Boganmeldelser

Smart i en fart – Sy hurtigt og nemt uden mønster – boganmeldelse

Smart i en fart af Karoline Dahrling HughesTitel: Smart i en fart – Sy hurtigt og nemt uden mønster. Forfatter: Karoline Dahrling Hughes. Sider: 155. Forlag: Muusmann. Anmeldereksemplar fra: Muusmann. Udgivelsesår: 2018. PPPP

Undertrøjeprincippet

Undertitlen forklarer sådan set ret præcist hvad Smart i en fart går ud på: at sy bluser, kjoler og nederdele hurtigt, nemt og uden mønster. Og hvordan gør man så det? Jo, man finder en undertrøje der passer, tegner den af til en slags grundmønster, og skitserer derudfra sit nye tøj. Keine hexerei, bare en omforandret undertrøje. Derfor indeholder bogen heller ingen ark med snitmønstre, men blot skitser af førnævnte undertrøje med angivelse af hvor meget der cirke skal lægges til eller trækkes fra i vidden, længden, halsudskæringen og så videre.

Pro

Karoline Dahrling Hughes kalder selv konceptet for resultatorienteret syning og beskriver det som en tilbagevenden til barndommens uforskrækkede skabertrang og modige kreativitet. Og ved I hvad, det tror jeg faktisk hun har en god pointe i! Bogens modeller er både anvendelige og ikke mindst gennemførlige små syprojekter, der oven i købet kræver et minimum af udstyr at give sig i kast med. Bevars, nogle af dem har et strejf af hjemmesyet over sig, men ikke værre end en billig model fra HogM eller et overkompliceret hjemmesyningsprojekt, man er rendt sur i.

Et contra

Jeg ville ønske, jeg havde kendt Smart i en fart da jeg var yngre. Dengang jeg holdt op med bare at kaste mig ud i underlige syprojekter og i stedet begyndte at overtænke alle de teknikker jeg ikke kendte … Nu, hvor jeg faktisk har brugt et par år på (langsomt og med lange pauser) at tilegne mig de manglende teknikker, stritter det desværre lidt i mig, de steder bogen hopper over det lave gærde.

Hvor er fx de indsnit, jeg med møje og besvær fik placeret på mit eget grundmønster? Skal der ikke hold i ærmekuplen? Og dobbelt ombuk forneden i nederdelen? En bette belægning i halsudskæringen i stedet for bare at folde? Og det kan godt være, at jeg klarede mig i årevis uden adgang til et strygejern og derfor ikke pressede en eneste søm – men nu hvor jeg har krydset den flod og har tilsluttet mig sømpresserbrigaden, så tror jeg faktisk jeg får svært ved at vende tilbage til tidligere tiders upressede uskyld …

Kompromis?

Alle mine forbehold til trods er Smart i en fart en rigtigt fin og praktisk lille sybog, som jeg vil anbefale til alle, der bare gerne vil i gang med at producere noget tøj. Og så kan man jo selv tilføje nogle af de mere skrædderagtige detaljer, hvis man ikke kan finde fred uden.

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply