Udskriv

Opskrift på brød der lykkes hver gang

Ingredienser

  • 1/2 liter vand
  • 1 spiseskefuld salt
  • 1/2 deciliter madolie
  • 1/4 - 1 pakke gær se forklaring nedenfor
  • 2-3 deciliter groft mel eller havregryn
  • 1 liter hvedemel

Sådan gør du

  • Hæld vandet i en skål
  • Tilsæt salt og olie
  • Smuldr gæren i vandet og rør rundt. Brug en hel pakke hvis du har travlt, og kun en lille klump hvis brødet først skal bruges næste dag
  • Tilsæt det grove mel eller havregrynene i vandet og rør rundt
  • Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, mens du rører rundt. Det kan godt varierer, hvor meget mel der skal til, så brug din mavefornemmelse :-)
  • Ælt dejen let i skålen, eventuelt med lidt mere mel
  • Stil dejen til hævning. En time på køkkenbordet hvis du har travlt, op til et døgn i køleskabet hvis brødet skal bruges dagen efter. Dejen skal hæve til cirka dobbelt størrelse.
  • Tænd ovnen på 250 grader og sæt en gryde med låg derind.
  • Ælt dejen let og drys den med mel hele vejen rundt så den ikke klistrer. Så undgår du at den brænder fast til gryden.
  • Bag dejen i den varme gryde med låget på i 30 minutter.
  • tag låget af gryden, skru ned på 200 grader og bag i yderligere 15 minutter.

Noter

Samme dej kan bruges til pizza. I så fald skal den have cirka 20 minutter ved 230 grader - eller kun 10 minutter på en pizzasten.
En halv portion dej kan laves til fladbrød på panden. Dejen mases flad og bages cirka 10 minutter på hver side på en varm pande med lidt olie på - smager dejligt til indisk mad!