Opskrifter

OPSKRIFTER MED SKVALDERKÅL

Den seneste tid har jeg sat mig den udfordring hver dag at plukke en skålfuld skvalderkål og bruge den i køkkenet. If you can”t beat it, eat it, som man siger … Det er der kommet tre opskrifter med skvalderkål som hovedingrediens ud af.

Skvalderkål i sig selv smager … ikke grimt men heller ikke decideret fantastisk. Som gulerodstoppe, med et strejf af noget bittert. Og de skal absolut plukkes mens de stadig er blanke og bløde i bladene, de store skud er alt for grove og trælse. Sat sammen med noget salt, surt eller hvidløgsagtig synes jeg dg det får en fyldig, rustik smag der er mere interessant end fx spinat.

Fire opskrifter med skvalderkål

Grøn stuvning med feta og pinjekerner

3 portioner som tilbehør til fx laks

  • 200 g skvalderkål
  • Et lille bundt kinesisk purløg
  • Lidt pibeløg
  • Olie til stegning
  • 50 g feta (helst den smuldrede slags)
  • Et drys pinjekerner eller lignende
  • Groft salt, chiliflager, citronsaft
  1. Skyl urterne grundigt og hak dem groft
  2. Steg dem på panden til de falder sammen
  3. Smuldr fetaen over o drys med pinjekerner
  4. Smag til med salt, chiliflager og citronsaft

Varm pastasalat med fløde og skvalderkål

Til 1 portion

  • 125 g pasta, fx skruer
  • 50 g skvalderkål (svarende til en stor nævefuld)
  • Lidt olie
  • 3 fed hvidløg
  • Et skvæt fløde
  • Salt, peber, citronsaft
  1. Kog pastaen temmelig al dente
  2. Svits hvidløget i olien
  3. Skyl urterne grundigt og hak dem groft
  4. Kom urter og pasta på panden
  5. Tilsæt lidt fløde
  6. Smag til med salt, peber og citronsaft

Rustik pesto af skvalderkål og ramsløg

Til 1 stor portion

  • 50 g skvalderkål (svarende til en stor nævefuld)
  • Lidt ramsløg
  • En lille håndfuld valnødder
  • Et par cm parmesan
  • 1/2 dl rapsolie
  • Lidt citronsaft
  1. Blancher urterne ved at dyppe dem i først kogende, så koldt, vand
  2. Rist nødderne let på en pande
  3. Blend til den ønskede konsistens

One pot-pasta med halloumi og skvalderkål

4-6 portiner

  • 1 pakke halloumi (grill-ost), ca 250 g
  • Olie
  • 3 gulerødder, revne
  • 200 g skvalderkål
  • En kvist løvstikke
  • En håndfuld hvidløgsstilke eller et fed hvidløg
  • 2 kartoner hakkede tomater eller lignende
  • 1/2 liter vand
  • 500 g pasta
  1. Skær halloumien i tern og steg den godt i olien
  2. Skrub og riv gulerødderne, steg dem med
  3. Skyl og hak urterne og kom dem i gryden
  4. Kom de hakkede tomater i gryden
  5. Tilsæt vand
  6. Tilsæt pasta
  7. Smag eventuelt til med salt, peber og surt (men halloumien er ret salt i sig selv, så det er ikke sikkert, det er nødvendigt)

Har I andre erfaringer med at bruge skvalderkål i køkkenet, så del gerne. Jeg er løber ikke tør foreløbig 😉

Forrige indlæg
Næste indlæg

6 Comments

  • Reply
    Karen Marie
    22. april 2022 at 23:20

    Jeg har brugt det finthakket både i grøn salat og i omeletter. Har planer om snart at komme det i boller. Måske også snige lidt i en smoothie når sønnen kigger den anden vej 🙂

    • Reply
      Plantesmilet
      25. april 2022 at 20:35

      Omeletter … Det havde jeg ikke tænkt på, tak for tip!

  • Reply
    Grethe
    25. april 2022 at 12:01

    Jeg bruger det fx i tærte, frikadeller og suppe – som jeg ville bruge spinat eller persille i varm mad. Det fungerer godt, synes jeg

    • Reply
      Plantesmilet
      25. april 2022 at 20:39

      Tror jeg vil prøve det med tærten … 🙂

  • Reply
    Trine
    27. april 2022 at 22:35

    Jeg er ikke kommet længere end til pestoen, men det skal jeg da, kan jeg se. Jeg har et fint lille bed med rigelige forsyninger 🙈

    • Reply
      Plantesmilet
      28. april 2022 at 10:34

      Se det er jo fordelen: Man løber ikke sådan tør …

Leave a Reply