Havebrug og selvforsyning

Østershatte på kaffegrums – mine erfaringer

De udendørs køkkenhaveprojekter er sat noget så gevaldigt på pause her i det pivkolde forår. Til gengæld har jeg stor succes med et indendørs et af slagsen: Dyrkning af østershatte på kaffegrums!

Sådan gjorde jeg:

Dyrkning af østershatte – og andre svampe for den sags skyld – kræver tre ting:

Mycelium

Østershattemycelium ligner mest af alt vat. Det svarer til det hvide fnug for neden på champignons der kan få bekymrede sjæle til at smide pakken ud i den tro, svampene er mugne. I virkelighed er myceliet selve svampen, mens paddehatten blot er frugten. Min biologilærer-far plejer at sammenligne mycelium med et æbletræ, mens svampene er æbler …

Jeg købte en pakke mycelium fra Beyond Coffee på Nørrebro. Jeg ved at andre har haft held med at fremelske deres eget, men dertil rækker min selvtillid ikke.

Vækstmedie

Svampen skal have noget at leve af. Som vækstmedie brugte jeg kaffegrums fra kaffemaskine med filter og det hele. Jeg har ikke forsøgt med grums fra stempelkande, aeropress eller V60 (ja, vi har et stort og varieret kaffeforbrug!), men mon ikke det også kan bruges?

Beholder

Beholderen købte jeg også hos Beyond Coffee, sættet kostede 150kr i alt. Har du hænderne skruet godt på, kan du sikkert lave din egen beholder, men jeg valgte altså at støtte iværksætterne der ud over at sælge gro-sæt også selv dyrker østershatte i stor stil på den i sandhed uudtømmelige resurse: kaffegrums fra Nørrebros cafeer.

Beholderen er en plastikspand med låg (som dem restauranter får mayonnaise hjem i) med to huller i låget og to i siden. Hullerne er dækket af almindeligt hæfteplaster.

Fremgangsmåde

Den først dag sprittede jeg spanden grundigt af og fyldte et par kaffefiltre i som jeg blandede med myceliet (ligesom kaffefiltre er håndsprit allestedsnærværende her i småbørnshjemmet). Så ventede jeg et par dage til hele molevitten var blevet hvid og fnugget – det vil sige at myceliet var begyndt at gro – og tilføjede endnu et tyndt lag kaffe.

En enkelt gang kom der lidt grøn mug, sikkert fordi jeg havde tilføjet kaffe hurtigere end myceliet kunne kapere. Jeg fjernede det grønne med en ren ske, og problemet var løst.

Da spanden var fyldt efter lidt over en måned, lod jeg den stå i en halvlys kælder ved kølig stuetemperatur – og vupti! En uges tid senere voksede de første østershatte ud, overraskende hurtigt. De smagte skønt!

Som jeg skriver dette, er de næste to klaser svampe på vej, og når produktionen aftager, vil jeg fjerne det meste af kaffen og begynde at fylde på igen. Var jeg seriøs svampeforbruger (og gik jeg ikke og håbede på snart at komme noget mere i kolonihaven …), ville jeg have to spande i cirkulation: en til at fylde på og en til at høste fra.

Spand til at dyrke østershatte fra beyondcoffee
Spand til østershatte fra Beyondcoffee
Mycelium blandet med kaffegrums
Mycelium blandet med kaffegrums
Svampemycelium på kaffegrums
Myceliet er begyndt at vokse. Nu skal det bare fodres langsomt med kaffegrums.
Dyrkning af østershatte på kaffegrums
Dag et: østershattene titter frem
Østershatte på kaffegrums
Dag to: østershattene er allerede vokset
Østershatte dyrket på kaffegrums
Dag tre: østershattene ligner nu rigtige svampe
Næsten modne østershatte
Næsten modne!
Hjemmedyrkede østershatte
Første høst. Vi plukkede dem lidt tidligt, da vi skulle ud at rejse
Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply