Haven

Om persille og selvforsyning

PersilleJeg har altid haft det lidt svært med begrebet selvforsyning, når det bliver brugt om en række gulerødder og en tomatplante i vindueskarmen. Jeg mener, det er en fantastisk hobby og helt klart bedre end at hænge på gadehjørnerne – men det gør jo ikke den helt store forskel for hverken miljø eller pengepung. Måske stammer min skeptisk fra min jyske opvækst, hvor det der med at være selvforsynende af bitter nød ikke lå så frygteligt mange generationer tilbage.

Men gør alt mit havehalløj slet ingen forskel for andet end min sindsligevægt? Jo. Fx sparer vi en formue på persille! Vores go to-panikaftensmad er nemlig pasta med tomatsovs og svampe stegt med persille. Masser af persille. Og da vi ret tit spiser poanikaftensmad, bliver det til en del af de der små potter med en anæmisk persilleplante i til 25 kr hen over et år.

Sådan bliver du selvforsynende med persille

Først og fremmest skal du så rigeligt med persille, gerne en ordentlig række. En enkelt plante bliver ribbet på ingen tid. Persille skal sås om foråret, gerne lidt tidligt, da den kan være en krig om at spirs. Går du op i sædskifte, skal den stå sammen med gulerødder og andre skærmplanter.

Der går temmelug længe inden persilken er stor nok til at man for alvor kan plukje. Derfor kan det betale sig at lade planterne fra sidste år stå, de skyder nemlig op igen om foråret.

Selvom persille er to-årig, visner den ned om vinteren. Det er dog ret nemt at gemme persille til om vinteten.

Nedfrysning af persille:

 • Pluk en ordentlig balje persille i september eller oktober
 • Skyl det grundigt, og vær især opmærksom på bittesmå snegle med hus, der elsker persille ligeså højt som vi gør!
 • Vrid persilken nogenlunde tør
 • Hak persillen groft og put den i en stor pose – gerne en af dem ned lynlås
 • Smid posen i fryseren
 • Giv eventuelt posen lidt tæsk på dag to, så persillen bliver endnu mere findelt

Hvis du er hardcore-selvforsynende eller på et stramt budget, er det nemt at høste sine egne persillefrø. Læs her hvordan.

Forrige indlæg
Næste indlæg

3 Comments

 • Reply
  Marianne
  15. oktober 2017 at 20:54

  Helt enig i dine anskuelser vedr. “sselvforsyning”.

  VEdr. Persille: Jeg har ikke tålmodighed til at så denne urt. Til gengæld køber jeg et par plater økologiske persiller i ALDI (dér er de økologiske) og skiller planterne ad en for en og planter dem i mit bed. Så kræver det lige i min have et kømpe stort og tæt SNEGLEHEGN, som jeg så sætter op.

  Vupti (Fedt udtryk, hvis man vil oppe sig selv lidt), og så har man persille til hele næste år. Kan også praktiseres i krukker og andre “containere”. .

  • Reply
   Plantesmilet
   15. oktober 2017 at 21:25

   Også en god måde at få persilleplanter 🙂 Og træls at du også er ramt af snegleplagen.

 • Reply
  Marianne
  15. oktober 2017 at 20:55

  Fordel lige de rette vokaler i teksten. Sorry!

Leave a Reply