Havebrug og selvforsyning

Martins mor er en apache

Jeg er ikke smagsnørd lige hvad angår chilisorter. Jeg ved, at nogle kan fornemme et utal af smagsnuancer i de forskellige frugter – fra chokolade over citron til fersken, solbær og hvad ved jeg. Mine smagsløg skelner desværre kun mellem ‘stærk’ og ‘jeg dør!’ i denne sammenhæng. Derfor vælger og beholder jeg sorter baseret på, om de er små og hårdføre nok til at kunne overvintre i en vindueskarm, om de er pæne nok til at jeg gider have dem stående i denne vindueskarm, og om de kan leve med at blive smidt på terrassen med særdeles uregelmæssig vanding hen over sommeren.

De sidste par år har især en af mine planter levet op til alle disse krav og i tilgift leveret fine røde chilier til og med december og igen fra og med april. Desværre anede jeg længe ikke hvad det er for en slags!


Jeg fik frøene af vores gode ven Martins mor i et sammenfoldet kaffefilter mærket ‘Meget stærk chili’, som en sidste venlighed efter at min kæreste og jeg havde drevet rovdrift på hendes sønderjyske gæstfrihed og ditto kogekunst en forlænget weekend for et par år siden – og som tak har den siden bare heddet ‘Martins Mor’.

Til sidst blev jeg dog for nysgerrig, og besluttede at gå systematisk til værks. Alle chiliplanter tilhører capsicumslægten under natskyggefamilien. Herunder findes en del arter, hvoraf fem bliver dyrket til at spise: Capsicum frugtescens, capsicum baccatum, capsicum chinese, capsicum annuum og capsicum pubescens. Og herunder findes yderligere tusindvis af sorter.

For i det mindste at finde ud af, hvilken art jeg havde med at gøre, greb jeg Lene Tvedegaards glimrende bog ‘Den lille stærke om chili’.

Her står nemlig at:

 • Hvis frugten har sorte frø, er det en capsicum pubescens, ellers er det en af de andre
 • Hvis kronbladene er plettede, er det en capsicum baccatum
 • Hvis kronbladene er grønlige og sidder enkeltvis, er det en capsicum fructescens
 • Hvis kronbladene er hvide, støvdrageren lilla og blomsterne sidder sammen to og to, er det en capsicum chinese
 • Og hvis blomsten er almindeligt hvid, sidder enkeltvis og ikke har en lilla støvdrager, ja så er det en capsicum annuum.

Lille chili i potte
Martins mor landede på capsicum annuum. Arten siger ikke umiddelbart så meget, da der som sagt findes tusinder af undersorter, som kan være vildt forskellige. Men det gav i det mindste udgangspunkt for en googling.

Billedsøgninger på ‘capsicum annuum rød lille’ gav del gode bud. Nogle med chilifrugter der strittede op i luften – andre hvor frugterne hang nedad som på min plante. Og når jeg klikkede på de hængende udgaver, fandt jeg ret samstemmende sortsnavnet Apache, en supernem stuechili i ministørrelse.

Så, mens den menneskelige Martins mor er en hjertelig gårdmandskone og pensioneret sygeplejerske fra omegnen af Tønder – så er hendes botaniske modpart sandsynligvis en apache!

Læs mere om mine erfaringer med at dyrke chili her.

2 Comments

 • Reply
  marie
  15. juni 2017 at 14:07

  Overskriften fik mig il at tænke, at du nok havde fundet ud af, at din svigermor var en indianerprinsesse; men jeg blev jo klogere☺

  • Reply
   Plantesmilet
   22. juni 2017 at 9:58

   Hæ nej, hun er vist fynbo til fingerspidserne 🙂

Leave a Reply