Havebrug og selvforsyning

Praktisk økologi Festival i Karise – topnørderier med striktrøjefolket

Indkøb og byttegods fra Praktisk Økologi Festival
Bøger, frø, flerårige løg og blomstrende jordskokker fra boder og bytteborde.

En lørdag sidst i oktober (og nej, jeg v ed ikke hvordan der gik en måned!), mens en god kollega passede min lørdagsvagt og mand og Mus smovsede kage hos svigerfamilien på Fyn, nørdede jeg igennem i Karise Hallen i selskab med den venligste forsamling mennesker, jeg endnu har været så heldig at møde: Praktisk Økologi Festival.

Jeg ville have skrevet et eller andet med at de (vi!) er en samling generøse men lidt verdensfjerne typer. Men hey! Hvem har egentlig ret til at definere hvad der er ‘verden’ og hvad der er ‘fjernt’? I hvert fald er det et selskab hvor man trygt kan møde op i restegarnssweater og vandresko, hvor man har sit eget service og viskestykke med for at undgå engangstallerkner, og hvor man kunne tage for sig – og bidrage til – bugnende borde med havebøger, frø og stiklinger og overskudshjemmesylt.

Jeg var afsted alene men aldrig ensom fra jeg fik et godmorgenkram af næstformanden til jeg gav et nap med at slæbe borde om aftenen og fik et lift hjem i formandens bil. Undervejs mødte jeg et par gamle bekendte, udviklede holdånd med mit frokostbord, der blev slemt forfordelt på rødbedebøf-fronten (indtil nogen oprettede et bøf-børsbord …) og nikkede til et par kendisser (“Det er Bo, han er 80% selvforsynende helt uden at kulegrave!”)

Workshops til årets Praktisk Økologi Festival

Der var seks blokke med workshops til årets Praktisk Økologi Festival, og jeg undgik nogenlunde den der med at ville være to steder på samme tid.

Desværre var der et par aflysninger, så i stedet for seks samtidige værksteder var der kun fire eller fem. Og da festivalen blev holdt på en skole med lokaler af klasseværelsesstørrelse og vi var omkring 360 mennesker tilstede plus et ukendt antal babyer, var der meget, meget (meget!) fyldt til nogle af oplægene. Men bortset fra det (og rødedebøflogistikken!) var der altså fuldt ud styr på tingene.

Skovlandbrug v. Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb

Skovlandbrug er når man kombinerer (tada) skov og landbrug. Fx ved at have græssende dyr under frugttræer eller ‘bånd’ af nødde- eller tømmertræer mellem smalle kornmarker. Det er ikke jeg skal ud at praktisere nogensinde, men det var virkelig fint at høre om et konsept der gør godt for både klima (træerne binder CO2) og biodiversitet.

Selvforsyning med kontorhænder v. Jeppe Just

Det her var seriøst dagens sjoveste oplæg. Og også sådan lidt trist, men med oprejst pande og håbet i behold.

Vor oplægsholder var en ung statskundskaber hvis karriere egentlig kørste på skinder, da han sadlede om og flyttede til Møn for at blive selvforsyner på fuld tid. Med sig havde han sin lille søn og kæreste, hvis job skulle betale de uundgåelige regninger.

Den proces skriver han om her

Siden er kæreste og barn flyttet, han er tilbage i et (deltids)job og de fleste selvforsynerprojekter er gået galt. Gentagne gange galt.

Men han klør på, og det var ret fint at sidde i et publikum der hverken syntes at manden var sindssyg eller den nye Messias – han var bare en mand hvis høns konstant bliver spist, og der havde vi vist allesammen været …

Bio-indikatorplanter v Hervé Logonné

Dette oplæg var dagens mens nørdede og også mest øjenåbnende.

Hervé, der er franskmand, kok og seriøs køkkenhavemand, forklarede at al jord indeholder enorme mængder ukrudtsfrø der ligger klar til at spire så snart de rigtige betingelser indfinder sig. Betingelser værende temperatur, naboplanter, næringsstoffer med meget mere.

Helt kort sagt: Hvis din have pludselig er fuld af ukrudt der foretrækker at leve i kalkfattig, fugtig jord er din jord nok kalkfattig og fugtig.

Men hvem kan dog overskue det?

Det kan franskmanden Gerard Ducort som har skrevet trebindsværket L’encyclopédie des plantes bio-indicatrices. På fransk. Som ikke rigtig er oversat.

Hervé har dog oversat essensen og lagt det på sin hjemmeside. Tak Hervé!

Kompost ABC v. Finn Paaske

Kompost er en af de ting der kan gøres meget kompliceret og meget enkelt. Finn er af den sidste skole.

Hans oplæg kan vist koges sammen til: Find en gammel beholder (fx en revnet regnvandstønde), lav hul i bunden og sæt låg på. Fyld planterester fra have og køkken i. Det kan ikke gå galt. Går det for langsomt, så tilsæt orme.

Hvor man får orme? Hos ham. Med det samme. Han havde en spandfuld med til uddeling …

Flerårige spiselige planter v. Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb (ja, dem igen)

De flerårige er det nye sort. I hvert fald var lokalet til dette oplæg så fyldt, at vi sad firemennesker på et bord og tre ældre damer hang ind ad vinduerne fra parkeringspladsen.

Det noget sammenklemte publikum lærte at:

 • det meste smager godt på en pande med smør
 • man aldrig bør høste mere end 50% af en flerårig plante
 • de flerårige peaker i The Hungry Gap hvor de enårige giver allermindst
 • flerårige grøntsager giver mindre arbejde, større biodiversitet, længere sæson – men alt i alt minde udbytte
 • man passende kan starte med: Hosta, Stolthenriks gåsefod, spinatsyre, takkeklap og sødskærm

Da jeg udfrittede dem lidt i pausen lærte jeg desuden at jeg muligvis har begået en fejl ved at plante en yams på friland. Den har det åbenbart med at grave sig hele og halve meter i tilfældige retninger og burde nok have haft en murerbalje. Mest for min egen skyld. Så det …

Skinner det igennem at jeg er fan? Man kan melde sig ind her, hvis det lyder som noget!. Og støtte foreningen tiltag med at udvikle en økologisk have-app her.

Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Janne
  23. november 2019 at 15:47

  Næste år SKAL jeg altså med 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   23. november 2019 at 16:55

   Ja du skal!

Leave a Reply