Havebrug og selvforsyning

Sig mig, sker der noget i den køkkenhave?!

SneglehegnKøkkenhaven har været virkeligt længe om at komme ud af starthullerne i år. Først var vi travle og småsløje og helt ind til benet blåfrosne. Og sidenhen skulle der lige styr på nogle anlægsopgaver, før det gav mening at så og plante.

Sneglehegn

Vigtigste anlægsopgave var sneglehegnet, som jeg skriver mere om her.

Færre bede

Nyanlagt køkkenhave med bar jordNæste udfordring for parforholdet projekt var antallet af bede. Opdelingen i seks bede slugte simpelthen for meget dyrkningsareal til fordel for sti.

Men var der ikke en dybere mening i at have seks jordstykker? Noget med sædskifte? (Spørger I måske nu!)
– Tjooo, men hvem tæller … (Svarer jeg)

Og bliver bedene ikke liiidt brede i forhold til at nå midten uden at træde ud i dem.
– Måske …

Hvad med fliserne, var de ikke frygteligt tunge at flytte?
– Visse-vasse, min kæreste er næsten holdt op med at halte!

Tykt jorddække

Da det hele nu var i gang med at blive ændret, besluttede jeg, at jeg ikke gad grave kartoflerne ned i år. I stedet dyrker jeg dem over jorden, under et tykt jorddække. Metoden er beskrevet her, og går sin sejrsgang på facebook.

Som jorddække brugte jeg lidt græsafklip, lidt næsten-omsat kompost, nogle sække visne blade fra sidste år og en spandfuld optrukne mælkebøtter. Vi håber det bedste.

Køkkenhave med blandingskulturKvadratmeter-light

På et tidspunkt skrev jeg lidt om bogen om kvadratmeterhaver, og jeg var vist sådan lidt negativ. Men nu prøver jeg sgu alligevel. Da sædskiftet alligevel er til rotterne, satser jeg på blandingskultur i stedet. Med det formål er det ene bed blevet delt i 15 felter med skiftevis høje bønner, bredsået persille og andet godt.

5 Comments

 • Reply
  Jens Winther
  12. maj 2016 at 21:27

  Sjovt med de skrumpende gangarealer. Det er præcist det samme, der sker hos mig, efterhånden som jeg lægger bedene om. Gad vide hvordan man får den idé fra starten af, at gange er så vigtige? 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   13. maj 2016 at 8:48

   Ja, det er egentlig et godt spørgsmål! For mig var det vist en kombination af et Jens Juhl-foredrag hvor han anbefalede seksårigt sædskifte, og et ønske om at få brugt flest mulig af de gamle betonfliser …

   • Reply
    Jens Winther
    13. maj 2016 at 9:06

    Jeg startede med en masse bede på 100*200 cm for overskuelighedens skyld, og det virker faktisk helt fint. Men jeg havde så også den ide, at der skulle være plads til trillebøren ved alle bede. Dét tager meget gangplads, og det er jo overhovedet ikke nødvendigt. Dog var det praktisk ved anlæggelsen af højbedene, men det er en høj pris at betale i spild til gangplads bagefter. Nu bygger jeg ikke flere højbede. Når jeg anlægger mere klassiske bede med brætkanter holder jeg de fleste gange nede på 40 cm.

 • Reply
  Dyrkning under dække - Plantesmilet
  30. maj 2016 at 18:55

  […] indrømmer: Det strejfede mig, om jeg måske var lidt hastig der for et par uger siden, da jeg besluttede ikke at dække kartoflerne til i stedet for at grave dem ned. Hvad skulle de fx […]

 • Reply
  Kartoffeldyrkning under jorddække - dommen - Plantesmilet
  1. august 2016 at 15:39

  […] år har jeg for første gang dyrket kartofler oven på jorden under et jorddække. Og hvordan er det så lige […]

Leave a Reply