Haven

Maj i permakulturkøkkenhaven

Blomstrende æbletræ i maj

Hvad har jeg lavet i permakulturkøkkenhaven i maj:

 • Jeg har dækket jorden i det spiselige staudebed med endnu et lag græsafklip – nok desværre det sidste i år, da græsset begydner at blomstre og sætte frø
 • Jeg har tømt den ene kompostbeholder (ikke den jeg ‘satte’ i april, men den anden) og brugt komposten som jorddække rundt omkring i bedene. Fordi man ikke kan få for meget jorddække! Den tomme kompostbehodler er nu opsamling for haveaffald og skræller fra køkkenet.
 • Jeg har plantet et par stiklinger ud i bedene og beskyttet dem med små drivhuse af plastikflasker (vejledning coming up!)
 • Jeg har grundluget bedene. Det er ikke noget jeg gør meget i. Alt jorddækket gør, at der kun er meget lidt ukrudt, og den smule der er, forstyrrer kun min ordenssans. Men to gange om året går jeg fra den ene ende af haven til den anden med en greb og en spand. Jeg løsner jorden ved hver skvalderkålsplante, skræppe, mælkebøtte eller tidsel og hiver roden op med løs hånd.
 • Og så har jeg sat kampen ind mod dræbersneglene. Sidste år i tørkesommeren var de som sunket i jorden. Nu er de tilbage. I starten af måneden maste jeg dem jeg så. De var små, og jeg var alligevel rundt og luge. Sidst på måneden gav jeg dem sneglekorn. Ja, gift. Det er ikke noget jeg er stolt af, men på den anden side står jeg ved det, som tingene er. Det fugtige, lune vejr fik nemlig de små snegle til at blive til fem-ti centimeter store snegle på en uges tid(!). Og der er mange. Rigtig, rigtig mange. Flere end jeg på nogen måde kan fange, og med en stadig tilstrømning fra de ubenyttede haver og fællesområder omkring os. Så valget står imellem at miste modet helt, og gøre noget drastisk. Og det drastiske blev at strø sneglekorn i de to perma-bede og i komposten. Puh.

Hvad har vi høstet i maj:

Det meste er brugt som salat, grønt drys eller krydder-i-gryder. Men jeg har også med stor succes stegt hostaskud og flerårig broccolli på panden med smør og hvidløg som tilbehør.

Og så smager denne crumble glimrende med rabarber og dobbelt op på sukker.

Blade og stængler

 • blodsyre
 • daubenton-kål
 • flerårig broccolli
 • grønkål
 • hostaskud
 • pibeløg
 • purløg
 • scorzoner-blade
 • spinatranke
 • St Hans-urt
 • strandkarse

Krydder

 • løvstikke
 • oregano
 • rosmarin
 • salvie
 • sødskærm
 • timian

Sødt

 • rabarber

Læs her hvad vi høstede i april –>

Grundlugning i maj
Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

  Leave a Reply