Kolonihaveliv

Kunsten at lukke en kolonihave ned for vinteren – Tjekliste!

Tid at lukke kolonihave ned for vinteren
My moment of zen. Kolonihaven er lukket ned for i år og vi glæder os allerede til næste år.

Jeg skriver disse ord siddende på et koldt toiletbræt i et koldere kolonihavehus til lyden af en stadig gurglen fra vandvarmeren, som er ved at blive tømt. Men lad være med at have ondt af mig: Solen skinner som den ikke har gjort i flere måneder, jeg har pulverkaffe og chokoladekiks. For første gang nogensinde vil jeg faktisk også mene at vi har helt fod på det der med at lukke vores kolonihave ned for vinteren.

(Lidet vidste jeg at jeg en halv time senere, da jeg sad på terrassen med en kølig øl mellem hænderne og nød solsorternes aftengjalden mens solen sank bag allétræerne, ville få mit livs chok. Fordi en nabo også var ved at lukke hus ned og efter at have haft omfattende bøvl med en kompressor huskede vores tilbud om at komme og låne vores cykelpumpe … Jøsses Kristus, mit hjerte var oppe at røre ved drøbelen dér! Men så gav han et lift hjem og alt var vel)

Nå, men fordi der måske sidder nogen derude som skal i gang med det samme – og fordi vi selv helt sikkert selv skal møllen igennem igen næste år – skriver jeg lige nogle stikord til hvordan vi gør.

Tjekliste til at lukke kolonihave ned

Man kan muligvis lukke en kolonihave ned på en eftermiddag hvis man har adgang til bil og ikke skal tage sig af børn og andre forstyrrende elementer.

I praksis gør vi det hen over et par uger, hvor kalenderen og kolonihavernes skraldemandsudvalg afgør hvornår vi gør en indsats for at komme af med det sidste skrald. DMI sætter en deadline for hvornår vi lukker for vandet, og hverdagslogistikken afgør hvornår vi slæber en omgang skiftetøj hjem eller tømmer skabet for linser og rugmel som lige så godt kan blive brugt derhjemme.

Hus:

 • Boligtekstiler (altså sengetøj og alt sådan noget der hænger på knager i køkkenet. Husk voksdugen!) – skal med hjem og vaskes. De trænger, og man fristes til at smide dem ud og begynde på en frisk hvis de får lov at ligge og være beskidte hele vinteren! Efterlad dog gerne et enkelt håndklæde.
 • Køleskab og fryser – skal tømmes, tørres over og stilles på klem. Der er ingen grund til at bruge strøm på at have et ekstra køleskab kørende uden grund, og desuden fungerer afkølningen mindre godt når rumtemperaturen er under 10 grader (står der i manualen til vores).
 • Opvask – tag opvasken inden der lukkes for vandet (det er altså ikke fordi jeg tror I er dumme. Vi har bare selv glemt det mindst et par gange …) Stil tingene på plads. Står de bare i tørrestativet, trænger de med garanti til at blive vasket igen næste forår.
 • Skabsdøre – under vasken skal lukkes så eventuelle mus ikke er ud over det hele #bittererfaring.
 • Skrald – skal afleveres i containeren. Gå huset og især køleskabet grundig igennem sidste containerdag. Den uundgåelige restmængde må stå i en grundigt bundet sæk på terrassen indtil næste år.
 • Solcellen (altså den der puster luft ind i huset når solen skinner) – skal tændes og indvendige døre stå åbne så der kan blive luftet ud.
 • Tøj – skal med hjem og vaskes og bruges. Der er ingen grund til at have et lager liggende et halvt år som ikke bliver brugt. Dog kan man efterlade et par malerbukser og en sweater til arbejdsdage.
 • Mad (både mel, gryn og krydderier og indholdet af køleskab og fryser) – skal med hjem. Tjek skab, krydderihylde og brødkasse. Vær nådesløs. Selv om varerne i princippet kan holde til næste år, ryger de bare ud til den tid fordi man bilder sig ind at der har været mus eller fugt. Hvad der sikkert også har. Efterlad dog gerne lidt pulverkaffe til arbejdsdage og salt til at holde toilettet frostfrit.
 • Vand – skal lukkes af. Vejledning her.

Læs min guide til at lukke for vandet i kolonihaven

Have:

 • Diverse værktøj og haveredskaber – skal i skuret så det ikke ruster eller blæser væk eller bliver filtret ind i græs og ødelægger græsslåmaskinen næste år. Det er utroligt hvad der ligger rundt omkring, så tjek og tjek igen!
 • Havebruser – skal afmonteres, tømmes og i skuret, så den ikke ruster eller frostsprænges
 • Havemøbler – skal ind i skuret. Eller op på terrassen. Eller som det allermindste stilles lodret. De har ikke godt af at være våde hele vinteren.
 • Haveslangen – skal ind i skuret så den ikke bliver (endnu mere) hård af at ligge ude i al slags verj
 • Legehus – skal på terrassen, så det ikke blæser væk
 • Maling – skal slæbes hjem da det ikke kan tåle frost
 • Vandtønde – skal tømmes og ind i skuret eller i det allermindste vendes på hovedet med en sten på, så den hverken frostsprænger eller blæser væk.
Dreng ved kolonihave
Tak for i år, Røde Hus. Vi ses til april!
Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Venterpaavinblog
  7. november 2019 at 9:49

  Sikke smukke efterårsfarver! Lyder til du har sagt pænt farvel og på gensyn til herligheden.

  • Reply
   Plantesmilet
   7. november 2019 at 14:50

   Det kan du tro jeg gjorde 🙂

Leave a Reply