Haven

Om mange chilier

Ompotning af chilier

Klar til ompotning.

I dag var jeg på genbrugspladsen efter gratis vækstmuld (Fås indtil 3. april: a-r-c.dk/privat/hent-vaekstmuld), en ekspedition der involverede tentativ trækken rundt med cykel i et miljø af store containere, udenlandske håndværkertyper og uglade ægtepar on a mission. Vækstmulden var nu ret let at finde: der var et helt bjerg og et par skovle. Jeg fyldte en bærepose og trak hjem med mit bytte på bagagebæreren og kastede mig noget hovedkuls ud i at prikle chilier over i potter og andet godt.

Her gik det op for mig, at jord og potter ikke var nok. Mange chilier af mange forskellige sorter er spiret, og jeg har lovet væk til højre og venstre. Nogle skal bo i lejligheden i fine urtepotter, nogle skal gives bort i gamle mælkekartoner, og  nogle få skal (forestiller jeg mig) nyde solen på terrassen i kolonihaven i spande eller krukker. Men hvor mange ville jeg beholde, og hvilke?!?

Tid for at google, læse frøposer, bladre bag i havebøger, tyde gamle notater …

Chilisorter anno 2016

Chiliplanter

Kommende bortadoptanter. Ja, vi drikker sædmælk!

Årets chilisorter udgøres hovedsageligt af en sampak fra Fuglebjerggaard med ti slags sydamerikanere.

Heraf spirede Habarnero Mustard, Granats, Jalapeno, Cayenne, Criello Sella, Brazil Multicolor, Aji Amarillo, Aji Limo og Aji Limo Rød.

Fint og vildt og fedt, men også en anelse upraktisk, fordi mange af dem (Aji’erne, Jalapeno, Cayenne …) er ret store planter der foretrækker et drivhus. Der kan man se!

Desuden har jeg sået Jamaican Bell fra mumihaven, Flerfarvede fra birgittehasholt, Locoto som jeg fandt på frøpopup og en stærk rød én fra vores ven Martins mor.

Så en af hver af de sidstnævnte, ukurante er forfremmet til rigtige urtepotter, fordi de er gaver og sådan lidt sjove og anderledes. Samt en Habanero Mustard (egner sig til vindueskarm), og en Granats (masser af aroma og ingen styrke) fra Fuglebjerggaard-pakken.

Senere vil jeg vælge et par af kæmperne til terrassen og kærligt bortadoptere resten. Sikke et projekt!

Overblik over forspiring af chili

Et forsøg på overblik. Krydset modsvarer et kryds på root traineren.

Chilier i vindueskarmen

Skiltene er klippet af bagbeklædningen på ‘Kinas økonomiske udvikling’, et værk fra begyndelsen af min lillebrors akademiske karriere. Undskyld …

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply