge nedfaldsæbler, podekviste, aflæggere af studer med mere. Det er ikke sindsygt aktivt, men ret velfungerende.
 • Lad for guds skyld være med: Tja, hvad kan egentlig gå galt? Man skal nok lige tjekke for snegleæg og skvalderkål 🙂

Hvad har jeg glemt? Fx har jeg ingen erfaring med byttemarkeder og at donere gamle ting til fx Venligboerne

Skur med behov for decluttering

6 Comments

 • Reply
  Storbyhaven
  5. februar 2019 at 21:06

  Fantastisk liste – tak! Og lige en lille præcision, som jeg mest kommer med, fordi jeg selv simpelthen blev så glad, da jeg opdagede det: Tøjet skal ganske rigtigt være rent når man afleverer i Røde Kors’ containere – men det må godt være i stykker! Se her: https://www.rodekors.dk/genbrug/genbrugsbutikker/toejcontainer De kan simpelthen bruge det hele. Det er da lige til at blive fornøjet over 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   6. februar 2019 at 14:04

   Tak, det opdaterer jeg lige med det vuns!

 • Reply
  Maria
  6. februar 2019 at 11:26

  Dejlig liste :-), men når det gælder tøj, så vil Røde Kors altså gerne have ødelagt tøj også, det skal bare være vasket/rent! Det tøj der er for ødelagt til at blive brugt igen, enten her i DK eller i udlandet bliver solgt som råmateriale til tekstilfibre.

  • Reply
   Plantesmilet
   6. februar 2019 at 14:04

   Fedt, det skriver jeg på 🙂

 • Reply
  Lisbeths Haveblog
  8. februar 2019 at 18:01

  Det var dog en herlig liste. Nyttig og med humor 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   9. februar 2019 at 11:23

   Tak 🙂

Leave a Reply