Browsing Category

Opskrifter

    Opskrifter

    OPSKRIFTER MED SKVALDERKÅL

    Den seneste tid har jeg sat mig den udfordring hver dag at plukke en skålfuld skvalderkål og bruge den i køkkenet. If you can”t beat it, eat it, som man siger … Det er der kommet tre opskrifter med skvalderkål som hovedingrediens ud af.

    Skvalderkål i sig selv smager … ikke grimt men heller ikke decideret fantastisk. Som gulerodstoppe, med et strejf af noget bittert. Og de skal absolut plukkes mens de stadig er blanke og bløde i bladene, de store skud er alt for grove og trælse. Sat sammen med noget salt, surt eller hvidløgsagtig synes jeg dg det får en fyldig, rustik smag der er mere interessant end fx spinat.

    Fire opskrifter med skvalderkål

    Grøn stuvning med feta og pinjekerner

    3 portioner som tilbehør til fx laks

    • 200 g skvalderkål
    • Et lille bundt kinesisk purløg
    • Lidt pibeløg
    • Olie til stegning
    • 50 g feta (helst den smuldrede slags)
    • Et drys pinjekerner eller lignende
    • Groft salt, chiliflager, citronsaft
    1. Skyl urterne grundigt og hak dem groft
    2. Steg dem på panden til de falder sammen
    3. Smuldr fetaen over o drys med pinjekerner
    4. Smag til med salt, chiliflager og citronsaft

    Varm pastasalat med fløde og skvalderkål

    Til 1 portion

    • 125 g pasta, fx skruer
    • 50 g skvalderkål (svarende til en stor nævefuld)
    • Lidt olie
    • 3 fed hvidløg
    • Et skvæt fløde
    • Salt, peber, citronsaft
    1. Kog pastaen temmelig al dente
    2. Svits hvidløget i olien
    3. Skyl urterne grundigt og hak dem groft
    4. Kom urter og pasta på panden
    5. Tilsæt lidt fløde
    6. Smag til med salt, peber og citronsaft

    Rustik pesto af skvalderkål og ramsløg

    Til 1 stor portion

    • 50 g skvalderkål (svarende til en stor nævefuld)
    • Lidt ramsløg
    • En lille håndfuld valnødder
    • Et par cm parmesan
    • 1/2 dl rapsolie
    • Lidt citronsaft
    1. Blancher urterne ved at dyppe dem i først kogende, så koldt, vand
    2. Rist nødderne let på en pande
    3. Blend til den ønskede konsistens

    One pot-pasta med halloumi og skvalderkål

    4-6 portiner

    • 1 pakke halloumi (grill-ost), ca 250 g
    • Olie
    • 3 gulerødder, revne
    • 200 g skvalderkål
    • En kvist løvstikke
    • En håndfuld hvidløgsstilke eller et fed hvidløg
    • 2 kartoner hakkede tomater eller lignende
    • 1/2 liter vand
    • 500 g pasta
    1. Skær halloumien i tern og steg den godt i olien
    2. Skrub og riv gulerødderne, steg dem med
    3. Skyl og hak urterne og kom dem i gryden
    4. Kom de hakkede tomater i gryden
    5. Tilsæt vand
    6. Tilsæt pasta
    7. Smag eventuelt til med salt, peber og surt (men halloumien er ret salt i sig selv, så det er ikke sikkert, det er nødvendigt)

    Har I andre erfaringer med at bruge skvalderkål i køkkenet, så del gerne. Jeg er løber ikke tør foreløbig 😉

  • Surdej til lyst brød og rugbrød
    Opskrifter

    Opskrift på surdej til lyst brød

    Brød bagt på surdej har bare lidt mere umpf end sine maltersergær-hævede fætre og kusiner. Der er lidt mere at bide i, det mætter lidt bedre, smagen har nogle ekstra dybder.…