Haven

NO DIG-BED – fra græsplæne til køkkenhave uden ondt i ryggen

De seneste par år jeg jeg anlagt en del bede hvor der tidligere var græsplæne. Den metode jeg har haft størst held med, er no dig-metoden. Som navnet antyder involverer den ingen gravning. I stedet skygger man græsset bort ved hjælp af pap og kompost. Metoden er god både til staudebede, permakultur eller køkkenhave.

Den største fordel ved no dig-metoden er arbejdsbesparelsen. Det er simpelthen simpelthen enormt meget lettere end reolgravning, som jeg tidligere har praktiseret. Desuden får man nogle virkelig lækre bede som resultat. Frodige, veldrænede, lækre at arbejde med. Fordi kombinationen af kompost, pap og det formuldede græs giver et ordentligt skud organisk materiale til jorden.

Anlæg et no dig-bed i græsplænen, trin for trin:

Tidsforbrug: 1 time.

Anlæg et no dig-bed i græsplænen. Ved denne gravefri metode, skygges græsset væk, som i stedet bliver til organisk materiale i dit nye bed. Smart.

 1. Skaf pap og kompost (eller det der ligner)

  Brug pap uden for meget tryksværte og tape. Sørg for at have nok til at dække hele arealet.
  Metoden virker bedst med kompost, egen eller fra genbrugspladsen. Det skal ligge i et lag på 5-10 cm, altså 1/2 – 1 m3 pr m2 bed. Kan du ikke finde kompost nok, se listen over alternativer nedenfor.

 2. Fjern flerårigt ukrudt

  Du behøver ikke gå i detaljer, bare lige tag det værste.

 3. Læg pappet ud så det dækker græsset

  Læg pappet så glat som muligt og med overlap. Gør det eventuelt vådt, så det klasker mere ud. Tyng det ned med sten eller brædder, hvis ikke du lægger kompost på med det samme.Anlæggelse af no dig bed

 4. Dæk pappet med kompost i et lag på 5-10 cm

  No dig bed af pap og kompost

 5. Begynd at plante

  Du behøver ikke vente til græsset er gået ud eller pappet omsat. Bare plant ned gennem pappet. Hvis du planter inden græsset er gået ud (det tager 4-6 uger) skal du være omhyggelig med at pakke pappet sammen om planten igen, så græsset ikke får lys.

Hvornår på året kan man anlægge et no dig-bed?

Jeg vil anbefale at anlægge et no dig-bed tidligt om foråret, lige før der for alvor kommer gang i planternes vækst. På den måde skygger pappet for planternes kraftige forårsvækst inden det formuldes i løbet af et par måneder.

En anden grund er at snegle trives godt under pappet. Lægger man pappet ud senere på sommeren eller om efteråret, vil der blive lagt rigtig mange snegleæg under det.

Alternativer hvis ikke man kan skaffe nok kompost:

I nødsstilfælde må man ty til flis eller halm (som dog er meget næringsfattigt), bladmuld (også næringsfattigt), hestemøg (som er voldsomt næringsrigt før det komposterer) eller græsafklip (som klasker sammen på en træls måde og kan indeholde græsfrø, hvilket udhuler konceptet lidt). Hovedsagen er at det er organisk og at det lukker lyset ude.

Særligt om skvalderkål

No dig-metoden virker bedst i græsplænen. Det er også muligt at skygge skvalderkål bort med no dig-metoden, men det tager længere tid og skal gøres lidt anderledes.

Jeg vil anbefale at man først giver sig selv et forspring ved at grave bedet let igennem med en greb og fjerne de rødder man kan se. Dernæst dækkes bedet i to vækstsæsoner. (Ikke nødvendigvis to hele år, men fra sen vinter år 1 til forsommer år 2). Pappet holder ikke så længe, så enten skal man supplere løbende (hver gang man får leveret en stor kasse, ryger den på bedet …) eller bruge plastik i stedet. Vent med at putte kompost etc. ovenpå, det får pappet til at omsættes hurtigere. Vær ekstra forsigtig i overlap mellem papstykker og i siderne, og tyng gerne pappet ned med noget tungt. Pas på med at plante ned igennem pap/plastik, og hvis du gør det, så pak dækket godt rundt om den nye plante, så skvalderkålen ikke får lys.

