Haven

Ukrudtsfjerning à la Lis – sådan fjerner du let og hurtigt græstotter og rodskud

På det seneste har jeg brokket mig en del over at min sædvanlige metode til at fjerne genstridigt ukrudt ikke rigtigt har fungeret. Jeg plejer at bruge en greb, og så vippe de uønskede planter op en ad gangen og ryste den fri for jord. På grund af tørken er jorden bare så hård, at det har været næsten umuligt for mig at få greben i jorden – og jeg har ellers haft et par stykker jord der stod for at skulle ryddes.

Stor var frustrationen indtil jeg kom i tanker om Lis. Lis var en lille dame på godt over firs, som for nogle år siden var medlem af samme urbane haveprojekt ude på Amager, som jeg selv.

Af en eller anden grund var det blevet vedtaget at gangene mellem havelodderne skulle holdes fri for enhver form for bevoksning, ikke så meget som en græstot, måtte der være. Beslutningen førte aldrig til andet end bøvl, kiv og klager, fordi bar jord som bekendt er noget af et Sisyfos-arbejde. Personligt ‘glemte’ jeg altid at luge mine …

Lis derimod holdt sine jordgange sorte og jomfruelige året rundt. Da vi en dag spurgte hende hvordan, tog pokker ved den lille dame, hun greb en spade, og wush, så var de gange lugede!

Ukrudtsrydning à la Lis

Hemmeligheden er at tage en spade. Man griber fat med sin gode hånd i håndtaget og lader den hvile på i den anden hånd cirka halvvejs nede ad skaftet. Og så svinger man den i en fejende bevægelse foran sig med skæret vandret netop under jordoverfladen. På den måde kommer man under de fleste rødder, og halshugger simpelthen ukrudtet.

Metoden er overraskende effektivt og arbejdsøkonomisk, også i jord der ikke umiddelbart er til at grave i. Dog skal man være lidt varsom med sit håndled, og holde ret let på spaden med den øverste hånd, hvis man har mistanke om store sten og skjulte trærødder. Det gør nas at banke ind i noget hårdt og uventet med fuld kraft.

Lugning med spade virkede i din tid fantastisk på græstotter og hestehov på Lis’ havegange ude på Amager, og her i weekenden gjorde det tricket i mit buskads af hindbær, gyldenris og undslupne snebærstiklinger.

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply