Hverdagen

Nødhjælp til minimalister hvis bedre halvdel ikke har set lyset

(Messenger-samtale mellem min kæreste og mig, en aften hvor han gør kulturlivet og jeg passer barn)

– Min kæreste: Nu må du huske rigtig at hygge dig, når Musen sover!

– Mig: Ja, jeg regner med at gå helt amok her senere …

– Min kæreste: Som om! Du går sgu da aldrig amok.

– Min kæreste igen, et halvt minut senere: Eller, nogle gange rydder du helt vildt op på underlige tidspunkter

Mig: Vedhæfter pligtskyldigt billeder af de tre skoskabe jeg tømte og afmonterede mens sovsen simrede (“SÅ meget mere luft i entreen”) samt disses indhold tentativt grupperet i kasseres-, doneres-, omplaceres-bunker.

Rodeskuffe

Den obligatoriske rodeskuffe …

Det følgende er blevet kritisk gennemlæst og accepteret af min kæreste, et fantastisk menneske, som aldrig  nogensinde bliver minimalist.

Jeg deltager i et par minimalist-grupper på Facebook. Et spørgsmål der kommer op der med jævne mellemrum er, hvad man som minimalistisk indstillet (kvinde) skal stille op med en mindre minimalistisk (mandlig) bedre halvdel. Jeg er endnu ikke stødt på den omvendte udgave, men forestiller mig at det forekommer – bare i andre fora.

Og hvad gør man så, hvis man har set lyset, vil lægge et eller andet i sin hverdag om (det kunne sådan set også være nye kostvaner, om man flyver på ferie eller at man vil til at holde hund) – og ens bedre halvdel er enten ligeglad, imod eller (værst!) forholder sig sarkastisk? Mine tips herunder:

Start på egen bane

Selv i det mest etablerede af parforhold vil der være noget, som er helt ens eget. Tøj. Makeup. Hobbyting. Gamle dagbøger. Arvegods fra egen familie. Start med at rydde op der. Så kan du også i ro og mag finde ud af om det der minimalisme overhovedet er noget for dig, og hvis ja, i hvilken udgave.

Din partner vil måske undre sig og stille spørgsmål, men gider næppe stille sig på bagbene – hvad han strengt taget heller ikke har noget ret til.

Dit projekt – dit besvær

Megen modvilje stammer fra magelighed. Prøv at tænke tilbage til dengang man var teenager og så serier om eftermiddagen, og ens mor eller far insisterede på at man flyttede sit vasketøj, så der kunne blive støvsuget. Eller at man vaskede det. Og så støvsugede. Det var træls, og det er det jo egentlig stadig.

Så hvis man virkelig vil have noget til at ske, må man følge det gamle ord om at være den forandring, man ønsker at se. Inklusive den ekstra tur på genbrugspladsen, forhandlingerne på Den Blå Avis og de ekstra minutter brugt på at lægge ting i den rigtige skuffe.

Så opnår man hvad man vil, og ens sofahungrende kærestes skuldre kommer ned i normal højde igen.

Vis at du bliver glad

Helt simpelt og fri for bagtanker og forsøg på overtalelse: Glæd dig over din nye livsstil og vis det. Og vær ikke bange for også at dele historierne om de besynderlige typer fra byttegrupperne på Facebook og den tragiske beretning om femhundredelappen fra din mormor, der blev væk i en særligt frenetisk gang rengøring.

Gør det til jeres party-trick

Nu skruer vi lidt op for manipulation og kvindelist. Men herregud da, vi er i parmiddag-land, og det er et mineret område under alle omstændigheder. Men altså. Det er søndag. I har et vennepar ovre eller måske en fætter/søster/kær kollega med kæreste. I snakker. Ret hurtigt bevæger I jer ind på hulmursisolering og planer for den der krog nede bagerst i haven. Fordi det gør man lissom.

Her kan du så, med fast stemme, fortælle om hvordan du har optimeret og organiseret og fået det så fint. Husk på punkt tre (det gør dig glad) men glem alt om punkt to (du har selv stået med besværet). Over for venner og familie er et team og en fælles front og ret seje.

