Havebrug og selvforsyning

To tilgange til havearbejde

Jeg har to vidt forskellige tilgange til at arbejde i haven. Lad os kalde dem A og B. De to kan ikke kombineres, og i lange perioder kan den ene tilgang dominere i så høj grad, at jeg tager mig i at tro, den anden er en saga blot.

Tilgang A kan nok bedst beskrives som ‘zen og kunsten at klargøre et højbed’ (eller hvad der nu skal ske).

Først beslutningen (Ofte truffet fra liggestolens varme dyb): Hvilket bed står for tur? Skal det over hovedet være i dag? Er jorden varm nok? For våd? Der stikkes (bogstaveligt) en finger i jorden.

Jorddækket ryger over i nabobeddet, og jeg har tid til at glæde mig over, at endnu et hold orme får glæde af det.

Processen åbenbarer små og halvstore dræbersnegle. Her er det vigtigt  finde balancen mellem forkvalmelse og laden stå til. Jeg har overskud til at tænke at det ville have været endnu mere ulækkert at slå dem ihjel, hvis de havde fået lov at vokse.

Ukrudt vippes fri med en greb, som også gør jorden herligt løs.

Så til noget, jeg har set min mor gøre tusind gange og altid se glad ud imens: Bambuspinde i hver ende af beddet, snor, og så liiige så forsigtet trække en lav rende med riven på højkant. Frø strøes i. Og så pist-pist jord på igen med riven skiftevis fra hver side.

Og det var det! En times meditativ beskæftigelseog den veltilfredse gardner kan returnere til liggestolen.

Men så er der tilgang B.

Vi kunne også kalde den for-helvede-hvorfor-har-jeg-forspiret-så-meget eller hvis-de-ærter-skal-blive-til-noget-skal-de-i-jorden-NU eller shit-jeg-får-ikke-tid-til-at-komme-ud-og-vande-den-næste-uge.

Her er ingen plads til diller-daller, og liggestolen er overhovedet ikke inde i billedet. Min kæreste skal ikke forvente svar på spørgsmål eller at jeg overholder spisetiderne. Fysiske skader ignoreres, medmindre det bløder vildt meget.

Når tilgang B hersker (hvilket den fx gjorde i formiddags) kan jeg på et par timer og i al slags vejr tilplante et drivhus, prikle stiklinger ud, få styr på overdækningen med fiberdug, ompotte chilierne, vande som en sindsyg og tage livet af alle de stiklinger der ikke blev plads til i de allerede nævnte processer. Og så lige sætte brændenældevand over (se her hvordan), træde på alle synlige snegle og påbegynde oprydning af skuret, fordi jeg når det der punkt af vanvid, hvor projekterne glider totalt sammen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at tilgang A er behageligst i længden. Men hold op hvor får man noget fra hånden når man vælger tilgang B!

2 Comments

 • Reply
  Helle
  28. maj 2015 at 22:45

  🙂 Åh, jeg kender det. Jeg råder stort set kun over tilgang B, og her tre dage over termin og med en ordentlig vom er det blevet et seriøst problem.

  • Reply
   Plantesmilet
   30. maj 2015 at 13:00

   Åh, det lyder lidt udfordrende. Held og lykke med det hele!

Leave a Reply