Boganmeldelser

Zero waste – gør tilværelsen enkel ved at reducere dit affald – boganmeldelse

Zero waste af bea johnson

Titel: Zero waste – gør tilværelsen enkel ved at reducere dit affald. Forfatter: Bea Johnson. Sider: 310. Forlag: Klim. Udgivelsesår: 2018. Anmeldereksemplar modtaget fra Klim. PPPP. Lån den på biblioteket her.

Zero waste er oprindelig skrevet på amerikansk og er lidt af en klassiker inden for bøger om bæredygtig livsstil. Derfor er det også ekstra fedt at den nu er kommet på dansk, selv om bearbejdningen ikke har været helt uden knaster. Men mere om det senere.

Fra soccer mom til zero waste

Bogens forfatter, Bea Johnson, er oprindelig fransk, mødte den amerikanske mand i sit liv og kastede sig ganske helhjertet ud i en tilværelse som hjemmegående soccer mom og forbruger på den amerikanske måde. Indtil det af forskellige årsager ikke gav mening mere, og familien, med mor Bea som drivkraft, lagde livsstilen helt om.

Idealet i denne bog er zero waste. Altså ikke at producere affald overhovedet eller i meget, meget lille mængde. Vejen ad hvilken går via De Fem R’er: Refuse, Reduce, Reuse, Recykle, Rot. På dansk (og knap så frapperende) skal man altså sige nej tak, reducere sit forbrug, bruge tingene igen, genanvende materialerne og – i sidste instans – kompostere. Fornuftigt nok, sådan set.

Hvor skal man begynde?

Bogen er struktureret efter hjemmets forskellige rum. Hvert afsnit starter med et ret underholdende afsnit om forfatterens egne erfaringer, også de mindre vellykkede. Her er masser af selvironi og refleksion, og tak for det for ellers tror jeg simpelthen de meget omfattende livsstilsomlægninger ville have været for fremmedgørende. Og man må da virkelig sige hun har taget en kugle for holdet i sine gentagne eksperimenter med at producere sin egen mascara, øjenskygge, hårspray, rouge … for nu bare at blive på badeværelset. Hellere hende end mig!

Til hvert rum får man desuden en liste med tips, tricks og forslag til egen praksis. Her zonede jeg lidt ud over den blotte mængde af ændringer man også kunne overveje. Hermed ikke sagt at der er noget galt med forslagene, jeg savnede blot en prioritering a la ‘tre tiltag inden på tirsdag’ for os, der ikke påtænker at lægge livsstilen helt om.

Amerikanske tilstande

Og så til det med den danske bearbejdelse. Allerførst er der nogle irriterende små korrektur- og formatteringsfejl, som jeg burde ignorere men ikke kan.

Derudover er der nogle sjove blinde vinkler, som jeg tænker til dels er kulturelt betingede. Det tages fx fuldstændig for givet at man fragter sine løsvægtsgryn og -linser i bil, der forekommer ismaskiner, engangsklude og et par husholdningsdimser, jeg aldrig har hørt om før. Brug af tørretumbler er ikke noget der rynkes på næsen ad. Gennem hele bogen nævnes ‘supermarkedets løsvægtsafdeling’. Jeg ved det findes i Danmark (i Lidl?), men mit indtryk ved at læse bogen er, at fænomenet er noget større i USA.

Igennem bogen får vi desuden rigtig mange links og konkrete adresser på organisationer, butikker og så videre, der kan hjælpe i kampen mod affald. De der har en dansk pendant er oversat, mens resten er bevaret på amerikansk. Der er nok ikke så meget andet at gøre, men bogens praktiske anvendelighed falder jo lidt.

Mød Bea Johnson

Denne anmeldelse lyder måske lettere mavesur. Det er den ikke. Det var både underholdende og inspirerende at læse bogen, selv om jeg på ingen måde påtænker at gå hele zero waste-vejen.

Til gengæld kunne jeg godt tænke mig at diskutere tidsforbrug- og prioritering, kønsroller, privatbilisme og amerikanske køkkenmaskiner med forfatteren over et porcelænskrus kaffe ved lejlighed.

Og ikke så snart havde jeg skrevet dette, før forlaget skrev og gav mig mulighed for netop det (eller i hvert fald at tage en selfie med hende ..!). Desværre skal jeg arbejde den aften, men I andre kan høre hende fortælle her d. 25. marts 2019.

Forrige indlæg
Næste indlæg

No Comments

    Leave a Reply