Kolonihaveliv

Om vandgennemstrømning

For et par uger siden sagde vi følelsesmæssigt farvel til kolonihavesæsonen. I dag skulle der styr på den praktiske side af nedlukningen.

Vi var nogenlunde forberedte. Det vil sige, at vi havde husket madpakke og en udprintet version af foreningens guide til at lukke for vandet. Siden sidste år er foreningen (efter forbavsende få sværdslag!) gået over til vintervand. Det er på den ene side både praktisk og fleksibelt – på den anden side må vi undvære den almindelige højtidsstemning, når alle lukkede ned samtidig og ikke mindst de mange råd og vink, der faldt ved samme lejlighed.

Men som sagt vi følte os forberedte. Klippede lidt græs. Høstede lidt rodfrugter og urter. Konstaterede, at at oversvømmelsen fra sidst var sunket. Tømte køleskab og fryser og svingede en klud. Nød madpakken, mens en rødhals hoppede rundt på græsplænen.

Kunsten at tømme vandrør

Og så gik vi i gang med at lukke for vandet. Med en finger i vejledningsteksten og en anden på det medfølgende diagram. Som jeg forstår det, foretog vi os følgende:

 • Lukkede for vandtilstrømningen fra omverdenen
 • Åbnede for en luftventil under jordhøjde
 • Åbnede alle vandhaner for at tømme rør
 • Forsøgte at tømme vandvarmeren fra en ventil på et vandrør

Herefter bliver billedet mudret. For der blev ved og ved med at komme vand. Spand efter spand. Så dukkede en nabo op og forklarede, at vi skulle bruge sikkerhedsventilen på selve vandvarmeren til at tømme den med. Den samme nabo, som vi kloakerede med og stort set ikke har set siden. Hvis vores haveliv var fiktion, ville hans plotmæssige funktion være at fremhæve, hvor forholdsvis lidt vi ved om VVS. Desværre sev det stadig fra den første ventil, og det blev det sådan set ved med, mens mørket faldt på og stemningen forværredes.

Så ringede jeg til min far.

Han interesserede sig for problemets detaljer, og nåede frem til, at vi måske ikke havde lukket helt af for vand udefra. Måske var ventilen lidt stram efter et halvt år uden brug? Lidt ligesom den der lille pind i en radiatortermostat?

Han havde ret.

Således kunne vi fortsætte med at:

 • Lukke alle vandhaner igen, lukke luftventilen igen og lukke vandtilstrømningen ind mod huset

Og sørme, om ikke der var råd til at tage en taxa hjem?!

Jeg har siden lavet en guide til at lukke for vandet. Læs den her

Rådne snebær
Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Tid, oh tid, hvor blev du af? | Plantesmilet
  9. december 2014 at 19:30

  […] loftet står også en luftpumpe, der forhåbentlig tage tømningen af vandrør til et nyt niveau. Hvis eller vi kunne finde en dag til at få det gjort, inden frosten gør det […]

 • Reply
  Reddet af cykelpumpen | Plantesmilet
  9. december 2014 at 19:43

  […] troede, vi havde tømt vandrørene helt. Så hørte vi folk tale om en kompressor. Sådan en er dyr. Vi googlede, og fandt antydninger af, […]

Leave a Reply