Boganmeldelser

Økologisk have – selvforsyning til husbehov. 2. udgave – boganmeldelse

økologisk have selvforsyning til husbehov

Titel: Økologisk have – selvforsyning til husbehov. 2. udgave. Forfatter: Jens Juhl og Sølva Falgren. Sider: 237. Forlag: Koustrup & Co. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar modtaget fra: Koustrup & Co. PPPPPP

Den økologiske, miljøvenlige, bæredygtige vinkel fylder en del her på bloggen og i min hverdag i og uden for haven. Men sådan har det faktisk ikke altid været. Da jeg fik mit første lille havelod langt ude på Amager for 11-12 år (!) siden, handlede det bare om at det her landbobarn skulle have noget jord under neglene og noget ro mellem ørerne. Nu.

Ganske vist hed forening Ørestad Mobile Økohaver (mobile, fordi de flyttede rundt i takt med byggeriet), men økovinklen var ikke noget jeg eller de fleste andre gik så hårdt op i, og desuden skiftede vi snart navn til Ørestad Urbane Haver.

Det var Jens Juhl der satte gang i skredet. Et bestyrelsesmedlem mente det var på tide at få en ekspert til at se på vores skravlede grøntsager og knastørre kompost. Han og Sølva kom cyklende med bramfrie råd om jorddække, blandingskultur og kunsten at pleje en kompost – og med salgseksemplarer af førsteudgaven af Økologisk have på bagagebæreren til videre studier. Og med den som ballast var jeg overbevist omend lidt overambitiøs økolog, da vi overtog kolonihaven et par år senere.

Økologens grundbog i havedyrkning

Økologisk have er og bliver en sikker indgang til grundlæggnede viden om at dyrke økologisk have. Det er der ikke ændret på i denne nye udgave. Læser du den, ved du en hel del af hvad du har brug for at vide om kompost, jorddække, blandingskultur, hønsehold, sædskifte og før- efter- og mellemafgrøder.

Der er tale om selvforsyning, som batter i køkkenet og på kontoen, men også kræver knofedt og rettidig omhu. Karrieremennesker og småbørnsforældre kan med fordel plukke lidt eller kigge i Økologiske byhaver af samme forfatterpar, som jeg omtaler her. Til gengæld forudsætter Økologisk have ikke, at man har specielt meget plads til rådighed – forfatterne klarer sig selv med en kolonihave, hvor der også er plads til blomster og bænke.

Nyt i anden udgave

Den nye udgave af Økologisk have er blevet let gennemskrevet og liret op med relieftryk på forsiden og silkesnor.

Indholdsmæssigt er der tilføjet et sædskifte med bønner, således at forfatterne nu anbefaler at man roterer sine afgrøder over syv år. Det giver helt sikket god mening for kvælstoftilførslen, selv om det sørme stiller krav til overblikket sådan at planlægge i syvårscyklusser.

Der er tilføjet et kærkomment afsnit om skadevoldere, herunder dræbersnegle, og det er dejligt at få nogle gode konkrete tips der går ud over ‘køb en and’, hvilket bare ikke altid er praktisk muligt.

Desuden er der tilføjet et lidt … skeptisk … afsnit om permakultur, der sandelig må siges at have fået en renæssance. Her er gode tips og anbefalinger, men jeg kunne ikke lade være med at undre mig over, at permakulturafsnittet ikke var skrevet sammen med afsnittet om flerårige grøntsager uden for sædskiftet. Planlægger du at gå all in på permakultur, vil jeg anbefale at kombinere med Den spiselige permahave eller Permakulturhaven som jeg tidligere har anmeldt.

Til gengæld er der ingen skepsis at spore i afsnittet om spagnumfri dyrkning af blåbær. Surbundsplanter har været lidt af en akilleshæl for os der prøver at undgå spagnum, men her er en løsning der ser ud til at fungere.

Økologisk have er et hovedværk inden for genren, og den status ændrer den nye udgave ikke på. Anbefales på det varmeste!

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply