Kolonihaven

OVERVEJELSER INDEN DU KØBER KOLONIHAVE – særligt for børnefamilier

Skilt ved marketenderi i kolonihaveforening

Folk får et særligt drømmende udtryk i øjnene når vi fortæller at vi har kolonihave. “Sådan en plet skal vi også have en gang!” udbryder de, og taler om morgenkaffe under rosenbusken, legende børn på græsplænen og venner der kommer spontant forbi til grill. De ting er reelle nok, de findes, vi lever dem hver sommer. Samtidig kan vi bare også se at næsten alle de unge entusiastiske børnefamilier der flytter ind i kolonihavene ved siden af os, er videre igen efter en sæson eller to. Fordi det ikke hang sammen. Ikke helt. Græsset voksede knæhøjt, rosenbusken blev ikke beskåret, vennerne havde så mange andre planer. Og det er lidt en skam. Derfor synes jeg du skal gøre dig nogle overvejelser inden du køber kolonihave. For det kan sagtens blive fedt. Det skal bare lige hænge sammen.

Læs også min mini-parlør til kolonihave-lingo

Gode overvejelser inden du køber kolonihave:

Vil du sidde i haven eller arbejde i haven?

Hånden på hjertet, gider du slå græs? Orker du vande krukker og dele stauder? Får du hækken klippet hver sommer (hvilket kolonihaveforeningen sandsynligvis har en mening om at du skal), og hvad med stien ude foran, bliver den hakket? Personligt elsker jeg havearbejde, men selv jeg kan føle mig lidt bagud en gang imellem. Og hvis du strengt taget ikke synes den form for knokleri er fedt – eller ikke har tid eller ikke har kræfterne – så vil kolonihavelivet hurtigt blive træls.

Har du plads i dit liv?

Vi har så frygteligt travlt alle sammen. Arbejde, familie, rejser. Med mindre du tager en meget bevidst beslutning om at frigøre noget plads i dit liv, bliver det nok ved med at være sådan, også med en kolonihave. Nu kommer der så bare fællesarbejde og ovennævnte havearbejdspukkel oven i. Derfor kan det være meget godt lige at overveje hvad man eventuelt kunne skære fra i sit liv for at få tid og krudt til en kolonihave.

Synes du foreningsliv er sagen?

En kolonihaveforening er, som navnet antyder, en forening. Med alt hvad det medfører af underlige regler, selvtægt, rædselsfulde generalforsamlinger og en facebook-gruppe der i vores forening kombinerer den laveste nedrighed med den højeste generøsitet. For det er der også, det gode naboskab, hjælpsomheden og bajeren over hækken. Man skal bare lige overveje om man kan leve med alt det andet også.

Kan du overskue to husholdninger?

Der er selvfølgelig en del der flytter i kolonien hele sommeren og enten lukker deres vinterresidens ned eller lejer den ud. Men rigtig mange børnefamilier gør som vi og så selv gør og kører dobbelt op om sommeren. Forlængede weekender i kolonihaven, hverdage hjemme. Frem og tilbage, kaffe og kage. Det kan fungere, men det er også lidt et menageri og sætter ret store krav til organisationstalentet: Huskede vi at få madaffaldet ud, og var der noget med at vi manglede havregryn sidst?

Kan du holde ud at have naboerne helt tæt på?

Kolonihaver er små, husene har tynde vægge, der er regler for hvor høje hækkene må være. Så hvis du går og skændes med kæresten en halv dag eller vrisser af børnene, ved naboerne det. Tager du solbad, midt på græsplænen, ved naboerne det. Har I familiefest med lam musik og onkels vandede vittigheder, er naboerne med på en lytter. Det skal man kunne være i.

Kan du holde ud at have familien helt tæt på?

Sådan et kolonihavehus er ikke ret stort. Slag på tasken 50 m2. Det er helt ok på en sommerdag hvor alle er glade og soppebassinet fyldt. Men ret småt på en regnvejrsdag hvor ungen (eller naboen!) har holdt fest hele natten og I nu er dømt til at slænge jer på den samme sovesofa hele eftermiddagen mens i skændes om hvis kiks der har krummet på hvis hovedpude.

Går hente/bringe-logistikken op?

Kan du overskue at aflevere og hente børn i vuggestue/børnehave/skole fra kolonihaven? En dag om ugen? Hver dag? Hvis ikke, begrænser det gevaldigt hvor meget jeres familie kan bruge haven. Det er værd at tjekke rejseplanen grundigt, for jeg tror faktisk dette er det springende punkt for rigtig mange af de familier der enten sælger igen med det samme eller lige så langsomt holder op med at komme.

Er du ikke blevet skræmt helt væk, har jeg lavet denne guide til at finde en kolonihave i København

Tiny living køkken med opbevaring på væggen

2 Comments

 • Reply
  Lisbeth Klastrup
  16. april 2018 at 18:09

  Godt indlæg, håber de der overvejer at købe en kolonihave ser det.

  • Reply
   Plantesmilet
   17. april 2018 at 8:55

   Tak 🙂

Leave a Reply