Bæredygtig hverdag

Vegetar på prøve – status på uge fire og hva’ så nu?

One of those weeks … Vi tumlede ind i den uden at få købt samlet ind og lagt madplan. Vi havde noget optimistisk forestillet os at det kunne nås når mand og barn var hjemme fra Fyn. Men energien var lav, s-toget aflyst, mørket sat ind og det skete bare ikke. Så det blev klatindkøb og nemme løsninger på en uge hvor de voksne var væk på skift om aftenerne, og Musen var en tur omkring Herlev til en undersøgelse.

Men det gik alt sammen, og søndag bagte vi pebernødder.

Ugens madplan

Søndag: Grøntsagstærte, frembragt i hast og af købedej

Mandag: Resten af grøntsagstærten

Tirsdag: Porresuppe

Onsdag: Resten af porresuppen til drengene, ‘tappas’, dvs madder med smør og/eller hummus til mig der var til aftenmøde

Torsdag: Kartoffelmos med ‘pasta’sovs og stegte østerhatte

Fredag: Indisk take away. Jeg ville da lige vise gutterne hvad det var jeg fik mens de var på Fyn …

Lørdag: Resten af kartoffelmosen etc

Søndag: Best of frokost

Mandag: Chili sin carne fra fryseren

Månedens opture

De forgående uger har jeg opsamlet op- og nedture. Da vi nu er fremme ved novembers, og dermed vegetarforsøgets, slutning, tager vi den lige med brede penselstrøg og langt lys.

Den største optur er at det er lykkedes. Eneste ‘kød’indtag var den der hjemmelavede kyllingefond fra fryseren, der gled ned i suppen i uge et, inden vi nåede at tænke os om, og fyldet på den enlige pølsepizza, min far fik forhandlet sig til for et par weekender siden. Og den spiste han vist selv.

Vi har fået dejlig aftensmad, okay frokost, herlig take away. Et par familiebesøg er blevet stået igennem uden at folk er blevet uforbederligt uvenner over maden.

Vi har bladret mindre i opskriftbøger og i det hele taget eksperimenteret mindre end jeg kunne ønske. Energien har simpelthen ikke været til det. Men vi har opdaget majsfritter og jeg har – efter forsøget inden afrapporteringen – lavet en matar paneer der fik englene til at synge. Mere må komme hen ad vejen.

Månedens nedture og udfordringer

De deciderede nedture har været få og små. Udfordringerne har været der, men ikke mere end de er til at komme om ved:

Frokost kræver planlægning og omtanke for ikke at blive røvkedeligt. Madder med æg, ost, hummus og andet godt er fint her hjemme. På arbejde har jeg lyst til noget mere, kan jeg mærke. Rester fra aftensmaden er bedst, pastasalat, som vi har lavet en ordentlig dyne af nogle gange, bliver sgu lidt kønsløst.

Vi spiser mere processeret mad. Til dels på grund af generel fladhed. 2020 blev fx også året hvor jeg krydsede det Rubicon der hedder færdiglavet tærte- og pizzadej. Men til dels også fordi nogle grundlæggende ting ikke sidder i håndleddet på samme måde som min mors frikadeller. Jeg har ikke fundet grøntsagsbøf-opskriften i mit liv og kan til min død ikke lave falafler der ikke bliver til splat. Så ting bliver slæbt hjem i plastikbakker. Helt klart for dyrt og sandsynligvis med en del ekstra E-numre til følge.

Vi vi ikke kunne sætte en jule- eller nytårsmiddag på bordet, der får nogen til at sige wauw. Mere om det nede under ‘fremtiden’. Men altså. Man kan komme langt i hverdagen med tærter og blendede supper. Den går ikke helt til jul. Vi skal til mine forældre (om restriktionerne vil), og helt ærligt kan jeg heller ikke se en model for mig, hvor vi tager egen mad med eller laver vores eget. Vi har nydt at provokere den udvidede familie lidt med en artiskok-pizza i november, men der er også grænser

Fremtiden

Hvad så nu? Vi tænker at fortsætte som vegetarer, men uden at kalde os vegetarer. Vi kan sagtens få hverdagen til at hænge sammen, og føler ikke vi mangler noget. Så hvorfor lave om på det?

