Havebrug og selvforsyning

Det unge pæretræs lidelser

Pæretræ med sorte bladeVi kom lidt skævt ind på hinanden, pæretræet og jeg. Jeg havde ønsket mig et æbletræ i fødselsdagsgave, måske sådan et espalier-agtigt ét … Og så kom mine forældre slæbende med et pæretræ, for – som de forklarede – man skal lade sig inspirere af ønskesedler, men at følge dem er bare kedeligt. Desuden må du hellere finde plads til et til, sagde min far, ellers får du ingen pærer. Godt så!

Jeg fik aldrig købt en makker til mit træ*, for der var så meget andet at tage fat på. Faktisk var min eneste indsats for det stakkels træ at plante det i al hast, og senere forsøge at rette lidt op på det med en hjemmelavet anordning.

PæretræDen hjemmelavede anordning virkede ikke, til gengæld drev den min kæreste til vanvid. Han går til græsslåning med samme kropsholdning og intensitet som en tyr går til tyrefægtning, og han har ikke tid til at køre uden om mit pjat.

Sidste forår blomstrede træet, det gjorde det ikke i år. Henad foråret fik det brune blade. I sensommeren var bladene pludseligt sorte, og i den første efterårsstorm væltede det simpelthen. Ak, færdig med pæretræet.

Og dog, for læg mærke til de grønne skud ved stammens fod … Det er, så vidt jeg kan gennemskue, ‘kvæde A’, som træet er podet på. Og kvæde A har det åbenbart noget bedre med at bo i Ballerups ler, end pæren nogensinde havde. Jeg lader skudene stå lidt endnu, og ser hvad der sker!

*Hvis jeg havde købt et ekstra pæretræ, skulle jeg have fulgt dette skema. Pærebestøvning er åbenbart en kompliceret sag!

6 Comments

 • Reply
  marie
  28. februar 2016 at 13:19

  Det var da synd for det stakkels pæretræ og for kolonihaven. Alligevel forstår jeg i grunden godt dine forældre – sådan en ønskeseddel, som nærmest ligner en ordreseddel, kan godt provokere til alternative indfald.

  • Reply
   Plantesmilet
   29. februar 2016 at 11:50

   Det må have været dét, der kom over dem.

 • Reply
  Anne
  28. februar 2016 at 14:50

  Kvæder er også pæne 🙂 og hvis du får et flerstemmig træ ud af det kan du om et par år få podet en pære på igen – ellers rettere 2 -3 forskellige sorter, så er det selvbestøvende – og du skal ikke tænke på at få plantet endnu en pære….. Så kan du jo passende købe et æbletræ! -men du må vist hellere købe det selv 😉

  • Reply
   Plantesmilet
   29. februar 2016 at 11:48

   Det lyder ikke helt skidt 🙂

 • Reply
  Annette
  29. februar 2016 at 20:10

  Af bitter erfaring ved jeg at pæretræer i hovedstadsområdet ofte får pæregitterrust, så køb et æbletræ i stedet! Se her: http://www.havenyt.dk/skadedyr_og_plantesygdomme/61.html

  • Reply
   Plantesmilet
   2. marts 2016 at 10:43

   Aha! Bladene var faktisk meget orange om efteråret. Jeg tror ikke jeg satser på pæreavl …

Leave a Reply