Browsing Category

Opskrifter

Opskrifter

Opskrift på rabarbersmuldretærte a la kolonihave med aroma af barnehænder og tilbehør af hvad end kiosken kan levere af is

Rabarbersmuldretærte på terrassen

De sidste fire weekender har jeg serveret den samme kage for skiftende grupper af gæster, og ingen har klaget endnu. Måske bare fordi vi har høflige gæster.

Kagen er en variation af crumble-tærte (dvs ’den jeg kan’) og kan laves på mindre end tre kvarter inklusiv bagetid af ting, vi næsten altid har i køkkenskabet. Og der har vi i år endnu mindre end sædvanlig, da det vedholdende museangreb har skubbet os fra mild minimalisme til hårdnakket askese: Kan det ikke være i vores fire plastikbøtter til mel, sukker, gryn og pasta, kan det ikke være i skabet!

Men altså, kagen.

Opskrift på rabarbersmuldretærte

Man starter med at tænde ovnen på 210, 200 hvis man har en der er mindre ringe end vores.

Så plukker man så mange rabarber, som der kan være i et tærtefad. En god håndfuld.

Min kæreste er typen der ikke rigtig ser en opvask. Førend der er gæster på vej. Så SER han den til gengæld også i al dens rædsel og vælde. Det betyder, at køkkenet som regel er besat af en vild og gal opvaskedjævel på dette tidspunkt i processen, og Musen og jeg bare laver resten af kagen på terrassen.

Man skærer fod og blad af rabarber, skærer stænglerne i små stykker og prøver at engagere sin søn i at putte dem ned i en skål med vand og plutte dem lidt rundt. Hold øje med hvad han ellers putter ned i skålen, han har det med at blive grebet.

Når rabarberne nærmer sig at være rene, eller der opstår mytteri, putter man dem i et tærtefad.

Drys sukker over. emmelig meget, ikke vildt meget. Drys også med lidt mel.

Hæld en noget havregryn (nej, jeg ved altså ikke hvor meget. Vægten står i det utilgængelige køkken) i skålen fra før sammen med en halv pakke smør (smørbart er fint) i små stykker, et drys mel mere og mere sukker (nej, jeg har ikke adgang til den vægt …).

Smuldr det sammen. Seriøse speltmødre inddrager nok barnet her; jeg har det ikke helt i mig … Put smuldéŕét over rabarberne og klap det lidt. Det kan min søn trods alt godt få lov til.

Smid kagen i ovnen en halv times tid, og spæn i kiosken efter is. Vanille eller jordbær er at foretrække, ellers må man nøjes med hvad han har.

Sæt en kande kaffe over, bed manden om at tage en dyb indånding og tøt det værste smør af barnet.

Server!

Surdej til lyst brød og rugbrød
Opskrifter

Opskrift på surdej til lyst brød

Brød bagt på surdej har bare lidt mere umpf end sine maltersergær-hævede fætre og kusiner. Der er lidt mere at bide i, det mætter lidt bedre, smagen har nogle ekstra dybder. Og så skal man ikke glemme, hvor træls…

Rugsurdej
Opskrifter

Opskrift på rugsurdej

Surdej kan godt have et lidt mystisk skær over sig. Denne grålige klat der regerer køleskabet fra sin bøtte bagest i køleskabet. Faktisk er det ikke så svært hverken at lave en surdej eller passe den efterfølgende. Start en…