Haven

Status på cottagehaven

Nå, hvordan har I det alle sammen? Her går det … efter omstændighederne godt. Jeg synes vi passer på hinanden herhjemme. Også selv om vi simultant og ikke engang specielt hemmeligt håber at den anden ville skride ud af huset. Bare en time, så man kunne høre noget smadremusik uden at skulle tage hensyn til (endnu) et teamsmøde. Prøver at fylde pauserne i vores sært udsmurte arbejdsdage ud med gåture med og uden kikkert og noget malerarbejde herhjemme. Det første er intet mindre end genialt, det andet var lidt en fejl at gå i gang med. Enhver logik siger at vi, når vi arbejder hjemme, sparer transporten og dermed har mere tid. Realiteterne er at vi har overraskende lidt tid, næsten aldrig har tid samtidig og absolut aldrig har lyst samtidig. Nu bliver jeg vist overflyttet til andet arbejde om et par dage, og så bliver jeg da først træt af se på de malerspande. Oh well.

Og så er der haven, her ved rækkehuset. Cottagehaven, som jeg i mit stille sind er begyndt at kalde den i stedet for ‘græsset bag rækkehuset’ og hvad jeg ellers har benævnt den for ligesom at slå fast at sådan en smule var for lidt at tage alvorligt. Og nej, stor er den ikke. Men den er her, og nøj hvor er jeg glad for det.

I dag pisser det (ja, undskyld, det gør det!) for meget ned til at gå ud og nyde den. Til gengæld poppede der et gammelt billede op på min telefon i morges. Af haven som den tog sig ud fra terrassen en solskinsdag i marts fire dage før Danmark lukkede ned.

Med byggeaffald og manglende hegn (men med låge lige til venstre for birketræet. Den var bygget til at holde elefanter inde …). Grenbunker alle vegne og virkelig meget græs.

Og i dag tog jeg så det her billede. Vejret er gået kraftigt ned ad bakke. Til gengæld er det meste af byggeaffaldet væk. ‘Det meste’, fordi der bliver ved med at dukke fliser og kampesten op ad jorden. Noget skal bruges, noget kan vi nok give væk, noget skal på genbrugspladsen, guderne må vide hvordan. Vi har fået hegn op, fornyet hækken der hvor den havde delt pladsen med et skur, og vi har tæmmet buskadset ude til venstre lidt.

Umiddelbart foran den der lille ikke-helt-en-terrasse foran terrassen har jeg anlagt mit best of-bed. Som i bedst of-spiselige flerårige. Som i dem man gerne vil kunne plukke lidt men godt af nemt og tit. Der er flerårige kål (daubenton og taunton deanne), rabarber, løvstikke, purløg, solbær, ribs og stikkelsbær. Alt sammen stiklinger fra min egen eller mine forældres have, forøvrigt. Som bunddække vil jeg prøve at finde nogle immerbær, en sort skovjordbær med lang sæson.

Bag legehuset er mit cottagebed. Løst baseret på den engelske cottagestil med mange blomster, lidt spiseligt, klædeligt forfald og smagfuldhed smagt til med et drys kitch og en knivspids farve-clash. Jeg er blevet helt vild med konceptet!

Bedet ser ikke ud af det store endnu. Men jeg har plantet lavendel mod syd sammen med en fin rose (lavendlerne og rosen er det eneste vi har købt) og en sommerfuglebusk. Under dronningebusken putter jeg nogle lauerbærkirsebær som jeg er ved at gro fra stiklinger, mod nord står en stikling af min rødbladede hyld, og så har vi ellers proppet alt ind hvad vi har fundet rundt omkring i haven af stauder. Mest helleborus (på billedet), bonderoser i massevis og sådan en tidsel-ting . Der skal også blomsterløg i bedet og dem har vi også fundet en del af. Foreløbig står de dog til testning et andet sted, da vi ikke har den ringeste anelse om hvad der er hvad …

Bagerst i haven, hvor skurene blev fjernet, er længst fra målet. Til dels fordi vi her er længst fra at sætte fingeren helt præcist på hvad dette mål er … De gamle flisebelægninger bliver noget uformel terrasse, men vi er ikke helt klar på hvor meget der skal ‘reddes’ og hvor meget der skal pilles op. Foran skyggeterrassen under birketræet, æbletræet og et par buske har jeg anlagt noget skovbundshalløj med et par rododendroner der bogstaveligt talt var proppet ind i hækken længere oppe ved huset, et par hortensiaer der er frosset tilbage år for år ude i kolonien indtil de nu var små nok til at blive båret hjem, endnu en bonderose. Vi har et par dronningebuskestiklinger og en buskrose på vej, man kunne forsøge sig med at tage stiklinger af blåbær (nogen erfaringer?) og så kunne bunddække af ramsløg være fint.

Området er også bare kirkegård for en masse halvtforrådnet brænde ingen ville have, betonfliser i alle størrelser og stadier af knækket, husets reservedelslager i form af mur- og tagsten, en imponerende mængde marksten. Kvas og nedfaldsblade vil jeg også gerne have et sted til. Og i det hele taget skal området lige finde sin form på en måde der ikke kommer til at ligne en losseplads, ikke kræver vi slæber os ihjel (eller betaler andre for det) og ikke kræver alt for vilde krumspring for at for anvendt og upcyklet *alt* det brok vi har liggende. Det skal nok komme.

6 Comments

 • Reply
  Karen Marie
  20. januar 2021 at 17:10

  Du kan overveje at lave en stenbunke til insekter og evt salamandere og frøer i et diskret hjørne. Det har vi gjort, og slap på den måde for at fjerne marksten og ukurrante fliser fra matriklen 👍

  • Reply
   Plantesmilet
   23. januar 2021 at 16:20

   En stenbukke er på tegnebrættet … Så godt en noget så nydelig model i et haveblad, som jeg håber at kunne genskabe i en børnesikker model. Mht fliserne ved jeg ikke helt. De er skisme grimme, og haven er sådan en smal sag på 8×60 meter (tror jeg), så diskrete hjørner er svære at finde. Foreløbig har jeg afsat nogle af de brugbare i sådan en byttegruppe.

   • Reply
    Stine Møller Israelsen
    9. februar 2021 at 19:59

    Se hos @thehackneygardener på Instagram. Det er imponerende hvad hun får proppet ind i sin lillebitte Londonhave.

    • Reply
     Plantesmilet
     10. februar 2021 at 12:38

     Tak, den bliver tjekket ud 🙂

 • Reply
  Camilla
  23. januar 2021 at 22:15

  Cottagegarden … det er jo lige præcis sådan en have jeg gerne vil have. Jeg kendte bare ikke ordet. Tak for ordet og alle de andre ord☺️ (Det er lidt nemmere at låne bøger om noget man ved hvad hedder)

  • Reply
   Plantesmilet
   24. januar 2021 at 19:48

   Så lidt! Glæd dig til at udforske, der er SÅ meget fint både i bøger og på nettet. Ps, man kan sagtens låne bøger om ting nan ikke ved hvad hedder. Folk gør det hele tiden på det bibliotek hvor jeg arbejder ;-))

Leave a Reply