Havebrug og selvforsyning

November i permakulturkøkikenhaven

Kolonihaveforening om vinteren
Der er en helt særlig stemning i kolonihaveland om vinteren. Total alenehed, og så får man pludselig et chok ved lyden af en kaglende flok fugle eller en fjern nabo der går all in på noget gør det selv.

Jeg havde egentlig tænkt at droppe månedsopgørelsen over indsats og udbytte i haven i november og så genoptage til marts eller april. Vi er jo ikke rigtig i kolonihaven på dennne årstid, og haven føles meget langt væk i kulden og mørket.

Men så havde jeg en fridag i sidste uge, hvor jeg tog derud for at få styr på den der havelåge, der har skullet løftes åben gangstativ-style siden stolpen knækkede engang i foråret. Det er ikke en oplagt opgave at udføre alene (Noget med at holde en tonstung havelåge i vatter med en højrearm på krampegrænsen mens man betjener skruemaskinen med venstre og holder styr på skruer og beslag med munden. For så at opdage at man ikke skulle have holdt den i vatter, for det er der ikke noget som helst andet i det hegn der er, og nu går den på. Gahr!). På den anden side er ensomhed og en øm højrearm at foretrække frem for en Mus på vild flugt ud på vejen (eventuelt med skruemaskinen …) eller en nærskilsmisse over det med vinklerne (been there …). Så jeg smed en flexdag og fik det gjort. Roar!

Den slags har jeg gjort før, altid med en ide om lige at tage en runde tilsidst og plukke lidt friskt til ugens salater. Og er altid endt med at slæbe mig hjem, dødtræt, mudret, kold og forslået. Og uden salat. Indtil denne gang, hvor jeg startede med at grave en passende mængde jordskokker op og plukke noget kål, og arbejdede mig i en grav. Genialt. Hvorfor har jeg dog aldrig tænkt på det før?!

Desuden har vi jo lidt krydderurter bag rækkehuset for ikke at tale om det noget overvældende æbletræ.

Hvad har jeg lavet i permakulturkøkkenhaven i november:

  • Klippet jordskokkerne ned med en gammeldags hækkesaks. Det er nemmere nu hvor de ikke er helt hårde og tørre.
  • Fjernet lidt døde grene hist og pist.
  • Sat krukkerne med citrontræet og rosmarinen ind i skuret (ved rækkehuset, that is)

Hvad har vi høstet i november:

Blade og stængler:

  • Diverse kål. Taunton Deanne er vildt lækker nu og Daubenton er også god.

Frugt:

  • Æbler. Belle de Boscoop er stadig vildt lækre, hvis man gider vade gennem de hundredevis af smadrede for at samle en grydefuld (næsten) hele …

I tilgift får I lige familieopskriften på gammeldags æblekage:

Gammeldags æblekage med havregrynskrymmel:

  1. Saml en stor grydefuld-med-top-på Belle de Boscoop-æbler
  2. Skræld dem og fjern kernehus og dårlige pletter. Skær dem i kvarte og skyl. Der er nu næsten en grydefuld uden top tilbage.
  3. Kog æblerne i ca 45 minutter i det vand der hænger ved efter skylningen. Giv dem et godt drys kanel. Sukker er ikke nødvendigt. Der er nu knap en halv gryde tilbage, som lige kan moses færdig med en grydeske.
  4. Imens æblerne koger, kommer du en del sukker til to-tre dele havregryn på en pande og rister til sukkeret er smeltet. Rør rundt med en spatel. Hold inde inden det bliver mørkebrunt. Lav rigeligt, det smager himmelsk! Pisk også noget fløde.
  5. Spis!

Krydder:

  • Løvstikke
  • Oregano
  • Rosmarin
  • Salvie
  • Timian
  • Vintersar

No Comments

    Leave a Reply