Bæredygtig hverdag

Små skridt #5

Brød fra too good to go

Den seneste tids små bæredygtige skridt:

  • Madspild. Vi har to gange bestilt en pose blandet brød og kage fra vores lokale Kvickly via Too Good to Go. Og ikke for sidste gang! Konceptet er at man betaler i app’en og henter sin lykkepose ved lukketid. Indholdet er så et skønsomt udvalg af hvad butikken ikke har kunnet få solgt. Posen kostede 34 kr og den anslåede værdi er 100 kr. For vores 34 bobs fik vi den ene gang tre store grovbrød, seks boller placeret ret jævnt på skalaen fra rug til scone og en gevaldig flødeskumskage. Anden gang var der to grovbrød, ni boller, to croisanter og rosinbolle. Kager blev brugt med det samme, bollerne fungerede som snacks i et par dage. Og brødene blev frosset ned i halve til ostebrød til de næste mange gange suppe, som er et fast ugentligt menypunkt her om vinteren.
  • Rettidig omhu. Vi har talt om det i årevis, i år gjorde vi det: Tjekkede om ikke de ferske økologiske ænder var billige dagen efter Mortensaften (som vi ikke rigtig har et forhold til). Det var de. En ordentlig basse er nu frosset ned til julemiddagen formedelst 100 kr i stedet for de 510 (!) den havde kostet dagen før.
  • Det’ gas. Den anden morgen havde vi service på rækkehusets gasfyr. Jeg benyttede lejligheden til at forhøre den flinke teknikker om hvordan vi bruger fyrret mest energieffektivt. For, lad os være helt ærlige her, ingen af os har ofret mange kærlige tanker (eller bare tanker!) på det fyr, siden vi flyttede ind. Det er der, det summer lidt, og det fungerer Gud ske lov så nogenlunde! Gasteknikkeren kunne oplyse mig om, at sådan et fyr har to kredsløb: Vandhaner og radiatorer. Og man kan indstille temperaturen på dem individuelt. Han anbefalede at stille den med vandhanerne på cirka 55 (der stod den i forvejen) og den med radiatorerne på 2-3 i et mildt efterår som nu og lidt højere om vinteren. Man skal ikke stille den højt hele tiden, da radiatorerne så bliver for varme – køler ned – bliver for varme – køler ned idet uendelige. Og når temperaturen skifter, bliver folk kuldskære og skruer op – sagde han. Men hvad så om sommeren, når vi har alle radiatorer slukket? Ja, så kan man bare slukke det kredsløb helt!
Forrige indlæg
Næste indlæg

1 Comment

Leave a Reply