Opskrifter

Opskrift på rugsurdej

Rugsurdej

Hjemmelavet surdej til rugbrød lavet af rugmel, vand, et dryp honning og tid.

Surdej kan godt have et lidt mystisk skær over sig. Denne grålige klat der regerer køleskabet fra sin bøtte bagest i køleskabet.
Faktisk er det ikke så svært hverken at lave en surdej eller passe den efterfølgende.

Start en rugsurdej:

 1. Bland vand og (økologisk) rugmel til en havregrødslignende konsistens
 2. Tilføj evt en halv teskefuld økohonning
 3. Lad blandingen stå på køkkenbordet i cirka en uge. Jeg bruger et patentglas uden gummiring med låget lukket løst til. Du kan også lægge et viskestykke over. Det er vigtigt at der kan komme luft til, men ikke fluer eller hvad der måtte flyve gennem luften fra den øvrige madlavning …

Hvad sker der?

Gærsvampe fra luften, fra det økologiske mel og fra honningen indtager blandingen og begynder at nedbryde kulhydraterne. Svampene ‘prutter’ luft, som er det der får brødet til at hæve.

Gode tegn:

 • Små bobler og luftlommer
 • En umiskendelig sur lugt af rugbrød,
 • Sur smag (bare en dråbe på tungespidsen …)

Dårlige tegn:

Det er sjældent, det går galt når man starter en rugsurdej op. Men hvis det gør, er det bedst bare at komme videre og starte forfra.

 • Fluer
 • Underlig farve (alt andet end gråbrun)
 • Rådden lugt, mug på toppen

Pasning af rugsurdej

Jeg hælder hele min surdej i dejen hver gang jeg bager og tager en ny klat fra, inden brødet ryger i formen, da jeg synes surdejen holder sig mere sund på den måde.

Læs her hvordan jeg bager rugbrød.

Luksusudgaven (min): Min surdej bor i et patentglas uden gummiring (så der kommer ilt ind) i køleskabet. Hvis der går mere ned en uge eller ti dage mellem jeg bager, giver jeg den lidt rugmel og vand.

Hardcoreudgaven (min far og brors): Min far og bror har hver en surdej. De bor i lufttætte bøtter bag i køkeskabet, bliver glemt i måneder ad gangen uden foder, og når de med mellemrum skejer ud og får en underlig farve, bliver det mest mystiske skrabet fra og resten brugt som sædvanlig. Min fars har levet i omkring fyrre år og min brors i måske tre …

3 Comments

 • Reply
  Stinne Bruhn
  18. januar 2019 at 13:05

  Hej og tak for de fine opskrifter. Hvad er blandingsforholdet til surdejen? Tak for svar :-). Mange hilsner Stinne

  • Reply
   Plantesmilet
   21. januar 2019 at 16:51

   Start med 2/3 mel, og tilføj mere vand til det føles som havregrød. Det er ikke VILDT vigtigt.

 • Reply
  Opskrift på surdej til lyst brød - Plantesmilet
  20. marts 2019 at 13:29

  […] på rugbrød uden kerner bagt med surdej, r… Opskrift på rugsurdej jQuery(document).ready(function( $ ){ jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ […]

Leave a Reply