De seneste par år jeg jeg anlagt en del bede hvor der tidligere var græsplæne. Den metode jeg har haft størst held med, er no dig-metoden. Som navnet antyder involverer den ingen gravning. I stedet skygger man græsset bort ved hjælp af pap og kompost.
Fordele ved no dig-metoden:
Der er væsentlige fordele ved at anlægge bede på no dig-måden. Den største er arbejdsbesparelsen. No-dig er simpelthen enormt meget lettere end reolgravning, som jeg tidligere har praktiseret.
Desuden får man nogle virkelig lækre bede som resultat. Frodige, veldrænede, lækre at arbejde med. Fordi kombinationen af kompost, pap og det formuldede græs giver et ordentligt skud organisk materiale til jorden.
Fordi man starter fra scratch oven på pappet, synes jeg også der går lang tid før ukrudt af nogen slags bliver et problem.
Ulemper ved no dig-metoden:
Den største ulempe er at der skal bruges temmelig meget kompost og nogle gange har man bare ikke adgang til det.
Nogle har ikke lyst til at bruge pap i haven af frygt for giftstoffer. Selv holder jeg mig fra pap med meget tryksværte og fjerner omhyggeligt alt tape – og tænker at så går det nok!
Hvornår kan man anlægge et no dig-bed
Jeg vil anbefale at anlægge et no dig-bed om foråret. Af flere årsager.
Pappet forgår stort set i løbet af et par måneder. Græs og andre urter ligger mere eller mindre i dvale om vinteren og vokser kraftigt om foråret. Pappet skal være på plads til at skygge denne kraftige forårsvækst væk.
Snegle trives desuden utroligt godt under pappet. Lægger man pappet ud om efteråret, vil der sandsynligvis blive lagt rigtig mange snegleæg under det.
Særligt om skvalderkål
Metoden nedenfor virker bedst i græsplænen. Det er også muligt at skygge skvalderkål bort med no dig-metoden, men det tager længere tid og skal gøres lidt anderledes.
Jeg vil anbefale at man først graver bedet let gennem med en greb og fjerner de rødder man kan se. Dernæst dækkes bedet i to vækstsæsoner. (Ikke nødvendigvis to år, men fra sen vinter år 1 til forsommer år 2). Pappet holder ikke så længe, så enten skal man supplere løbende (hver gang man får leveret en stor kasse, ryger den på bedet …) eller bruge plastik i stedet. Vent med at putte kompost etc. ovenpå. Vær ekstra forsigtig i overlap mellem papstykker og i siderne, og tyng gerne pappet ned med noget tungt. Pas på med at plante ned igennem pap/plastik, og hvis du gør det, så pak dækket godt rundt om den nye plante, så skvalderkålen ikke får lys.
Anlæg et no dig-bed i græsplænen, trin for trin:
Tidsforbrug: 1 time og 5 minutter.
Anlæg et no dig-bed i græsplænen. Ved denne gravefri metode, skygges græsset væk, som i stedet bliver til organisk materiale i dit nye bed. Smart.
- Skaf pap og kompost (eller det der ligner)
Brug pap uden for meget tryksværte og tape. Sørg for at have nok. Hele arealet skal dækkes, og hvis du bruger flere stykker, skal der være et godt overlap. Intet lys må slippe ind! Spørg den lokale cykelhandler eller sengeforretning, eller raid din egen og naboernes papcontainere …
Det kan være en udfordring at skaffe kompost nok. Det skal helst ligge i et lag på 5-10 cm, altså 1/2 – 1 m3 pr m2 bed. Hent eventuelt på genbrugspladsen om foråret. I nødsstilfælde må man ty til flis eller halm (som dog er meget næringsfattigt), bladmuld (også næringsfattigt), hestemøg (som er voldsomt næringsrigt før det komposterer) eller græsafklip (som dog klasker sammen på en træls måde og kan indeholde græsfrø, hvilket udhuler konceptet lidt) - Fjern flerårigt ukrudt
Du behøver ikke gå i detaljer, bare lige tag det værste. Skvalderkål kan skygges væk, men det tager to år. Blomsterløg er fuldstændig ligeglade og vokser op igennem alt, så prøv at få dem op.
