Opskrifter

Opskrift på nem kimchi af ingredienser der kan fås i Netto

Blandede rester med en nem kimchi på kål og gulerødder
Blandede rester med kimchi og et æg – et voila: asiatisk mums. Pastaskruerne stikker måske lidt ud, men hey, min søn bliver så sur på nudler …

Denne opskrift er en variant af klassisk surkål. Har du aldrig prøvet fermentering før, kan det være en ide at prøve den skrabede udgave først.

Kimchi er en særlig form for fermenteret koreansk tilbehør. I sit hjemland er det, så vidt jeg kan forstå, en seriøs sag og noget enhver husmor har en holdning til. Og jeg kan lige så godt være ærligt: Det kan tælles på én hånd hvor mange gange jeg har smagt ‘rigtig’ kimchi, og faktisk tror jeg aldrig jeg har fået det på en ægte koreansk restuarant.

Til gengæld ligger der jo også en vis frihed i uvidenhed, så jeg har simpelthen udtænkt en opskrift på en nem kimchi, der passer til mine kulinariske evner og behov.

Nemlig en pan-asiatisk eksplotion af smag og vitaminer, der kan få en skål minutnudler og et blødkogt æg op at ringe, hurtigere end man kan nå at sige “asiatisk gadekøkken”.

Den perfekte kimchi:

Først og fremmest ville jeg lave en nem kimchi i een arbejdsgang ligesom surkål og ikke skulle stå i saltlage natten som, som den traditionelle udgave. Fordi hverdag. Desuden skal den kunne laves af ingredienser der kan købes i et almindeligt supermarked. Fordi Buddinge.

Krydderpastaen nedenfor er inspireret af den fra Aarstidernes bog Fermentering men meget mindre stærk. Den færdige kimchi skal smage af noget men anbsolut ikke være rygende stærk. Fordi jeg sejler væk i snot og tårer og intet kan smage, hvis jeg får for meget chili. Og så må der godt være knal på farverne, så de de minutnudler eller kogeposeris kommer til at se ud af noget!

Traditionelt indeholder kimchi et eller andet godt fra havet. Da min kæreste er fiskeallergiker, brugte jeg østerssovs.

Nem kimchi med hvidkål og krydderpasta

En nem opskrift på kimchi der kan laves i een arbejdsgang af ingredienser fra supermarkedet. 
Forb. tid45 min
Ret: Tilbehør
Køkken: Asiatisk
Antal: 2 glas

Ingredienser

  • 1/4 hvidkål
  • 3 gulerødder
  • 1 rødløg
  • 10 radiser

Krydderipasta

  • 3 spk østerssovs
  • 2 spk paprika
  • 2 spk æblejuice
  • 2 spk stødt gurkemeje
  • 2 tsk stødt chili
  • 1 fed hvidløg
  • 1 cm ingefær

Sådan gør du

  • Start med at skrubbe gulerødder og radiser, pille løget og fjerne det yderste blad på kålen.
  • Snit grøntsagerne fint, med håndkraft eller på maskine.
  • Drys grøntsagerne med salt. Hviis du er den omhyggelige type, skal du veje grøtsagerne og tilsætte salt så det svarer til 1,5-2 % af deres vægt. Hvis du er mere af en slumper (jeg er), salter du bare som du ville salte en god gryderet.
  • Rør salt og grøntsager lidt sammen og lad det stå mens du ordner kryderblandingen. Så Begynder væsken at trække ud, uden at du skal arbejde så hårdt.
  • Blend ingredienserne til krydderpastaen til en tyk sovs. Smag på det. Det skal være krydret mn efter min mening ikke decideret stærkt. 
  • Ælt grønsagerne med hænderne, så der trænger godt med væske ud. Det tager et kvarters tid og er ret hårdt arbejde!
  • Bland grøntager og krydderpasta.
  • Put blandingen på glas, Jeg bruger sådan nogle Wendt-glas uden gummiring. Det er bedst hvis væsken står op over grøntsagerne. Læg fx en lille skål eller et syltetøjslåg øverst for at holde dem under vandet.
  • Stil glassene på et fad (vigtigt, det bobler over!) og lad blandingen fermentere i 5-7 dage. Sæt herefter gummiringen på, så glassene slutter tæt, og flyt dem til køleskabet.

Noter

Mindre sarte sjæle kan sagtens sætte mere fut i smagen ved at dobble op på chili.

No Comments

    Leave a Reply