Havebrug og selvforsyning

Ormekompost – fra køkkenaffald til potent plantenæring

Wormery ormekompost med stablede bakker

Ormekompost i kolonihaven. Succesraten er større på en altan (færre snegle!).

Hvad kan en ormekompost?

Ormekompost er en metode til kompostering, hvor brandorme (ligner regnorme men er det ikke) omsætter køkkenaffald til kompost og noget flydende stads. Komposten er usædvanligt  næringsrig, og væsken siges også at være god som gødning i fortyndet form.

Hvis almindelig havekompost er en driftsikker folkevogn, er ormekompost mere i retning af en racerbil: Processen går hurtigere, resultatet er vildere, men det kan også gå noget mere galt.

Fire gode grunde til at have en ormekompost:

 • Du kommer af med en del af dit køkkenaffald
 • Omsætningen sker hurtigt
 • Den færdige kompost er meget næringsrig
 • Set up-et fylder meget lidt og kan passes ind på en altan

Kompostér i ormekompost

 1. Vælg en beholder. I princippet kan man kompostere med orme i en stor plastikkasse med låg. Det har dog den ulempe, at det er svært at fiske den færdige kompost ud uden at få en blandet med det køkkenaffald, der lige er smidt i. Desuden der opstå problemer med væske der hober sig op. Grøntsager udskiller nemlig en hel del vand, når de omsættes. I stedet skal man have sig et system, hvor kasser med huller i bunden stables oven på hinanden. Køkkenaffaldet puttes i den øverste kasse, og når den er fuld, sættes en ny kasse ovenpå. Ormene hygger sig med det ‘gamle’ køkkenaffald indtil de har spist op, hvorefter de migrerer en etage op via hullerne. Efter et par måneder kan man pille den nederste kasse ud og bruge den færdige kompost. I den perfekte verden er der en aftapningshane på den aller nederste, så man kan dræne komposten. Ellers bliver den for våd.
  Alt det her kan man bygge selv ved hjælp af stablekasser, en boremaskine og sådan en hane til en regnvandstønde. Man kan også gøre som jeg og bestille en færdig beholder hjem (sandsynligvis fra England, søg på ‘wormery’). Det er lidt dyrt, men hey …
 2. Lad ormene flytte ind. Få fat i nogle orme. Nogen steder kan man få dem på genbrugsstationen, nogle steder kan man købe dem i havecentre og ellers kan man få nogle fra en eksisterende kompost. Spørg på deljorden.dk eller i facebookgrupperne ‘Havebrug og selvforsyning’ eller ‘Praktisk økologi i hverdagen’.
 3. Få ormene til at føle sig hjemme. At starte en ormekompost er ligesom at sætte et akvarie op. Der kræver en indsats at få systemet i balance. Start med en hel del strukturmateriale (fx papirstrimler) og ganske lidt grøntsagsaffald fra køkkenet, skåret i mindre stykker.
 4. Tilføj køkkenaffald og tørstof. Når ormene trives (det vil sige bliver hvor de er – se nedenfor), kan du begynde at fodre med lidt mere affald fra køkkenet. Men stadig kun en håndfuld eller to om dagen, og stadig blandet godt op med tørstof. Måske kan du få alt dit tørstof fra æggebakker, toiletrullerør, havregrynsposer eller lignende – ellers må du strimle nogle aviser eller købe sådan noget savsmuld til kæledyr.
  Orme vil gerne fodres med: Skræller og toppe fra de fleste grøntsager og frugter (skåret i mindre stykker), kaffegrums, æggeskaller, pap og papir uden tape og (for meget) tryksværte
  Orme vil IKKE fodres med: Citrusfrugter (for surt), hårde kerner og skaller, tilberedt mad, store mængder frugt (udvikler varme og koger ormene!), haveaffald (går for langsomt)
 5. Byg ovenpå. Fyld kompostbeholderens bakker op lige så langsomt og byg ovenpå. Hold øje med hvornår indholdet i den nederste bakke ligner vådt kaffegrums: så er det klart!
 6. Forkæl dine potteplanter. Læg et lag af den færdige kompost øverst i dine krukker og potteplanter som en god all round-gødning.

Hvad kan gå galt, og hvordan redder du situationen?

 • Ormene er døde og det er frostvejr – De voksne orme er døde af kulde, men fortvivl ej: Der skal nok være nogle æg. Lad være med at fodre, indtil der igen er levende orme.
 • Ormene er døde og det er hedebølge – De voksne orme er omkommet af varme, men fortvivl ej: Der skal nok være nogle æg. Lad være med at fodre, indtil der igen er levende orme, og prøv at organisere noget skygge.
 • Ormene flygter ud til alle sider – Måske har ormene det lidt for koldt eller varmt? Måske er deres miljø ved at blive for vådt/surt/iltfattigt? (Lugt til komposten. Den skal være stort set lugtfri). Måske fodrer du for hurtigt, så maden rådner i stedet for at kompostere. Mediter over hvad en orm ønsker sig her i livet, og prøv at rette op på forholdene.
 • Komposten lugter – Komposten mangler strukturmateriale, altså noget tørt og luftigt. Put savsmuld/papirstrimler/stykker af æggebakker i og rod lidt rundt. Husk også kun at fodre ormene lidt hver dag.
 • Hele foretagendet stinker forfærdeligt -Komposten er alt for våd og for iltfattig. Red hvad reddes kan af orme, smid resten af indholdet ud og start forfra med mere strukturmateriale.
 • Omsætningen går meget langsomt – Skær køkkenaffaldet i mindre stykker, og lad helt være med at putte græskarskræller, advokatdosten, kålstokke og andet hårdt i.
 • Der er flyttet dræbersnegle ind – Den var værre. Dræbersnegle kan klemme sig ind ad de mindste revner, og de elsker miljøet i en ormekompost. Jeg måtte droppe min ormekompost, da vi forlod lejligheden. Ormene lever dog lykkeligt i den almindelige kompost.
Brandorm kompostorm

Nyindflyttede kompostorme med masser af strukturmateriale og lidt køkkenaffald.

Kompostorm i ormekompost

Kompostorm på vej fra en bakke til den næste.

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

  Leave a Reply