Men hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud og kalde os vegetarer? Måske gør vi det senere, det skal jeg slet ikke afvise.

Min kæreste har decideret savnet et par småting. Pulled pork-burgeren på den lokale cafe, fx, og at lave fransk hotdogs med sønnike. Så han havner nok et sted omkring 95%.

Jeg er tættere på all in. Benævnte café har en udmærket grøntsags-bowl, og er der ikke noget med at der findes vegetariske pølser? For mig er det egentlig kun jul, hvor jeg nok kommer til at spise en halv skive and for husfredens skyld. Lad os kalde det 99%

Sådan gik måneden

Sådan gik første uge som vegetarer på prøve

Sådan gik anden uge som vegetarer på prøve

Sådan gik tredje uge som vegetarer

Forrige indlæg
Næste indlæg

8 Comments

 • Reply
  Signe
  4. december 2020 at 20:52

  Min mand og jeg prøvede noget lignende for et par år siden, og er også landet på et slags mellemstadie; vi spiser sjældent kød til aftensmad, men har stadig ikke fået en rutine til den helt gode erstatning for leverpostej og spegepølse til frokost. Ude spiser vi, hvad der bliver servere, og vores datter får kød i dagplejen, og det er så fint, Jeg synes, det fungerer – også uden at kalde det noget bestemt (og “fleksitar” lyder simpelthen for tosset) 🙂 Det handler vel også bare om at finde et leje, man kan have det godt med, ikke? Vores argumenter for at skære ned på kødforbruget var også noget med klima og miljø og dyrevelfærd og CO2 og alt det, og jeg prøver virkelig at køre efter “lidt er bedre end ingenting”-modellen. Så hvis jeg virkelig har lyst til et eller andet bestemt kød, så må jeg gerne; men hvis jeg lige så godt kan undvære, så er det da klart at foretrække.

  • Reply
   Plantesmilet
   5. december 2020 at 10:40

   Lidt er helt klart bedre end ingenting. Jeg bliver kun rigtig i tvivl om projektet når jeg kaster mig ud i tanker om at jeg så *aldrig* mere kommer til at spise Peking and. Men hånden på hjertet, det gør jeg måske en gang hvert andet år, og mon ikke planeten (omend ikke anden), overlever det? Og frokost er bare svær. Til dels, tror jeg, fordi vi ikke på samme måde har tid lagt ind i dagen til at lave frokost, den skal bare på bordet. Aftensmad ved man ligesom godt tager lidt tid at frembringe.

 • Reply
  N
  5. december 2020 at 7:43

  Hej,
  Jeg har en rutineret vegetarven, som har eksperimenteret med et utal af vegetarbøffer. Han er landet på disse som sine foretrukne – de smager virkelig godt og selv de halvstore unger valgte dem over oksekødet til en grillaften i sommer. https://madensverden.dk/vegetarboeffer/

  Vh Naja

  • Reply
   Plantesmilet
   5. december 2020 at 10:37

   Tak! Dem vil jeg prøve af.

 • Reply
  Mette
  5. december 2020 at 18:27

  Frokostpålægsideer: Min erfaring er, at lidt ekstra på toppen tit er det der gør forskellen, når det er vegetarisk. Fx Avokadomadder med chili/spirer/tomat, ærtehumus (bare skift kikærter ud med ærter) fx med ristede hasselnødder på toppen, kartoffelmadder med majo og ristede løg, tomatmad med majo, humus+ chilisauce, æggesalat, vegetarisk postej med rødbeder/(syltet) agurk/hvad du ville putte på leverpostej. God fornøjelse med det hele og tak for en skøn blog.

 • Reply
  Janne
  7. december 2020 at 8:38

  Jeg har en opskrift på edamame-falafler, der aldrig fejler 🙂 Sig til hvis du er interesseret.

  • Reply
   Plantesmilet
   7. december 2020 at 10:29

   Til! Den vil jeg meget gerne prøve af 🙂

   • Reply
    Janne
    7. december 2020 at 19:20

    Sendt på messenger nu 🙂

Leave a Reply