Haven

That to do with stauder!

For et par år siden overtog jeg et staudebed. Et stort, overfyldt, uoverskueligt og ikke specielt farvekoordineret staudebed. Ikke noget jeg havde gået og drømt om, men meget pænt på den ‘woah, nu gror der også sådan en’-agtige måde.

Siden er det gået lidt op og ned i mellem os. Op, når noget pænt blomstrede. Ned, når hækken skulle klippes (tænk Livingstone i junglen), når det hele groede til i et morads af skvalderkål og græs, når det i stigende grad udviklede sig til dræbersnegle-central. Og når jeg gerne ville have plads til nogle af de grøntsager der ikke passer ind i sædskiftet i køkkenhaven.

I foråret hakkede jeg en lille, noget tilfældigt placeret, plet fri og satte en rabarber og nogle jordskokker. Så blev den døde busk forrest erstattet af hele hvidløgssamlingen. Hjortetrøsten havde sneglene vist selv nakket.

Og pludselig var målet i syne, og jeg fjernede resten af stauderne og såede en blanding af olieræddike og blodkløver. Efterafgrøderne kan forhåbentlig passe godt på jorden indtil foråret og udsætte beslutningen om, hvad der nu helt præcist skal ske … Fortsættelse følger!


PS. Der var også bonderoser. De står der altså endnu. For, man fjerner ikke bare sådan lige bonderoser. Vel!?

Forrige indlæg
Næste indlæg

3 Comments

 • Reply
  Marie
  13. september 2015 at 13:56

  Da jeg var nybegynder som haveejer, fjernede jeg en storbladet staudepæon med enkelte, cremehvide blomster, fordi jeg dengang kun syntes, at dobbelte pæoner var kønne. Det har jeg bestemt begrædt mange gange, så jeg ville nok tænke mig om to gange, men det har du jo sådan set også allerede gjort.

  • Reply
   Plantesmilet
   17. september 2015 at 13:56

   Du har ret, og jeg har også vægret mig voldsomt ved at slå levende planter ihjel. Men her til sidst har de været en grim blanding af forvoksede og sneglebidte.

 • Reply
  Sang, pep, leg og glæde - PlantesmiletPlantesmilet
  28. oktober 2015 at 15:56

  […] spiselige planter. Baseret på Barstows fine bog og interessant for denne havedyrker, der netop har raseret sit […]

Leave a Reply