Haven

Sneglestopper fra SlugStop – virker den?

Sneglestopper af plastik og kobber

Lad mig sige det med det samme – jeg var klar til at blive skuffet over sneglestopperen! Jeg hørte første gang om kobber mod snegle for flere år siden. Men altid kun når folk kastede sig ud i forsøget, aldrig når der blev evalueret, hvilket jo altid er lidt påfaldende… Desuden var Gardenmyths.com  mere end sketisk, da han kiggede på fænomenet.

På den anden side har man jo hørt om remedier der virker uden påvidelig grund (fx mit migrænemedicin …) og jeg ved at spor af kobber i foderet virker dødeligt på får, mens grise og køer god kan tåle det. Så det kunne jo være.

Det konkrete produkt hørte jeg om på facebook-gruppen Havebrug og selvforsyning. Der var en lovende video, nogle entusiastiske kommentarer – og næste morgen var tråden blevet slettet. Alt i alt ikke så lovende.

Jeg var dog desperat nok til at prøve hvad som helst. Kartoffeljorddækket fra sidste har fostret en hær af minidræbersnegle som nu hvor jeg har fjernet jorddækket, har gravet sig ned i jorden, hvorfra de myldrer frem om natten. Et enkelt planteskestik afslørede tolv (12!) nedgravede djævle, og den squashplante jeg var i færd med at plante, havde ikke en chance. Et par dage senere kunne man slet ikke se at den og de fire andre squashplanter havde været der!

Så jeg bestilte en pakke med fem sneglestoppere til 100kr (på tilbud!) plus porto. De består af en strimmel plastik beklædt med kobber i den ene ende, der kan hægtes sammen til et rør, hvor plastikenden stikkes lidt ned i jorden. Det drillede mig lidt uden at være umuligt. Det letteste var at skrabe lidt jord op omkring røret i stedet for st mosle det ned i jorden. På den måde bliver det også nemt at vande planten.

Græskar og squash med sneglestoppere

Virker det?

Konklusionen er et rungende måske, kraftigt hældende til et ja. Jeg satte fire af de fem sneglestoppere om de to squash og to hokkaidoer, min mor havde doneret som erstatning for de forsvundne squashplanter. Og de er der endnu. Så langt så godt!

Den femte sneglestopper lavede jeg et par småforsøg med:

 • Ville en snegl forcere kobberet for at få adgang til en kartoffeltop? Nej, den vendte om da den nåede kobberet.
 • Ville sneglen kravle hen over kobberet, der lå på dens rute? Den tøvede længe (hang nærmest i luften*), vendte halvvejs om, men endte faktisk med at røre ved kobberet.

Var det en ren tilfældighed at den første snegl vendte om? Fandt den anden snegl ud af at kobber er helt okay, eller opgav den at komme udenom og bed ubehaget i sig? Jeg hælder mest til at de fandt kobberet ubehageligt – men da det er frygteligt svært at lave debriefinginterviews med en snegl, kan jeg ikke være helt sikker!

Dræbersnegl møder kobber
Dræbersnegl vender om ved kobber

Har I andre praktisk erfaringer med kobber mod snegle? Så vil jeg meget gerne høre om dem!

Jeg har samlet mine forskellige erfaringer med at bekæmpe dræbersnegle her.

*Filmede jeg? Nej, for min telefons hukommelse var fyldt op. Nu ved jeg hvordan de stakkels monsterjægere ved Loch Ness med deres svigtende kameraer har det!

Forrige indlæg
Næste indlæg

3 Comments

 • Reply
  Janne
  21. juni 2017 at 9:20

  Fuldstændig fantastiske billeder. Og jeg er imponeret over din tålmodighed i videnskabelighedens tjeneste. Jeg tror, jeg havde skreget PISSELORTEMØGFORFANDENFUCK meget højt, meget hurtigt, og havde pløjet det meste af haven op i ren frustration.
  Nu har jeg jo heldigvis ikke særlig megen erfaring med dræbersnegle, men alle mine nyudplantede squash og græskar har fået en bue med fiberdug hen over sig. Indtil videre holder det voldsneglene stangen. Men pt er de nu også mest optagede af jordbærene…

  • Reply
   Plantesmilet
   22. juni 2017 at 10:00

   Men kravler de ikke bare under, så? Dræbersnegle er meget … plastiske … i det! Og jeg var skam en smule irriteret!

 • Reply
  Køkkenhaven 2017 - hvordan gik det så lige med den? - Plantesmilet
  20. december 2017 at 9:02

  […] forspiret så rigeligt, så jeg overtog to squashplanter og to hokkaido-planter og plantede dem med sneglebeskyttelse på, hvilket tilsyneladende gjorde tricket. Planterne voksede fint, men jeg synes squashene holdt […]

Leave a Reply