Kolonihaveliv

Sådan overlever tre rodehoveder på tredive kvadratmeter – mine tips til part time tiny living

Tiny living køkken med opbevaring på væggen

Køkkenet er blevet udsat for en seriøs gang decluttering, og mange af de ting vi bruger mest er blevet hængt op på væggen for ikke at fylde i skabe og på bordet.

Kolonihavehuset er ved at være på plads, sådan rent indretningsmæssigt. På tide efter seks år, kan man påstå. Men for det første har boligindretning altid ligget lidt på andenpladsen efter havearbejde når der skulle uddeles timer, for det andet er vi bare typerne der har brug for at mærke efter. Nåja, og så er der bare ikke noget der kan fokusere sindet som en hærgende tumling! I hvert fald er vi nu så langt med indretningen, at vi tør dele et par tips med jer andre.

Når jeg i overskriften kalder konceptet for part time-tiny living, skyldes det naturligvis at vi altid har rækkehuset ‘i baghånden’. Dermed slipper vi for fx at finde plads til en vaskemaskine og kan gå lidt mere på kompromis med sådan noget som badeværelse. På den anden side har vi nok flere ‘har du set min (indsæt selv beklædningsgenstand, bogtitel eller strikkepind i specifik størrelse)-oplevelser’.

Spiseplads i kolonihavehuset

Sidste år vendte vi spisebordet om, og pludselig fyldte det ikke længere hele vinduesnischen. Brødkassen har fået en meget synlig plads, da vi ellers glemmer at tømme den, med nogle seriøse biologiforsøg til følge …

Tiny living-tips for rodehoveder:

Sorter, forær og kassér

Det giver næsten sig selv, at man ikke skal have for mange ting, når man er presset på plads. For mig er det en gentagen proces, hvor jeg først kan indse at en dims er i vejen/ubrugelig/slet og ret grim, når jeg har skilt mig af med alle de andre ting, der er endnu mere i vejen/ubrugelige/grimmere. Men tro mig, man kan nøjes med meget, meget få ting, og man bliver meget gladere for sine køkkenskabe på den måde!

Dubler, men kun det nødvendige

Når man en kolonihave, er der nogle ting, man er nødt til at købe to af. Ellers bliver det for besværligt at slæbe ting frem og tilbage. Jeg vil anbefale at man dublerer alt hvad man skal bruge til søvn, personlig hygiejne og det mest almindelige køkkenudstyr. Det kan også anbefales at have en blaserjakke, silkeskjorte eller andet der signalerer ‘pænt’ på lager. Så glider man lettere ind i civilisationen igen mandag morgen efter en weekend med sorte tæer og heldagsnattøj. Og mindst ét (men ikke specielt mange) stykker yndlingslegetøj, hvis man har børn. Derudover prøver jeg at slå koldt vand i blodet, hver gang vi tager os selv i at sige ‘det kan være, vi også skal have sådan en i kolonihaven’ om en køkkendims eller et stykke legetøj eller noget hobbyrelateret grej. Fordi vi simpelthen opfører os forskelligt de to steder, laver andet mad, går forskelligt klædt, har et andet kulturforbrug. Og det er jo hele charmen!

Vogt dig for (alt for gode) opbevaringsløsninger

Gennemtænkte opbevaringsløsninger er guld værd på lidt plads. Problemet opstår når de bliver for gennemtænkte, forstået som diskrete at se på og måske en lille smule besværlige at komme til. Så sker der nemlig det (for mig i hvert fald!), at de opbevarede ting de facto ophører med at eksistere, og jeg bare anskaffer nogle andre, som så ligger og flyder fuldstændig uopbevarede, men synlige og lette at komme til.

Hold gulv og borde (nogenlunde) fri

Et rum virker uendeligt meget større og mere ryddeligt, når der er frit gulvareal. Så sats på hylder i stedet for reoler, væghængte skodimser og en masse knager og kroge til tasker, tøj og posen med pantflasker. Som en positiv bivirkning bliver det også meget nemmere at støvsuge og tørre af, hvilket desværre er nødvendigt ret tit, når man bor småt.

Mal hvidt

Det passer hvad de siger: hvide vægge og lofter får rummet til at virke større …

Få styr på alt det der ikke virker

Jeg er en af den slags mennesker, der godt kan have en tendens til at stikke fingrene i ørerne og mumle ‘la-la-la’, når noget ikke virker optimalt. Hvis hylden inden i skabettruer med at falde ned – så kan jeg godt nok få lukket lågen hurtigt! Og det fungerer bare på lidt plads, hvor hver en dims og hver en kvadratmeter har en funktion. Så få fikset den dryppende hane, sat den manglende liste fast og skruet det løse dørhåndtag fast. Jeg lover at man får skuldrene ned og et større (-virkende) hus at boltre sig i.

Hvordan finder I andre plads i kolonihavehuse/sommerhuse/lidt for små lejligheder?

Flere funktioner i samme rum - her stue og soveplads

Stue/forældresoveplads. Og nej, vi slår ikke altid sengen sammen om dagen (den er så hyggelig at putte i, når det regner!) – men det er meget rat t kunne, når der kommer gæster eller skal tages billeder …

Hyggekrog med kig til haven

Hyggekrogen, som der blev plads til efter vi vendte spisebordet. Aka min yndlingsstrikkeplads 🙂 Knagerne er til det tøj der ellers havner i stolen …

Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Lisbeths Haveblog
  4. december 2018 at 14:27

  Uh – man kommer langt med selverkendelse og selvironi 🙂
  Gode erfaringer, du deler ud af. Vi øver os konstant i at kassere. Også i haven, der ikke er ret stor 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   4. december 2018 at 19:47

   Haven og – gys! – skuret kommer senere i processen!

Leave a Reply