Flerårig kål – Brassica oleracea

flerårige kål

De planter vi kalder for kål, tilhører alle samme art, Brassica oleracea, som er forædlet i et utal af sorter. De fleste morderne kålsorter er to-årige og dyrkes i praksis som etårige måske lige bortset fra grønkål, der får lov at overvintre.

Tidligere var det dog helt almindeligt med flerårige kålsorter. Nogle af disse gamle flerårige sorter har overlevet hos samlere og i traditionelt indstillede bønders kålgårde.

Jeg købte min første flerårige kål – en chou daubenton, jeg kaldte ham Sigurd – på Mere Liv i Haven-festivalen i Svendborg i efteråret 2015, og mistede den (ham?) allerede tidligt næste forår til kulde og, tror jeg, våde fødder i min tonstunge lerjord.

På trods af denne indledende fiasko var min interesse for flerårig kål vakt, og sidenhen har jeg samlet et lille udvalg af sorter, som du kan læse om herunder.

Flerårig kål fungerer perfekt i køkkenhaven af flere grunde:

  • Flerårige kål er yderst brugbare og gør en reel forskel i køkkenet, både rå som alternativ til salat og tilberedt i lighed med spinat almindelig kål.
  • De er stedsegrønne og kan dermed levere hele året.
  • Flerårig kål kræver meget mindre pasning en en- og toårige varianter, især fordi de er mindre sårbare over for skadedyr, som notorisk kaster sig over enhver kålplante. Ikke fordi de ikke bliver angrebet, men fordi de er utrolig gode til at komme sig, så snart sommerfuglene, sneglene, bladlusene og de andre udyr er draget videre.
  • Desuden siges det at flerårig kål er mindre modtagelig overe for kålbrok end andre korsblomstrede afgrøder.

Sorter af flerårig kål i min have:

Chou daubenton

Har lyse grønne blade, lange knudrede nedliggende grene. Ser ofte lidt hærget ud men er forholdsvis robust. Chou daubenton har mild smag og ret spæde blade, der kan bruges rå i salat eller i en burger. Planten holder af gødning, skygge og ikke alt for våde rødder. Angribes meget lidt af larver.

flerårige kål

Chou Daubenton med friske efterårsblade. I baggrunden stokken af en flerårig grønkål.

Mine er købt som planter hos Lottenborg Have

Flerårig grønkål

Har grågrønne bølgede blade og en kraftig, lidt bitter kålsmag. Mine flerårige grønkål har opret vækst med kraftig stok og sideskud – som små træer træ. Mine er mellem 50 og 150 cm høje, hvor de små står i et højbed og den store på friland. Min ene plantede blomstrede i sit andet år med en opret kost af gule blomster og levede videre efter blomstring.

Købt som frø hos Permakulturhaven Myrrhis. Jeg er lidt i tvivl om der er tale om en gammel sort, eller en variant de selv har udviklet.

Jersey walking stick kale

Har mørkegrønne blade og høj lige stok. Holder af varme. Bladene har ikke verdens mest interessante smag og er nok mest til supper …

Købt som frø hos Fuglebjerggaard

Nine star broccoli

Mine nine star broccoli er endnu små, lidt sarte planter, der tilsyneladende er guf for larver!

Købt som frø hos Fuglebjerggård

Taunton Deane

Taunton Deane flerårig kål har lilla stok og bladnerver og næsten changerende lilla-grønne blade – den er utroligt smuk! Vokser opret, og holder af sol. Har en mild og behagelig kålsmag.

Taunton Deane flerårig kål

Ung Taunton Deane med lilla stok og bladnerver.

Min er købt som plante hos Naturplanteskolen

Vildkål

En lys grøn, opret, robust udseende plante. Siges at sprede sig ved udløbere (!). Har en let bitter smag.

Flerårig vildkål

Vildkål – som jeg ikke ved om er en vild kål eller en spansk sort af havekål.

Min vildkål er købt som plante hos Naturplanteskolen. Aiah Noack fortalte, at hendes eksemplar stammede fra Søren Holst, som havde hjembragt den fra Spanien. Jeg fangede ikke, om navnet skal tages bogstaveligt – altså om der er tale om den vilde stamform til moderne kål eller en spansk havesort.

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også