Det vil publikum også synes, og i min erfaring vil et sådant skud udefrakommende anerkendelse puffe en modvillig eller bare ligeglad kæreste længere i din retning end du selv kunne komme med ærlige argumenter.

Accepter forskelligheden

Min kæreste og jeg er begge nørdede, engagerede mennesker. Vi forstår til fulde hinandens ønske om at bruge tid, penge og krudt på det, der gør os glade. Det er bare vidt forskellige ting, vi nørder.

Jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg ikke en gang imellem ville ønske at han kastede sig helhjertet ind i mine have- og gør det selv-projekter (om ikke andet kunne jeg godt bruge en stærk mand med en veludstyret værktøjskasse en gang imellem). Ligesom han sukker lidt over at jeg aldrig gider med i teatret og ikke forstår glæden ved at se film der (jeg citerer) “Flår ens hjerte ud, tramper på det og sætter det omvendt ind igen”.

På den anden side har vi også ofte talt om at vi på denne måde undgår at forsvinde helt ned i vores respektive nørdemiljøer. Vi bevarer den sunde sans det ironiske blik, evnen til at argumentere for vores valg. Vi undgår kort sagt at blive sære!

Rodeskuffe efter møde med Marie Kondo

Samme skuffe som ovenfor. What’s not to like?!

Forrige indlæg
Næste indlæg

5 Comments

 • Reply
  Maria // FamilieFinanser
  1. februar 2019 at 18:12

  Åh hvor jeg dog kender det. Det var mig sidste år, da jeg opdagede minimalisme og ryddede op i hele huset. Alt hvad jeg spurgte min mand om at sortere, bar han usorteret ud i værkstedet. Men jeg plaprede bare videre om minimalisme, økonomi og bæredygtighed. Ca midtvejs forærede han pludselig sine dvd’er væk i erkendelse af at de ikke bliver set hos os. Kæmpe sejr. Der er sket meget siden, og nu er han ombord på vores familieprojekt om udelukkende at købe brugt, både tøj og ting.
  Tålmodighed er den eneste vej
  Kh Maria // FamilieFinanser

  • Reply
   Plantesmilet
   2. februar 2019 at 8:26

   Tålmodighed, ja. Og accept af at den anden har lov til at være på sin egen vej. Om jeg så må sige. Og fedt familieprojekt!

 • Reply
  Marie
  3. februar 2019 at 20:29

  Nu er jeg flere gange stødt på links til din blog på facebook, men jeg troede egentlig, ud fra navnet, at den måtte handle om vegansk madlavning. Det viste sig ikke at være tilfældet 😉 Nu har jeg været lidt rundt og hallo! Du kan jo skrive! Fedt fedt fedt. Jeg følger med.
  Manden er i øvrigt ok med ud- og oprydning her, men børnene! Suk!

  • Reply
   Plantesmilet
   4. februar 2019 at 11:43

   Tak, og velkommen til! Faktisk skrev jeg kun om kolonihave i starten, så det er de levende planter der smiler, om jeg så må sige 🙂 Siden udvidede jeg emnefeltet lidt for også at have stof om vinteren. Min eneste aktion i retning af at minimalisere børnetingene var for øvrigt at forsøge at snige mig op ad trappen med en favnfuld bamser. Jeg blev opdaget, og pludselig var de yndlings igen. Suk.

 • Reply
  Ud af mobilmisbruget: Uge 6/40 • I carried a watermelon
  31. marts 2019 at 10:36

  […] Den her snak får mig til at tænke på et glimrende blogindlæg fra Kirstine ovre på plantesmilet.dk. Det hedder “Nødhjælp til minimalister, hvis bedre halvdele ikke har set lyset”, og det handler om oprydning og downsizing, ikke mobilafhængighed – men hvis man erstatter hendes mærkesager med egne vaneopbrud, synes jeg faktisk alle hendes råd kan overføres. Læs det HER. […]

Leave a Reply