Permakultur. Jeg har hørt ordet. Og egentlig troet, det var et vældigt fint ord for et spiseligt staudebed. Vi har et staudebed, hvor nogle af stauderne godt kunne risikere at blive udskiftet med noget mere praktisk anvendeligt, så måske var det noget.
Grøntsagsgartnerens guide til permakultur
Jeg greb til litteraturen. Nærmere bestemt Christopher Sheins The Vegetable Gardeners Guide to Permaculture, hjemtaget helt fra Herning Bibliotekerne. Og blev klogere ja, men muligvis ikke på hvad der skal ske med staudebedet.
Det viser sig nemlig, at der ligger et temmeligt veludviklet tankesystem bag begrebet permakultur, formuleret af et par australiere ved navn Mollison og Holmgren tilbage i 70’erne, og så vidt jeg kan se ikke ændret stort siden. Det går i hvert fald ret enslydende igen rundt omkring på nettet. Fx hos permacultureprinciples.com og permakultur-danmark.dk.
Etik og principper
Permakultur er baseret på etiske overvejelser og dyrkningsprincipper, der på den ene side er yderst fornuftige men på den anden side giver mig små flashbacks til dengang i 3. g, da jeg forsøgte at lære buddhismens x antal sandheder og y- ledede vej til jeg-ved-ikke-hvor udenad. Sorry, jeg er et konkret tænkende menneske!
Nåmen, etikken er i sin enkelthed at man skal:
- Drage omsorg for jorden (den man dyrker og i bred forstand),
- Drage omsorg for sine medmennesker
- Dele – både opgaver og udbytte
Disse smukke tanker bringer os videre til de tolv principper:
- Observer og interager
- Lagr (hedder det det?) energi
- Få et udbytte
- Brug begrænsningens kunst
- Brug vedvarende resurser
- Begræns affald
- Design mønstre før detaljer
- Integrer frem for at adskille
- Gå efter langsigtede løsninger
- Sæt pris på forskellighed
- Brug kanterne
- Reager kreativt på forandringer
Igen er det stort set udelukkende ting, hvor jeg kan nikke og tænke ‘hm, der er ikke noget i vejen med kanter’. Men. Det er der vel for så vidt heller ikke med midter? Og hvad mener vi helt konkret med at integrere frem for at adskille? At planterne står sammen som blomsterne i det førnævnte staudebed? Det er jo nok det.
Er det en god bog?
Ja, den er fin. Stor og flot og til at forstå. Og selv om jeg ovenfor har fokuseret meget på tankegodset, er der også mange gode praktiske anvisninger. Men helt klart skrevet til et varmere klima end det danske – faktisk det californiske. Og så bliver det hele lige en tand for holistisk for min smag med al den etik og principper og hvad har vi. Men det er jo heldigvis en smagssag 🙂 Selv stikker jeg nok bare en jordskok eller et par asparges i jorden, næste gang en staude bliver træt.
1 Comment
Permakultur på den hyggelige måde - PlantesmiletPlantesmilet
9. september 2015 at 15:46[…] foråret forsøgte jeg at læse op på permakultur men kløjs i holismen og det ganske omfattende begrebsapparat. Around the World in 80 Plants er […]