Guide til at spare tid i haven

Blomsterkrukker på fortov

Det er muligt at spare tid i køkkenhaven

Havens største tidrøvere – og hvordan du omgår dem

Sneglejagt

Der er stor forskel på, hvor mange snegle der er i haverne rundt omkring. Men hvor det er værst, kan den daglige sneglerunde være en kæmpe tidrøver, ovenikøbet af den klamme slags.

Hvad kan der gøres?

Lugning

Lugning kan være en fantastisk mentalhygiejnisk aktivitet – men også en sur pligt og en tidrøver, hvis ukrudtet har fået lov at tage overhånd.

Hvad kan der gøres?

 • Plant tæt – bar jord bliver helt naturligt erobret af vilde planter.
 • Brug jorddække – skal du ikke bruge jorden lige nu, fx i køkkenhaven om vinteren, kan du dække den til med kompost, halm eller blade, så ukrudtet bliver skygget bort
 • Lav vilde og tamme zoner – ukrudt er en plante, der står det forkerte sted. Så hvis du ikke kan overkomme at luge hele haven, kan det betale sig at være ‘vild med vilje’ nogle steder i haven. Insekterne vil elske det!
 • Inddæm skvalderkål – har du meget skvalderkål, kan du grave en rende mellem de steder, hvor skvalderkålen gerne må være, og de steder du vil undgå den. Skvalderkåls rødder ligger nemlig i overfladen og har svært ved at passere en rende.
 • Lug grundigt – du kan spare meget tid ved at luge på den rigtige måde. Rodukrudt ( dvs. skvalderkål, sene/kvikgræs, mælkebøtter, tidsler og skræpper) skal have hele roden op af jorden – det gør du nemmest ved at vippe jorden løs med en greb og hive i planten med let hånd. Frøukrudt (dvs. resten …) skal hives op inden de blomstrer og sætter frø – og det gør de tit overraskende tidligt på sommeren!

Urtepotter

Vanding

Vanding er ikke så meget en tidrøver som en stressfaktor, fordi planterne jo for hulen krasser af, hvis man kommer alt for langt bagud med det! Derfor kan det betale sig at undgå planter der skal vandes alt for meget, hvis

Hvad kan der gøres?

 • Undgå krukker – krukker og ampler og lodrette dyrkningssystemer skal vandes rigtigt tit, nogle gange faktisk hver dag. Derfor undgår jeg så vidt muligt krukker i kolonihaven, da jeg ikke har tid til at passe dem regelmæssigt nok.
 • Drop drivhuset – et drivhus skal vandes hver eller næsten hver dag, og på varme dage skal der luftes ud. Derfor skal du overveje nøje, om du vil have drivhus, hvis du er presset på havetid. Overtager du en have, hvor der er et drivhus i forvejen, kan det jo indrettes til læsekrog med en enkelt hårdfør figen i hjørnet.
 • Dyrk middelhavsplanter – middelhavsplanter har et naturligt lavt behov for vand. Mange kendte krydderurter som salvie, lavendel, oregano, timian, og rosmarin stammer fra middelhavslandene

Såning og udplantning

Såning, prikling, udplantning og pleje af spæde grøntsager tager en del tid, og kan være lidt en mundfuld fordi det foregår så intensivt i forårsmånederne.

Hvad kan der gøres?

Græsslåning

En veltrimmet græsplæne er en tidrøver, der skal slås ugentligt i sommermånederne.

Hvad kan der gøres?

 • Blomstereng – Lad dele af græsplænen gro op som blomstereng, og nøjes med at slå stier. Dette vil muligvis være kontroversielt i visse kredse, men bare vent til de ser hvor smuk sådan en blomstereng kan være. Dyrelivet vil også blive meget mere forskelligartet end i en traditionel plæne.
 • Flere bede – Fordi en græsplæne kræver så meget pasning, kan et velanlagt staudebed, bed med flerårige grøntsager eller et område med buske faktisk være nemmere at passe, når først det er anlagt.

Kulegravning

Den årlige kulegravning af køkkenhaven giver mange haveejere sved på panden og kiropraktorer julelys i øjnene.

Hvad kan der gøres?

 • No-dig – No-dig er en fællesbetegnelse for metoder, hvor du undlader at kulegrave køkkenhaven. Fælles for dem er, at jorden holdes blød og smidig ved at være konstant dækket med enten for- og efterafgrøder eller et jorddække af haveaffald eller kompost.

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også