Havebrug og selvforsyning

No dig-bed – fra græsplæne til køkkenhave uden ondt i ryggen

Som jeg nævnte en gang i foråret, prøver vi at bryde den lange strimmel græs der er rækkehushaven lidt op. Derfor har vi anlagt et par bede: Et helt oppe ved terrassen med spiselige planter, så man lige kan tøffe ud og plukke tre bær til morgenmaden, og et længere nede der med tiden skal fyldes med blomstrende buske, der bryder kigget til haverummet bagved. Læs mere her om vores planer for rækkehushaven. Vi har anlagt de to bede efter no dig-metode – altså gravefrit, på godt dansk – og den teknik vil jeg lige dele med jer, da den er temmelig genial. Især når det kommer til at spare på knofedtet!

Anlæg et no dig-bed, trin for trin:

Tidsforbrug: 1 time og 5 minutter.

Anlæg et no dig-bed i græsplænen. Ved denne gravefri metode, skygges græsset væk, som i stedet bliver til organisk materiale i dit nye bed. Smart.

 1. Skaf pap og kompost (eller det der ligner)

  Brug pap uden for meget tryksværte og tape. Jeg brugte et par gamle flyttekasser suppleret med en stor kasse jeg fik lov at låne fra naboens papcontainer.

 2. Læg pappet ud så det dækker græsset

  Læg pappet så glat som muligt og gerne med lidt overlap så græsset nedenunder slet ikke får adgang til lys. Læg et par fliser eller brædder ovenpå, hvis du ikke dækker til med kompost med det samme.

 3. Dæk pappet med kompost i et lag på 5-10 cm

  Kompost er bedst, men bladmuld, flis, almindelig (ukrudtsfri) havejord eller til nød gammelt halm kan også bruges.

 4. Begynd at plante

  Du behøver ikke vente til græsset er gået ud eller pappet omsat. Bare plant ned gennem pappet. Hvis du planter inden græsset er gået ud (det tager 4-6 uger) skal du være omhyggelig med at pakke pappet sammen om planten igen, så græsset ikke får lys.

Læs her hvordan jeg laver havekompost

Fordele ved no dig-metoden:

 • Arbejdsbesparelsen sammenlignet med at reolgrave er enorm.
 • Græsset og pappet giver tilsammen et ordentligt skud organisk materiale til jorden
 • Der går lang tid før ukrudtet invaderer bedet

Ulemper ved no dig-metoden:

 • Der skal bruges temmelig meget kompost. 10 cm i højden er passende (man kan gå på kompromis og sige 5-7, men det bliver mindre godt …), det vil sige en kubikmeter pr kvadratmeter bed. Hvis man ikke selv kan levere, må man ty til genbrugspladsens eller supplere med flis, bladmuld eller lignende og være opmærksom på at give bedet noget gødning senere, da alternative er mindre kvælstofholdige end kompost.
 • Snegle trives utroligt godt under pappet. Derfor vil jeg være påpasselig med at anlægge et no dig-bed om efteråret, hvis min have var meget plaget af dræbersnegle (Det er den …). Jeg tror simpelthen de vil lægge for mange æg under pappet.

Processen i billeder

Det er vitterlig såre simpelt at anlægge et bed på den gravefri måde.

Anlæggelse af no dig bed
Pap direkte på græsplænen. Brædderne sikrer at pappet ikke blæser af
No dig bed af pap og kompost
Pappet dækkes med et tykt lag kompost.
Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Thea
  19. juli 2020 at 14:21

  Den er jeg på!
  Jeg har godt nok gruet for de nye bede, jeg skulle grave det efteråret.. det er et kæmpe arbejde.
  Jeg var godt nok ikke sikker på, hvad jeg skulle putte ovenpå, da jeg ingen kompost har, men det har jeg løst, der skal nemlig graves en trampolin ned og det giver jo ‘lidt’ jord.

  Så tak for tippet 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   19. juli 2020 at 20:03

   God ide! Det er fedt når tingene ender med at passe sammen 🙂 Held og lykke med projekterne.

Leave a Reply