Kolonihaveliv

Sådan skal du lukke for vandet i dit fritidshus – trin for trin vejledning (fordi frostsprængninger er usexede)

Det er nødvendigt at lukke for vandet for at undgå frostsprængningerI år har jeg fået æren af at lukke for vandet i kolonihaven ene kvinde. Fordi jeg egentlig godt gider, fordi lige præcis den aktivitet har en unik evne til at få os til at blive uvenner og fordi at det ellers skulle have været gjort søndag formiddag på bekostning af min skønhedssøvn. Og det har vel at mærke ikke været min tur til at sove længe i weekenden siden sommerferien. Ja, sommerferien. Fuck mit liv. Men det er en anden historie …

Da jeg sandsynligvis ikke er den eneste der skal lukke for vandet i et sommerhus elle en kolonihave her inden kulden kommer, har jeg lavet denne trin for trin-vejledning i at lukke for vandet. Detaljer kan naturligvis være forskellige, fordi installationerne er det, men principperne er vist nogenlunde universelle.

Når du skal lukke for vandet i et fritidshus:

 1. Tænk!
  Er du helt sikker på ikke at skulle bruge mere vand? Helt sikker? Vi taler potentielt om fem måneder her … Er alle kaffekopper vasket op? Hylderne i køleskabet tørret af? Har du fået tisset? Fyldt elkedlen så der er til en kop pulverkaffe senere?
 2. Sluk vandvarmeren 
  Du har ikke lyst til at have en tom vandvarmer stående tændt!
 3. Luk af for vand fra omverdenen 
  Åbn brønden og luk hanen /drej håndtaget på den slange der fører ud i verden. Så har du kun det vand, der allerede er på matriklen, at bøvle med. Hos os er det ulogisk nok det håndtag, der er nærmest huset, fordi rørene krydser.
 4. Slip luft ind i systemet 
  Ellers kan vandet ikke komme ud. Det er ligesom juicekartoner. Hos os skal man løsne en lille ventil nede i brønden. Nogle gange kræver det en tang.
 5. Tøm systemet for vand 
  Åbn alle vandhaner, andre aftapningshaner og den der hane nederst på vandvarmeren. Især det sidste er hos os en langvarig og træls proces, fordi vandvarmeren ikke rigtig tager luft ind. Igen, det er ligesom juicekartoner.
  Opdatering: Læs eventuelt Dorthes kommentar nedenfor for et tip til en nemmere metode.
  Hold øje med hvor meget vand du tapper af de forskellige haner: Er det fuldstændig urealistisk meget, gå da tilbage til punkt 3 og tjek om håndtaget er HELT drejet. #bittererfaring
 6. FRIVILLIGT MEN TILRÅDELIGT: Blæs efter 
  Luk alle haner igen, undtagen én. Luk også den lille luftventil fra før. Find den ventil i brønden der (fuldstændig!) ligner ventilen på et cykeldæk, og blæs luft i med en cykelpumpe. Det kan anbefales at bruge en prof model, da man befinder sig i en utroligt træls arbejdsstilling, ellers. Pump indtil der kommer vand ud af hanen og gentag med husets andre haner. Er du alene, og er der langt mellem hus og brønd, kan du stille en skål under for at se om der kommer noget. Er I to, så prøv ikke at blive alt for sure på hinanden under dette punkt. #bittererfaring. Luk cykelventilen igen. Luk den hane der sidder på røret der forbinder brønden mod huset. Altså den du ikke havde fat i under punkt 3.
 7. Mærk efter om du skal tisse eller det der er værre
  Måske har du drukket den kop pulverkaffe, jeg nævnte under punkt 1? Under alle omstændigheder har du plasket med vand under kølige forhold gennem længere tid! Få det ordnet. Da, og først da, skyller du ud et par ekstra gange for at tømme cisternen helt og smider en god håndfuld salt i kummen, så den sidste sjat vand ikke frostsprænger toilettet. Stil resten af saltet på en tallerken. Det trækker nemlig vand ud af luften med store vandpytter og foruroligede husejere til følge #bittererfaring.
 8. Skynd dig hjem i varmen!

2 Comments

 • Reply
  Dorthe
  1. december 2018 at 15:27

  Jeg har de seneste år gjort det alene i vores kolonihave. Vi havde altid problemer med at få vandvarmeren tømt, så vi var sikre på, at den rent faktisk var tømt. Modellen var oldgammel, der var ingen brugsanvisning, og det var ikke lige til at gennemskue, hvilke dimser der skulle skrues eller trykkes på.
  Vi fik en blikkenslager til at komme og vise os, hvordan man gør. De penge er givet godt ud!
  Tricket ligger i at holde nalderne helt fra vandvarmeren, lukke de to haner op som sidder tæt ved gulvet (en til koldt og en til varmt vand), sætte en balje under, og åbne helt for den varme hane i håndvasken.
  Det får systemet til at suge luft ind, man kan tydeligt høre, om det virker. Luften lægger sig øverst i beholderen og trykker vandet ud gennem rørsystemet. Det er supernemt og intet problem at gøre, hvis man har været derude i en week-end. Hele operationen, inklusive aftømning af vand og udpustning af rør tager 20 min.
  NB: Baljen skal tømmes et par gange undervejs. Husk at lukke for den lille hane på røret imens

  • Reply
   Plantesmilet
   1. december 2018 at 19:32

   Tak for tip! Vandvarmeren er lidt vores nemesis i denne operation, og vi skal faktisk have en VVSer til at se på noget andet. Får ham lige til at vise det også …

Leave a Reply