Læs her hvordan jeg laver havekompost

Samme bed som i vejledningen, et par år senere

14 Comments

 • Reply
  Thea
  19. juli 2020 at 14:21

  Den er jeg på!
  Jeg har godt nok gruet for de nye bede, jeg skulle grave det efteråret.. det er et kæmpe arbejde.
  Jeg var godt nok ikke sikker på, hvad jeg skulle putte ovenpå, da jeg ingen kompost har, men det har jeg løst, der skal nemlig graves en trampolin ned og det giver jo ‘lidt’ jord.

  Så tak for tippet 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   19. juli 2020 at 20:03

   God ide! Det er fedt når tingene ender med at passe sammen 🙂 Held og lykke med projekterne.

 • Reply
  Conni N
  18. oktober 2020 at 13:25

  Vi er først for nyligt blevet hus- og haveejere, så vi er først i gang med at lære om havebrug, og først i dag har jeg hørt om no dig metoden.
  Vi har et ca. 200m² stort græsareal, der skal anlægges som køkkenhave til foråret, og det har vi dækket til med et stort stykke plastik af samme slags, som landmændene bruger til roekulerne på marken. Planen er så, at vi fræser et ordentligt læs kompost eller møg ned i det, når plastikken ryger af til foråret; ikke helt samme fremgangsmåde, men vi satser på, at resultatet bliver godt og selvfølgelig med minimal gravearbejde ?

  • Reply
   Plantesmilet
   18. oktober 2020 at 16:40

   Spændende! Det bliver da en skøn stor køkkenhave – held og Lykke med projektet. Jeg tænker umiddelbart det kan fungere når bare græsset er gået til, og det kan man jo tjekke løbende.

 • Reply
  Mette
  26. september 2021 at 22:12

  Kan metoden bruges både til køkkenhave og staudebed?

  • Reply
   Plantesmilet
   27. september 2021 at 8:30

   Ja, sagtens. Tænker man er nødt til at vente med at så fx gulerødder til pappet er nogenlunde omsat. Men man kan snildt lægge kartofler eller plante squash ud ved at lave huller i det.

 • Reply
  Camille
  17. oktober 2021 at 8:56

  Tak for god guide! Hvornår er mon det optimale tidspunkt til at lægge pap eller andet ud ..? Efterår eller det tidlige forår?

  • Reply
   Plantesmilet
   17. oktober 2021 at 20:59

   Jeg ved ikke om der er nogen regler, men hvis du lægger det ud nu er bedet klar til at bruge til foråret.

 • Reply
  Signe
  15. maj 2022 at 5:35

  Lidt i samme genre er at lægge græsafklip ovenpå det græsstykke du vil lave til bed og så lægge ukrudtsdug ovenpå og så evt flis, så det ikke ser så grimt ud. Efter et halvt år har du fin jord under ukrudtsdugen 🙂 Men pap er selvfølgelig billigere

  • Reply
   Plantesmilet
   21. maj 2022 at 15:00

   Det lyder også smart. Tænker det kunne virke godt mod skvalderkål, hvor jeg plejer at skulle lægge ekstra pap løbende. Du planter ikke ned gennem dugen, vel?

 • Reply
  Jørgen
  6. september 2022 at 19:31

  Hvornår kan man tidligst lægge pap ud?

  • Reply
   Plantesmilet
   7. september 2022 at 14:42

   Tja, februar og ind i marts tænker jeg.

 • Reply
  Jørgen
  6. september 2022 at 22:03

  Bruger du kompostkværn?

  • Reply
   Plantesmilet
   7. september 2022 at 14:41

   Nej. Synes ikke helt min størrelse have kan bære investeringen. Men den ville være fed at have til fx hækafklip.

Leave a Reply