- Læg pappet ud så det dækker græsset
Læg pappet så glat som muligt og gerne med lidt overlap så græsset nedenunder slet ikke får adgang til lys.
- Dæk pappet med kompost i et lag på 5-10 cm
Kompost er bedst, men flis, halm, bladmuld, hestemøg eller græsafklip kan bruges. Bare det er organisk, lukker af for lys og holder pappet på plads.
- Begynd at plante
Du behøver ikke vente til græsset er gået ud eller pappet omsat. Bare plant ned gennem pappet. Hvis du planter inden græsset er gået ud (det tager 4-6 uger) skal du være omhyggelig med at pakke pappet sammen om planten igen, så græsset ikke får lys.
Processen i billeder
Det er vitterlig såre simpelt at anlægge et bed på den gravefri måde.


10 Comments
Thea
19. juli 2020 at 14:21Den er jeg på!
Jeg har godt nok gruet for de nye bede, jeg skulle grave det efteråret.. det er et kæmpe arbejde.
Jeg var godt nok ikke sikker på, hvad jeg skulle putte ovenpå, da jeg ingen kompost har, men det har jeg løst, der skal nemlig graves en trampolin ned og det giver jo ‘lidt’ jord.
Så tak for tippet 🙂
Plantesmilet
19. juli 2020 at 20:03God ide! Det er fedt når tingene ender med at passe sammen 🙂 Held og lykke med projekterne.
Conni N
18. oktober 2020 at 13:25Vi er først for nyligt blevet hus- og haveejere, så vi er først i gang med at lære om havebrug, og først i dag har jeg hørt om no dig metoden.
Vi har et ca. 200m² stort græsareal, der skal anlægges som køkkenhave til foråret, og det har vi dækket til med et stort stykke plastik af samme slags, som landmændene bruger til roekulerne på marken. Planen er så, at vi fræser et ordentligt læs kompost eller møg ned i det, når plastikken ryger af til foråret; ikke helt samme fremgangsmåde, men vi satser på, at resultatet bliver godt og selvfølgelig med minimal gravearbejde ?
Plantesmilet
18. oktober 2020 at 16:40Spændende! Det bliver da en skøn stor køkkenhave – held og Lykke med projektet. Jeg tænker umiddelbart det kan fungere når bare græsset er gået til, og det kan man jo tjekke løbende.
Mette
26. september 2021 at 22:12Kan metoden bruges både til køkkenhave og staudebed?
Plantesmilet
27. september 2021 at 8:30Ja, sagtens. Tænker man er nødt til at vente med at så fx gulerødder til pappet er nogenlunde omsat. Men man kan snildt lægge kartofler eller plante squash ud ved at lave huller i det.
Camille
17. oktober 2021 at 8:56Tak for god guide! Hvornår er mon det optimale tidspunkt til at lægge pap eller andet ud ..? Efterår eller det tidlige forår?
Plantesmilet
17. oktober 2021 at 20:59Jeg ved ikke om der er nogen regler, men hvis du lægger det ud nu er bedet klar til at bruge til foråret.
Signe
15. maj 2022 at 5:35Lidt i samme genre er at lægge græsafklip ovenpå det græsstykke du vil lave til bed og så lægge ukrudtsdug ovenpå og så evt flis, så det ikke ser så grimt ud. Efter et halvt år har du fin jord under ukrudtsdugen 🙂 Men pap er selvfølgelig billigere
Plantesmilet
21. maj 2022 at 15:00Det lyder også smart. Tænker det kunne virke godt mod skvalderkål, hvor jeg plejer at skulle lægge ekstra pap løbende. Du planter ikke ned gennem dugen, vel?