Opskrifter

Opskrift på fermenteret jule-rødkål med kanel og fennikel

De sidste par år har jeg eksperimenteret med at fermentere forskellige kombinationer af grøntsager – og jeg vender altid tilbage til forskellige former for surkål. Surkål er nemt og billigt at lave, slår stort set aldrig fejl og er faktisk også nemt at få brugt. Jeg bruger surkål som tilbehør til aftensmad med og uden kød, som det grønne i en lynhurtig burger eller bare oven på en leverpostejsmad.

Se min grundopskrift på fermenteret kål her.

De sidste par år har jeg udskiftet den lettere splattede rødkål-fra-glas vi plejer at spise til anden juleaften med min egne fermenterede jule-rødkål.

Fermenteret jule-rødkål med æble og kanel

Den klassiske jule-rødkål med et twist og meget mere smag.
Antal: 2 glas

Ingredienser

  • 1 rødkål
  • 3 rødløg
  • 1 æble
  • 1 spk kanel
  • 1/2 spk fennikelfrø
  • salt

Sådan gør du

  • Vask æblet, pil løget og fjern de yderste blade på kålen
  • Snit grøntsagerne fint, eventuelt på maskine
  • Tilsæt krydderier
  • Vej grøntsagerne og tilføj salt svarende til 1,5 – 2 % af vægten. Det svarer nogenlunde til den mængde, man tilføjer til en godt krydret gryderet.
  • Ælt grøntsagerne og saltet med hænderne, så der kommer væske ud. Det går ret hurtigt men kræver lidt fingerkræfter. Bliv ved til væsken kan dække grøntsagerne.
    Rødkål æltet med salt
  • Put grøntsagerne på glas og sørg for at væsken dækker dem helt. Læg eventuelt et låg fra det mindre glas øverst, så grøntsagerne ikke flyder ovenpå. Lad låget være lidt løst, så overtrykket kan slippe ud.
  • Stil glasset ved stuetemperatur i en uges tid. Stil det på en tallerken – det kan godt flyde lidt over. 
  • Efter en uge er rødkålen klar til at spise. Smag på den: Hvis den er sur nok, skal den flyttes til køleskabet. Hvis den mangler lidt, skal den stå lidt længere ved stuetemperatur. Kålen kan holde sig længe, nogle gange flere år.

Noter

Fermentering efter denne metode lykkes stort set altid. For en sikkerheds skyld skal man dog lige tjekke for mug. Er der mug, skal hele glasset smides ud med det samme, da muggen mad kan være farlig.

No Comments

    Leave a Reply