Hverdagen

Små skridt #9

Stofnet chiliplante fermentrede grøntsager

Denne omgang bæredygtige skridt falder mest i kategorien zero waste. En bevægelse med et problematisk navn (zero? Som om!) og nogle problematiske konnotationer af timelange (bil)shoppeture og halvtredser-husmor. Det sidste kan man læse mere om her (Tak til Sustain Daily for linket).

Men, derfor har jeg alligevel tankegangen med at reducere brugen af engangsprodukter og få-gangsprodukter giver mening her og der.

Den seneste tids små bæredygtige skridt:

Zero waste I: Vi er efterhånden rigtig gode til at huske drikkedunk på små og store udflugter. Jeg tænker man skal ikke-købe temmelig mange plastikflasker for at opveje vores fine, solide metalflasker. Men tænker samtidig (uden at vide det – er der mon lavet en udregning?) at regnestykket giver overskud på miljøkontoen og ved med bestemthed at det går op på den økonomiske konto. Fordi vi så tit går en tur på varme eftermiddage eller tager lange togture med madpakke eller traveture uden – hvor vi så alligevel ender med en pizzasnegl fra bageren. Her er gode penge at hente på sparede flasker fra Seven-Eleven.

Zero waste II: Der er rent faktisk lavet udregninger på plastikposer versus stofnet, som blev diskuteret heftigt sidste år. Dem kan man læse en formidling af her. Min egen konklusion er at det billigste og mest miljørigtige er at bruge hvad jeg har. Og jeg har enorme mængder af stofnet fra … ja, jeg tror egentlig bare de opstår, jeg har i hvert fald aldrig købt et! Dem har jeg nu tildelt en fast plads i kosteskabet undtagen det allertyndeste, som har fået fast plads i min taske. Og hun købte aldrig en pose igen!

Zero waste III: Vi har en toethalvtårig i huset. Han sviner stadig med maden. På det seneste er han blevet opmærksom på begrebet ‘beskidt’ og skal derfor have tørret fingre, mund, tøj og bord hvert femte sekund. Den slags kan få køkkenrullebudgettet til at eksplodere, så nu har vi fast en opvredet klud liggende på bordet, og det fungerer strålende.

Zero waste IIII: De der bleer. Vi bruger de almindelige engangsbleer, tørrer med engangsbomuldsrondeller, pakker herligheden individuelt i poser og smider det i en spand ved puslebordet. Og græmmes lidt over spildet. Vi fik ligesom aldrig lagt en god plan før Musen landede og jo længere det kører, jo kortere skal det køre endnu, og hvem gider egentlig beskæftige sig med bleer mere end nødvendigt?! Men. På det seneste er jeg begyndt, forsøgsvis, at smide tissebleerne i spanden uden pose, og ingen er døde endnu. Små skridt indeed …

Zero waste IV: Endnu en irriterende plastikpose i mit liv er den, jeg putter madpakken i for at opfange udslip fra bøtten med restemad. Der ryger ligesom en om dagen. På det seneste er jeg gået over til små stofposer. Og jævnfør feminisme-øffet i indledningen og plastik stof-diskussionen under punkt 2, har jeg taget dem jeg har i forvejen. Små fine stofposer med bindebånd opstår nemlig også af sig selv. De to jeg bruger mest kom vist med forrige års firmajulegave (et kilo bolsjer …) og et sæt babysengetøj så romantisk som kun en mormor kan købe det. De gør tricket og opfanger eventuelle smådryp af sovse og safter.

Rotation: Det forholder sig så lykkeligt at der snart kommer en baby i en udvidede familie. Og da jeg i forvejen var ved at rydde op i vores småbørnsudstyr, har jeg aftalt med de kommende forældre at de må overtage så meget de vil, når de vil. Og så har jeg givet dem en liste at vælge fra, sorteret og pakket tøjet og i det hele taget forsøgt at give tingene videre på en måde jeg selv kunne tænke mig at modtage dem. For der skal ikke herske nogen tvivl om at vi var overtaknemmelige over alt det udstyr vi selv modtog. De reddede virkelig vores røv både praktisk og økonomisk. Men samtidig kan det altså føje alen til den allerede herskende kaos i en spædbarnsfamilie med alle de kasser fra BabySam og poser fra veninders loft og den der trailerfuld fra familien vestpå som i det store hele endte med at blive fugtskadet i skuret.

Læs tidligere ‘Små skridt’ her –>

Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Pernille
  6. juni 2019 at 10:41

  Jeg kan så godt lide de her indlæg, med de små ting i hverdagen der bliver ret store hvis man gør dem til en vane. Jeg har aldrig brugt bleposer til tissebleer, bare lukket dem godt og grundigt med tapen. Det fungerer fint og lugter ikke. Og ligesom stofposer så opstår små plasticposer også bare ud af det blå. Fra toiletpapir, rugbrød, bleer(!), gulerodsposer und so weiter. Det bliver så bleposer. Jeg kan godt lide at de bliver brugt bare én gang mere end det oprindelige formål. Det er jo faktisk dobbelt op… 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   6. juni 2019 at 12:25

   Det for en dejlig kommentar 🙂 Og det var da en god ide at bruge alle de der småposer – måske kan jeg lave et sted til opsamling i køkkenet. Med bleer skal det bare være nemt, kan jeg mærke …

Leave a Reply