Bæredygtig hverdag

Pop up-farm ved Hans Tavsens Park

Pop up-haven på Jesper Brockmanns Gade

To-etagers drivhus bygget op omkring en container

I søndags viste vintervejret sig for en gangs skyld fra sin flotte, solrige side, og med kæresten under armen tøffede jeg ud i verden efter morgenbrød, latte og dagslys nok til at klare endnu en uge.

Pop up-farm

Tøfningen bragte os forbi Jesper Brochmands Gade på Nørrebro, lige ved Hans Tavsens Park, hvor vi kiggede nærmere på bydelens nyeste urbane have. I første omgang var vi ved at vende om igen, for haven var i høj grad under konstruktion og delvist spærret af med metalhegn og bunker af byggematerialer. Men en flink fyr ved navn Ronnie og hans lige så flinke kammerat, som gik og knoklede, vinkede os inden for og gav os den guidede tur.

Lodret plantebeholder

Lodrette voksesteder

Haven er konstrueret som et toetagers drivhus af træ og dobbeltplast (af en slags der lukker særligt meget lys ind), bygget op omkring en skibsontainer. I tilfælde af at haven skal flytte, hvilket jo ofte er urbane havers lod, kan hele drivhuset pakkes sammen inden i containeren. Faktisk har projektet i første omgang kun lovning på at blive på sin nuværende placering i ti måneder – men min kommentar om, at man da ikke kan nå at dyrke meget på så kort tid, udløste en forsikring om, at de skam opererede med udskiftning af afgrøder hver femte uge!

Nordid built cities 1

Hydroponi

Dyrkningsmetoden er såkaldt hydroponi. Noget med at dyrke direkte i vand, men uden jord, i lodrette rør hvor planterne titter ud af en revne i siden. Bort set fra det rent dyrkningsmæssige planlagde Ronnie og kameraten, når farmen var etableret, at køre den som en socio-økonomisk virksomhed, hvor nogle ‘rødder’ kunne komme ud at arbejde. Det bliver spændende at følge!

Projektet er overraskende svært googlebart. Jeg fandt dog lidt forklaring her.

 

1 Comment

Leave a Reply