Haven

Spar vand i haven – også under tørken

Tørkeramt græsplæne
Græsplænen ser ikke for køn ud under tørken – jeg vælger dog at lade den klare sig selv og bruger i stedet det kostbare vand andre steder i haven.

Skvalderkålen i min hæk ligger fladt hen ad jorden som det seneste offer for den efterhånden ret ekstreme tørke, vi oplever i år. Samtidig begynder nogle vandværker at pippe om lav vandstand og opfordrer til at vi skruer ned for haveslangerne. Så her kommer et par tips til at holde haven grøn uden at ødsle med vandet.

Spar vand i haven:

 1. Vand om aftenen
  Når du vander om aftenen, når vandet at synke ned inden fordampningen sætter ind næste morgen. Desuden tager den fugtige jord bedre imod, hvis der skulle komme en klatbyge i løbet af natten.
 2. Vand grundigt men sjældent
  Planterne har bedre af en ordentlig gennemvanding et par gange om ugen end en sjat hver aften. Den store mængde vand siver dybere ned i jorden, hvilket får planterne til at lave længere og mere effektive rødder.
 3. Undgå bar jord
  Fugten fordamper alt for hurtigt fra bar, sort jord. Så plant så tæt, at planterne danner en tæt skygge – eller brug et jorddække af græsafklip (helst før der kommer for mange græsfrø …), halm, kompost, findelt hækafklip eller vissent ukrudt.
 4. Saml regnvand
  En regnvandstønde under nedløbsrøret nytter selvfølgelig ikke meget, når det overhovedet ikke regner. Men selv en lille skylle giver faktisk en god vandreserve at vande med.
 5. Lad græsplænen klare sig selv
  Jeg ved det, en afbrændt græsplæne ser herrens ud, men jeg lover at den kommer sig (stort set) det minut, regnen vender tilbage. Så lad havevanderen blive i skuret, og nyd at plæneklipperen heller ikke skal i sving.

Er der andre, der har tips og tricks til at få haven helskindet igennem en tørkeperiode som den vi oplever nu?

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

  Leave a Reply