Guide til at undgå dræbersnegle

Dræbersnegl på blomst

Sneglerunden

Dræbersnegle er unægteligt et problem i haverne i disse år, og jeg skal ærligt indrømme, at jeg har været ved at opgive ævred ved synet af en gennemgnasket køkkenhave og en flok særligt slimede udyr.

Gudskelov er det muligt at holde plagen nede på et acceptabelt niveau, læs herunder hvordan.

Er det dræbersnegle?

Ikke alt hvad der snegler sig er dræbersnegle. Brug denne guide for at sætte navn på fjenden. Det er synd at lade sit raseri gå ud over andre sneglearter. Nok spiser de allesammen planter, men absolut ikke i dræbersneglens tempo, og nogle af de andre arter er med til at holde dræbersneglene nede ved at spise deres æg.

Metoder til at undgå dræbersnegle

Sneglegift 🙁

Det aktive stof i ferramol er jern, og min far bruger uanede retoriske kræfter på at overbevise mig om, at det ikke er giftigt. Og nej, det er det næppe for os men jo tydeligvis for dræbersneglene! Og med en vis sandsynlighed for de andre snegle, som eller kunne begrænse bestanden lidt. Og hvad med pindsvin, tudser, ænder og andre, som spiser æg og småsnegle ..? Jeg føler mig ikke overbevist om, at de ikke tager skade af enten selve giften eller udryddelsen af alle slags snegle i et område. Jeg har fravalgt gift, og så må min far sige hvad han vil!

Ting sneglene ikke kan lide 🙁

Der findes et væld af husråd og ammestuehistorier om ting, der afskrækker snegle. Æggeskaller, kaffegrums, hår, skærver, you name it. Det eneste jeg selv har efterprøvet er pulverkaffe, og det virker. Problemet er dog at det blæser eller regner væk, og kræver store (dyre) mængder. Og er det i virkeligheden så meget bedre end gift ..?

Jeg har afprøvet et produkt der afskrækker sneglene med kobber, og jeg hælder til at det virker uden dog at være fuldkommen overbevist. Læs om kobber-sneglestopperen her.

Snegl på afveje

Sneglefælder 😐

Det kan godt lade sig gøre at fange snegle i fælder, fx ølfælder. Man kan tage et syltetøjsglas, graver det ned så kanten er en anelse over jordhøjde og hælder lidt øl i. Dagen efter er der døde snegle i. Man kan også købe fælder, fx snail jail, som jeg har afprøvet her, eller lave hjemmelavede modeller af mælkekartoner (hvilket jeg ikke kan få til at virke) eller overklippede sodavandsflasker hvor flaskehalsen sættes inden i bunden som indgangen til en ruse (hvilket jeg ikke kan finde ud af!).

Jeg har tre problemer med sneglefælder:

  • Alle slags snegle går i fælderne, ikke kun de trælse
  • Du fanger færre snegle end ved at tage en sneglerunde morgen eller aften
  • Det er ULÆKKERT at tømme fælderne, specielt de permanente af syltetøjsglas.  Jeg har pt. tre nedgravede glas på grunden fyldt med rådnende snegle, og de kommer til at stå der til arkæologerne ude i fremtiden. Jeg kan ikke få mig selv til at gøre noget ved dem!
  • Drukning af dyr er på kanten rent moralsk …

Jeg må dog indrømme, at fx snail jail er en ret effektiv metode til at få has på de sidste snegle, der har det med at leve gemt og godt inden for sneglehegnet.

Dræbersnegl der lægger æg

Den brændte jords taktik 😐

Man kan vælge at fjerne alt hvad der hedder bundbeplantning og jorddække og kompost (og liv og glæde!). Om ikke andet er bæsterne så lettere at få øje på … MEN! Det vil jeg ikke! Jeg mener altså det unaturligt og uæstetisk med al den helt bare jord, og kræver det sesuden en masse gødning for at kompensere for det manglende jorddække og ture på genbrugspladsen med ting, der kunne have været et glimrende jorddække …

Og sneglene sidder jo alligevel og gemmer sig nede langs kanten af fliser og staudestængler! Tro mig! Jeg har fundet dem mellem peberrodsrødder og under rødderne på sidste års jordbærplanter.

En gylden mellemvej er at undgå alt for store ubefærdede områder. Altså at have en sti gennem det store staudebed og langs yderhækken og måske et lille åbent område bag komposten og kvasbunken. Den slags … Det gør, at hele haven bliver gennemgået på ‘sneglerunden’ (eller bare nyde-runden!) om aftenen, og der ikke udvikler sig store udklækningscentraler under radaren.

Dræbersnegl på blomst

Indsamling af snegle og snegleæg 😐

Det hjælper at indsamle/mase/overklippe alle de snegle, man ser. Så snart man ser dem! Ligemeget hvor kvalm man bliver. Over tid vil der blive færre. Om ikke andet får man gået sig en tur rundt i hele haven i mørkningen, hvilket unægteligt er skønt.

Om efteråret kan man desuden holde øje med æggene (og tjek lige her, om det er dræbersnegleæg). De ligger gravet cirka ti centimeter ned, gerne i kanten af en nedgravet krukke eller flise, ned langs rødderne på en staude eller i forbindelse med en halvrådden trærod. Og nej, du finder aldrig dem alle sammen! Men hold øje, når du deler stauder og flytter buske – lidt har også ret. Når du finder snegleæggene, kan du enten masse dem enkeltvis eller simpelthen hælde en kande kogende vand på …

Indsamling er dog ikke en perfekt løsning, med mindre man bor på sin egen ø eller omgivet af supersnegleindsamlende naboer. Og grænser haven op til et naturområde eller en mark med mange snegle, kan det synes ret håbløst.

Lad naturen gå sin gang 😐

I økokredse argumenterer mange for, at en have der bliver dyrket i pagt med naturen og har gode forhold for tudser, pindsvin og fugle af sig selv vil regulere sneglebestanden. Og ikke et ondt ord om det!

Jeg har dog tre problemer med den tilgang:

  • Mange haver er for små til at udgøre deres eget økosystem
  • De fleste køkkenhaver (også økologiske) bliver dyrket intensivt og er derfor ikke specielt naturlige
  • Dræbersnegle er invasive og har derfor ikke for alvor nogen naturlige fjender.

Sneglehegn 🙂

Sneglehegn er ret dyrt og det løser i sagens natur kun problemet inden for afgrænsningen. Men et metalsneglehegn stukket ti centimeter ned i jorden og med et solidt udhæng er det eneste jeg har prøvet, som for alvor virker. Kan sjovt nok ikke købes i ethvert byggemarked, men hos smede, især i Jylland.

Akilleshælen er at græs udefra eller væltende grøntsager indefra kan danne broer over hegnet, og at snegle eller deres æg kan være blinde passagerer i kompost og jorddække. Så du slipper ikke helt for sneglerunden, men den bliver en del mere overskuelig.

Et medlem af Praktisk Økologi anbefaler at man laver sit eget sneglehegn med udhæng og det hele af finmasket kyllingenet. Jeg har ikke selv prøvet endnu, og i sagens natur kan de mindste snegle vel smutte igennem. Men idéen er hermed givet videre 🙂

DRæbersnegl på sneglehegn

Du kan følge Plantesmilet på bloglovin, facebook og instagram

Læs også