Haven

Status på den der omlægning til permakultur – heden blev min skæbne

Dette indlæg er skrevet i eksil i Jylland, derfor ingen billeder. Sorry 🙂

Nåmenøh, jeg var jo ved at lægge køkkenhaven i kolonien om til noget mere permakulturinspireret. Jeg lagde ud i fin stil i vinter med at anlægge hügelbede og samle de flerårige rodfrugter. Og så er der ligesom ikke sket så meget på den front siden.

Problemet er ikke manglende vilje og sådan set heller ikke manglende tid – den jæklens tørke gør bare, at jeg ikke tør så eller udplante noget som helst. Det er svært nok at holde liv i de etablerede planter – nyplantede ville ikke overleve fra de ene uge til den næste.

Jeg har stort set også opgivet de mere anlægsagtige opgaver: En ting er at man risikerer solstik og forbrændinger ved at arbejde ude – en anden at jorden efterhånden er så hårdtbagt at jeg ikke kan drive en greb i jorden, selv når jeg hopper på den med begge fødder (ja, jeg har prøvet).

Så indtil vejrguderne besinder sig – og det håber jeg virkelig snart de gør – tusser jeg rundt, voldvander æbletræerne, bærbuskene og de urter jeg er mest glad for, forsøger ikke at begræde alle de andre døende planter alt for meget, holder liv i to slags flerårig kål og en flerårig (?) porre i potter hjemme i rækkehuset, nyder fraværet af snegle og at vi ikke har slået græs i en måned – og lægger store planer for et forhåbentligt mildt og regnfyldt efterår med brandudsalg på alle planteskoler!

Alt imens jeg ikke har kunnet røre en finger, er en masse planer nemlig faldet helt på plads. Planen i den gamle køkkenhave er to hügelbede med henholdsvis bladgrønt og løgplanter. Derudover på lidt længere sigt aspargesbed, hvor jeg skal have indkøbt noget strandsand. Den naturligt forekommende jord er nemlig helt og aldeles aspargesfjendsk, har jeg efterhånden indset … Det fjerde bed er tiltænkt jordfrugter, og allerede tilplantet med jordskokker der trives som en drøm, kinaskokker der vokser ok, oca der også vokser ok (og som internettet ikke helt kan beslutte sig for om er vinterhårdfør i Danmark) og en yacon der ligger lige under jordoverfladen, frisk og spænstig som en rødbede (ja, jeg har krattet …), men ikke tilsinds at spire. Desuden har jeg forsøgt at forspire nogle yams, men min spiringssucces var nede på 1/16, og den enlige spire blev på det nærmeste forkullet af middagssolen på terrassen, da jeg pottede den op …

Det oprindelige ‘spiselige staudebed’ trives efter omstændighederne godt, selv om en del af planterne ser noget tørketrætte ud efterhånden. Jeg vander lidt, luger meget lidt og var fornuftig nok i foråret til at dække jorden med et tykt lag græsafklip, som faktisk gjorde at tørken ikke bed den første måned. Se nogle billeder fra tidligere på sæsonen her.

I den modsatte ende af haven har vi et område med hindbær, der har fået lov at sprede sig mere og mere. Efterhånden var de dog vandret så langt ud af kontrol, at de næsten ikke var til at plukke, og desuden i stigende grad invaderet af gyldenris, snebær og tidsler. Derfor flyttede jeg et par planter (vi er faktisk ikke de store hindbærmunde, så det er mest så Musen kan smage …) til det spiselige bed, og har nu en (langsigtet!) drøm om et spagnumfrit surbundsbed vokser blåbær og andet godt vokser i sand og fyrreflis. Det bliver næppe færdig i år, om ikke af andre grunde så fordi det er fysisk umuligt at grave ukrudtsrødderne op som jorden er nu!

Så bare rolig, omlægningen til (noget der minder om) permakultur er ikke opgivet, den glade gartner har bare givet sig selv varmefri. Og er ironisk nok mere overbevist end nogensinde om at det er den rigtige vej at gå. Flerårige planter klarer sig bare bedre, når klimaet er mystisk – altså bare ikke lige det år de skal plantes!

Forrige indlæg
Næste indlæg

2 Comments

 • Reply
  Henrik Havehjerne
  24. juli 2018 at 18:30

  Surt – men lyder klogt at vente med de næste faser, til oddsene ser lidt bedre ud 🙂

  • Reply
   Plantesmilet
   25. juli 2018 at 14:54

   Ja ik? Selv om jeg føler mig som en væddeløbshest der bare står og tripper!

Leave a Reply